a

KOSOVA TARIM BAKANI KOSOVA ÇİLEĞİNİN TADINA BAKTI

bakan stavileci- çilek fuarı

pristine- çilek fuarı

çilek fuarı

çilek fuarı- prıştine

Kosova, meyve üretiminde ilk sırada da çilek üretiminde  hiç kimsenin beklemediği  başarılara imza attı. 2012 yılında Kosova çifçisi 300 ton çilek üretmeyi başardı. 1999 yılında özgürlüğüne kavuşan Kosova’da sıfırdan başlayan çilek üretiminde muazzam başarı elde edildi.

Kosova çifçilerinin de bugün gurur günüydü. Üretikleri çilkleri ilk kez düzenlenen bir fuarda sergileme mutluluğunu yaşadı. Priştine merkezinde  ilk kez düzenlenen çilek fuarına çok sayıda çilek üreticisi katıldı.

Fuardaki çilek standlarını gezen ve çi,lklerin tadına bakan Kosova Tarım Bakanı Blerand Stavileci, savaş sonrasında meyve üretimin olmadığı  Kosova’nın çilek ihracatına başlamasının mutluluk verici olduğunu belirtti. Kosova’da şu anda çilek ile ekili olan arazilerin 150 hektarı geçtiğini belirten Bakan Stavileci,” 2012 yılında çilek üretimi  300 tonu aştı. İlk defa Arnavutluğa 1 ton çilek ihraç ettik. Savaşın bitiminden sonra Kosova’da çilek üretiminin olmadığını göz öününde alarak, çilek üretimin tam bir başarı öyküsü olduğunu söyleyebiliriz” şeklinde konuştu.  Bakan Stavileci bir soru üzerine çilek üretiminin artmasıyla Kosova şartları için fiyatı az çok yüzksek olan çilek meyvesinin daha ucuza alınabileceğini söyledi.

Kosova Tarımı’nın Gelişmesi Girişim Derneği başkanı Zenel Bunjaku, Kosova çilek üreticilerin ilk kez ürünlerini bu fuarda teşhir etme fırsatını yakaladıklarını belirterek, “10 yıl önce tarımcılara ücretsiz çilek fidanları dağıttık. Başlangıçta 10 dekarlık arazide ekilen çilek, şimidi hetralarca alanlara yayıldı. Çilek üretiminde her yıl artış var. Bu bizi oldukça sevindiriyor ” dedi.

Bu yıl 1 hektar arazide 18  ton çilek üreten Januz Syla, üretimden son derece memnun olduğunu, çilek kalitesinin övünecek seviyeye ulaştığını belireterek, “ bir kaç yıl önce her şey sıfırdan başladı. Ücretsiz çilek fidanlarını aldık ve ektik. Sonuç burada. Kosova pazarındaki talebi yüzde yüz karşılıyoruz. Şimdide ihracata hazırlanıyoruz” ifadesini kullandı.

Ticarete dayanan Kosova ekonomisinde meyve üretimi, diğer üretim alanlarına örnek olarak gösteriliyor. /kosovaport/

0 0 0 0 0 0
YORUMLAR

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

Sıradaki haber:

“ARTIK SINIRLARIN KARŞILIKLI TANINMASININ ZAMANI GELDİ”

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
casibomJOJOBETbahsegelcasibom giriş