Kosova Meclisi, ülkenin kuzeyinde patlak veren gelişmeleri masaya yatırdı. Muhalefetin talebi üzerine toplanan Kosova Meclisi, Sırpların çoğunlukta olduğu Kosova’nın kuzeyinde Hükümetin durumu kontrol edememesi, daha doğrusu düzen ve yasa hakimiyetini tesis edememesini tartıştı. Muhalefet, Thaçi Hükümeti’ne hesap sordu. Toplantıda, muhalefet partilerinden Vetëvendosje Hareketi, Kosova Hükümeti’ni, ülkenin bu bölümünde toprak bütünlüğünü sağlamamakla suçladı. Kosova gümrükçüleri ile polisinin Kosova ile Sırbistan sınır kapılarında görev almasına karşı çıkan Sırpların yollara barikatlar kurarak, ulaşımı felce uğratmasını , Sırbistan tarafından kuzeyin işgal olarak tanımlayan Vetëvendosje Hareketi milletvekili Glauk Konjufca, Kosova’nın kuzeyinde mevcut durumun, gizli anlaşmaların bir ürünü olup olmadığını Hükümete sordu. Kürsüye çıkan Başbakan Hashim Thaçi, bu iddiaları yalanlayarak, Kosova’nın kuzeyinin kontrol dışında kalmasının tek suçlusu olarak geçmiş dönmede Kosova’yı yöneten Birleşmiş Milletler Geçiçi İdaresi UNMİK olduğunu kaydetti. Kosova’nın genelinde yasa hakimiyetinin tesis edilmesi için Kosova Hükümeti’nin 25 Temmuzda sınır kapılarına operasyon düzenlediğinin haklı gerekçelerini açıklayan Başbakan Thaçi, Kosova’nın egemenlik ve toprak bütünlüğünün korunması için tüm siyasi öznelere birlik ve beraberlik çağrısı yaptı.
Hükümet, Sırpların kontrolündeki Kosova’nın kuzeyinde düzen ve yasallığın hakimiyeti için aldığı tedbirleri savunurken, muhalefet tedbirleri yetersiz buldu. Ana muhalefet partisi Kosova Demokratik Birliği LDK milletvekili ve Kosova eski Dışişleri Bakanı Skender Hyseni, kuzeydeki durumun,toplantılarla değil, KFOR, EUKLEX misyonları dahil uluslararası camia ile sıkı işbirliği içinde barışçıl yollarla çözülebileceğini belirtti. Hyseni, Priştine ile Belgrad arasındaki diyalog dahil, ekonomik tedbirlerle de Kosova’nın bu bömlümünde egemenliğin sağlanması gerekliliğini ortaya koydu. Türkler, Boşnaklar ve Romanlardan oluşan “6+” parlamento grubunun görüşünü dile getiren Kosova Demokratik Türk Partisi milletvekili ve Kosova Meclis Başkan Yardımcısı Enis Kervan, uluslararası camia ile istişare içinde olan hükümetin, Kosova’nın kuzeyindeki durumun üstesinden gelinmesi için aldığı tedbirleri desteklediklerini belirtti. Kervan, “ uluslararası topluluğun yanında yer alarak kuzeydeki durumun sakin bir şekilde çözümlenmesinden yanayız” ifadesini kullandı.
Sırp Bağımsız Liberal Partisi’nden milletvekili Petar Miletiç de, Sırpların barikat kurmalarıyla gerginleşen durumun, şiddet olaylarına zemin yaratmadan barışçıl yollarla çözümlenmesi gerektiğini savundu.
Kosova, özgürlüğüne kavuştuğu 1999 yılından bu yana Sırpların çoğunlukta olduğu ve Belgrad’ın talimatlarını yerine getirdiği iddia edilen Sırp siyasi unsurların Kosova’nın bağımsızlığını tanımayan tavrı nedeniyle, ülkenin bu bölümünde yasa hakimyetini tesis edemiyor./kosovaport/
KOSOVA İZCİLER DERNEĞİ’ NDEN “KAMP VE MACERA” ETKİNLİĞİ
MODERN ZAMANLARIN KARMAŞASI ARASINDA KAYBOLAN KOCA MEHMET BEY CAMİİ
ANITKABİR VE DOLMABAHÇE’DE HÜZÜN: 7’DEN 70’E HERKES ATA’SINA KOŞTU
TİKA’DAN BOSNA HERSEK’TEKİ SAĞLIK SİSTEMİNE DESTEK
TÜRKİYE DIŞİŞLERİ BAKANI HAKAN FİDAN YUNANİSTAN’DA
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.