a
b
b

KOSOVA TÜRK HALKI HAYALİ BİR HALK MIDIR?(2)

BİZ YAZIYORUZ BİRİLERİ ARKADAN SİLİYOR…

Yeşeren Kabare Tiyatrosunu kurar kurmaz, kaydını profesyonel tiyatro olarak yapar yapmaz 2000’lerde, akabinde hemen tiyatro ödülleri de dağıtmaya başladık. 2000’den ta 2009’a kadar, dur durak bilmeden, her yıl “Türk Dünyası Tiyatro Ödülleri” adı altında, tiyatroculara, tiyatro sanatına payı geçenlere ödül verdik. On yıl içerisinde 80 kişi ödüle layık görüldü, aldı.

Kimler mi?

Cem Yılmaz, Zekir Sipahi, Hayrullah Şkurtak, Hüsamettin Çesko “Doğru Yol” Derneği, “Yeni Dönem” Gazetesi, Yıldız Kenter, Erhan Gökgücü, Münir Canar, Sabri Özmener, Lütfü Seyfullah, Deniz Dadale, Alper Haskuka, İzmir Karşıyaka Belediyesi, Anadolu Kalkınma Vakfı, Nezaket Ali, Müşerref Lozana, Bedia Begovska, İlhan Abut, Hüseyin Kazaz, Aluş Nuş, Sevgi Buş, Hadis Şero, Gökhan Tunalıgil, Denizli Belediyesi, Ferhan Şensoy, Yücel Erten, Atila Klinçe, Süzan Maksut, Zekeriya Hocalar, Naci- Nafiz Lokviça kardeşler, Hamdiye Polis, Refet Kiser, Şaban  Topko, Alaadin  Şalçin, İlhami  Emin, Asım  Mongovci, Yılda  Tabak, Ali Şen, Necmettin Morina, Ramadan Mahmut, Raif Buş, İlker Gaş, Ervin Şporta, Prizren Kültürevi, Metin And, Şerafettin Nebi, Kudret Ünal, Mehmet Bütüç, Sağlık Çalışanları Tiyatrosu Antalya, Tarsus Şehir Tiyatrosu, Nedim Moskov, Enver Baki, Orhan Emin, Şecaettin Koka, Avni Engüllü, Naci Şaban, Drita Çetaku, Sabit Yusuf, Osman Gaş, Bayram Deda, Salaettin Bilal, Orhan Alkaya, Melâhat Kaçamak, Kadriye İmam, Aziz Serbest, Suat Engüllü, Fahri Ali, Prizren Kültürevi Türk Tiyatrosu 66 Kuşağı, Kosova Türk Tabur Görev Kuvvet Komutanlığı, Mustafa Yaşar, Perihan Tuna, Turgut Özakman, Mergin Vırşevça, Ümit Braho, Ariyeta Biliban, Abdülkadir Bilurdağ, Maida Rahte, Ayda Çesko ve Ozan Çarıkçı.

80 kişi 80 ödül. Bu ödüllerin, ödül törenlerin masraflarını kim çekti? Üç–dört yıl, sadece şiltleri  karşılayan “Anadolu Kalkınma Vakfı” dışında hiç kimse! Destek görmeyince de Kabare Tiyatrosu ödüllerine son verdi. Sadece ödüllerine mi?

Bütün faaliyetlerine son verdi!

1973’ten başlayarak, yerli oyunlara yer veren, bize ait ne varsa sahne sahne gezip seyircilerin karşısına çıkan Balkanların tek özgün tiyatrosu göz göre göre herkesin önünde kapanıp gitti.

Birileri kalkıp da ne oldu, niye son verdiniz, ne oldu da kapattınız dedi mi? Demedi.

Hadi ellerinize kına yakın, o tiyatro da yok artık!

 

2011 yılında Kosova Türk Yazarlar Birliğini kurup kaydını yaptırdık. İlk defa. Ardından da “Kosova İmza” Dergisini çıkardık. Onunla da kalmayıp bir adım daha atarak 2013’te edebiyat ödülleri dağıtmaya başladık. İlk defa.

Kimlere mi verildi o ödüller?

Nusret Dişo Ülkü, Arif Bozacı, Refki Taç, Miftar Acemi, Uzeir Ayradini, Fahredin Şehu, Fikri Şişko, İrfan Morina, Kuytim Paçaku, Rasim Kaplani, Murat A.Karavelioğlu, Ramadan Receplari, Ermal Nurya, Mustafa Balye, Nimetullah ve Tacida Hafız, Salaydin Krasniçi.

Dört yıl 17 ödül. Her ödül alana da bir tablo hediye ettik. Evet, her ödül alana bir tablo, birer Fikri Şişko tablosu. Fikri Şişko’dan başka bu ödülleri destekleyen oldu mu? Olmadı! Ne oldu, 2016’dan sonra bu faaliyetimizi askıya aldık.

Birileri kalkıp da, aman direnin vazgeçmeyin, dedi mi, demedi.

Peki biz niçin yapıyoruz bu işi?

Söz konusu tiyatroysa, bizim buralarda bize özgü tiyatromuz var demek için yapıyoruz. O tiyatroların kimisi 1951’de, kimisi !952’de kuruldu, 1973’te 1978’de kuruldu, bunların tarihleri var, kurucuları var, oyunları, oynayanları var, yazarları var, bestecileri, koreografları, ressamları var demek için yapıyoruz.

Söz konusu edebiyatsa, bizim de bize ait bir edebiyatımız var buralarda, demek için yapıyoruz, şairimiz var, hikayecimiz, romancımız var, oyun yazarımız, bilim adamımız, araştırmacımız var demek için yapıyoruz, hepsinin üstünde tek tek durarak değiniler makaleler yazıyoruz.

Biz tarihimize not düşürmek için yazıyoruz, anmak, hatırlatmak, takdir etmek, teşvik etmek, uyarmak için yazıyoruz, ayakta kalmak için, Türkçe’yi yaşatmak için yazıyoruz…

Biz yazıyoruz, birileri arkadan siliyor!

Agim Rifat

0 0 0 0 0 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

İSTANBUL’DA YAŞAYAN GİLANLI BİR AYDIN BAY FARUK

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
jojobetCasibom GirişJojobet Giriş YapcasibomMeritking Girişholiganbet girişbaywincasibom güncelcasibom girişdeneme bonusuCASİBOM GÜNCEL