a
b

b

b
b

“KOSOVA TÜRKÇE EĞİTİMİNDE GELİŞMELER” KİTABININ TANITIMI YAPILDI

b

yunus emre kultur merkezi

Kosova’da Türkçe eğitimin 60’ıncı yılı etkinlikleri çerçevesinde, eğitimci ve yazar Bedrettin Koro tarafından kaleme alınan ‘Kosova Türkçe Eğitiminde Gelişmeler’ kitabı basımdan çıktı.

Prizren’deki Yunus Emre Türk Kültür Merkezi konferans salonunda tanıtımı gerçekleştirilen

Tanıtım gecesine çok sayıda üst düzey davetli katıldı. ‘Kosova Türkçe Eğitiminde Gelişmeler’ araştırma kitabında; Kosova’da Türkçe eğitiminde 60 yılında bu yana Türkçe eğitimin karşılaştığı zorluklar ve var olan gelişmeler ele alınmış. Kosova Türk Öğretmenler Derneği ve Kosova Demokratik Türk Partisi’nin (KDTP) katkılarıyla basımdan çıkan 200 sayfalık ‘Kosova Türkçe Eğitiminde Gelişmeler’ adlı araştırma kitabında, Türkçe eğitimle ilgili sorunlar istatistik rakamlarıyla belirtilmiş

1951 yılından bu yana Kosova’da Türkçe eğitimin resmi olarak kabul edilmesiyle bu yıl 60’ıncı yılı kutlamaları çerçevesinde basımdan çıkan kitabın tanıtım gecesinde bir konuşma yapan Kosova Kamu Yönetimi Bakanı ve KDTP Genel Başkanı Mahir Yağcılar, bu buluşmanın heyecan verici bir buluşma olduğunu belirterek kitabın önemine değindi. Yağcılar, geçmişten ders alıp bu kitap örneğiyle daha başarılı işlere imza atılabileceğini ifade etti. Kosova eğitimine katkı sağlayan öğretmenlere sonsuz teşekkürler eden Yağcılar, ‘Kosova Türkçe Eğitiminde Gelişmeler’ isimli kitabın geleceğe ışık tutan bir kitap olduğunu dile getirdi. Yağcılar, heyecan ve gurur verici bu tür çalışmalara her zaman destek vereceklerini söyledi ve öğretmenlere öğretmenler gününü kutladı.

Osmanlı’nın ardından Türkçe eğitimin kaldırıldığını ifade eden kitabın müellifi Bedrettin Koro ise, 1951 yılında Türklerin iradesiyle Türkçe eğitiminin yeniden başladığını söyledi ve bu tarihe göre bugün 60. yılının kutlandığını belirtti. Koro kitabın tanıtımı fırsat bilip Kosova’da eğitim müfredatının değişimi hakkında bilgi verdi. Koro, Kosova’da müfredatın amacı, önemi, kademeleri ve yapısına değindi. Kosova’da Türkçe eğitimi hakkındaki müfredatın hazırlanmasında, Türkiye müfredatı göz önünde bulunduruluyor mu sorusuna Koro, bu alanda Avrupalı ve Türkiye’den uzmanlarla birlikte çalıştıklarını söyledi.

Kitabın tanıtımını yapan hukukçu yazar İskender Muzbeg de, ’60. Yıldönümü coşkusuyla bir araya geldik. Eğitimimizin emektarı Bedrettin Koro bu coşkuyu pekiştirmektedir’ diyerek değerlendirmesine başladı. Kitapta Kosova’da Türkçe eğitimin tarihçesinin çok önemli noktalarına değinildiğini değerlendiren Muzbeg, Kosova Türkçe eğitiminde 500 yıllık bir birikim olduğunu hatırlattı. Bedrettin Koro’nun birçok çalışması ardından yeni yayımlamış olduğu kitapta eğitimde bazı sorunları masaya yatırdığını ifade eden Muzbeg, Koro’ya yapmış olduğu başarılı çalışmalarından dolayı teşekkürlerini sundu.

1951 yılında Kosova’da Türkçe eğitimin yeniden başlatılmasının 60. yıldönümü dolayısıyla hazırlanan ‘Kosova Türkçe Eğitiminde Gelişmeler’ kitap tanıtımına Kosova Kamu Yönetimi Bakanı ve Kosova Demokratik Türk Partisi Genel Başkanı Mahir Yağcılar, Kosova Demokratik Türk Partisi Milletvekili Müfare Şilik, Kosova Yerel Yönetimler Bakan Yardımcısı Rifat Krasniç, Kosova Anayas Mahkemesi Üyesi Altay Suroy, Türkiye Kültür Bakanlığı temsilcileri, Kosova Türk Temsil Heyeti Başkanı Kurmay Albay Ahmet Çelik, Türkiye’de Prizrenliler Kültür ve Yadımlaşma Derneği Başkanı İsa Kayım yanı sıra Prizren’de eğitime hayatını adamış çok sayıda öğretmen katıldı./E.Tabak/

0 0 0 0 0 0
YORUMLAR

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

Sıradaki haber:

9 ARALIK 2011 CUMA GÜNDEMİ

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
casibomholiganbet girişOnwinholiganbetDeneme Bonusu Veren Siteleronwinonwin girişcasibom girişcasibom girişbets10 giriş