a

KOSOVA MECLİSİ DÜNYA ÇOCUK BAYRAMI İÇİN TOPLANDI

 

 Kosova Meclisi  Dünya Çocuk Günü’ne hasrettiği toplantısında, çocuklar tarafından  mesajalar aldı. Toplantıda dünya Çocuk Günü dolayısiyle KDTP Milletvekili ve  Kosova Meclis Başkan  Yardımcısı Enis Kervan yaptığı konuşmada şu ifadelere yer verdi:

“1925 yılında Cenevre’de yapılan Çocukların Refahı için Dünya Konferansı’ndan sonra doğan Uluslararası Çocuk Günü fikri, 54 ülke katılımıyla gerçekleşen Konferans’ta Çocukların Korunmasına Dair Cenevre Bildirgesi kabul edilmiş ve birçok ğlkede kutlanmaya başlamıştır. Dünya Çocuk Günü çocuklar arasında ortak duygular oluşmasını, ulusların barış içinde yaşama özlemlerinin pekişmesini amaçlamaktadır.

Dünyada milyonlarca çocuğun açlık, savaşlar, doğal afetler ve salgın hastalıklardan dolayı öldüğü veya sakat kaldığı bir dönemde şenliklerle “Dünya Çocuk Günü”nü kutlamak bir anlam ifade etmiyor, diyenler olsa da ben bu günün kutlanması ve anılmasından yanayım.

Atalarımız “çocuk düşe kalka büyür” demiştir. Amma çocuk büyürken barışa, sevgiye, ilgiye; iyi beslenmeye, sağlık bakımından korunmaya, temiz bir çevreye ve rsmi kurumlar tarafından koruma altına alınmaya muhtaçtır.

Bu çerçevede, çocuk hakları alanında uluslararası hukukun en önemli belgelerinden biri olan Çocuk Hakları Sözleşmesi (ÇHS), Anayasa ile yürürlüğe girmiş olan Kosova’da uygulanan haklardan biri olarak bilinmektedir. Kosova Anayasası özellikle, çocuk haklarının korunması ve gerekli refah ile sosyal güvenlik hakkını, evlilik dışı ve evlilikte doğan çocuklara eşit muamele hakkı, suistimal ve yararlanmadan korunma ile çocukların faydasına olan çıkarların korunması hakkını güvence altına almaktadır. Sözkonusu anayasal güvence, bu alanda ve ebevynlerle ilişkilerde, devleti pozitif adımlar atmakla yükümlü kılmaktadır. Kosova’da genel olarak çocuk haklarının korunması için olumlu bir yasal çerçeve mevcuttur.

Bununla birlikte, Kosova Cumhuriyeti Hükümeti, Çocuk Haklarına İlişkin Strateji ve

Ulusal Etkinlik Planını onaylamasına karşın, eksikler belirgindir. Bu plan, çocuk

haklarının başarılı bir şekilde korunması için yasal çerçevenin uygulanmasını temin etmek ve

çocuk haklarının etkili bir şekilde korunması için hükümet kurumları arasındaki çalışmaların

koordine edilmesini sağlamak amacını gütmektedir. Genel olarak çocuk haklarının korunmasını daha zor hale getiren bir diğer bir rahatısz edici konu da, ilk sırada velayet ve bakıcılık vakalarıyla ilgili olarak idari kararlar ile mahkeme kararlarının uygulanmaya konmasındaki verimlilik eksikliği olduğu gibi, mahkemelerde uzayan prosedürlerdir.

Çocukların uygun olmayan hayat şartlarının düzelmesi, bazı okullardaki hijyenik olmayan şartların iyileşmesi için ilgili kamu otoriteleri daha fazla çaba sarf etmelidir. Liplan’daki İslah Merkezi’nde erginlik çağına girmemiş olan çocuklara Ağır ekonomik durum ve yüksek düzeydeki yoksulluğun sonucu olarak, Kosova’da çocukların çalışması konusu, rahatsız edici sorunların başında geliyor. Çocukların çalışma, çocukların refahını zedelemek ve Çocuk Hakları Sözleşmesinin 32. Maddesi’nin ihlali demektir. Çocuk Hakları Sözleşmesi’nin 32. Maddesi, ekonomik kazançlar elde etmek için çocukların suistimalden ve hayat tehlikesi

niteliğinde olan ya da çocuğun eğitimini engelleyen veya fiziksel, zihinsel, ruhsal, ahlaki ve

toplumsal açılardan zarar verebilecek çalışmalardan ve işveren tarafından çalıştırılmasından

korunmasını güvence altına almaktadır. Sözü edilen olumsuzluğun ortadan kaldırılması yönünde Kosova Hükümeti tarafından atılan adımlara rağmen, uygun bir strateji  oluşturulmadan, çocukların çalışması sorunu ne ortadan kalkar, ne de hafifler.

Sözkonusu strateji ise, yalnızca Kosova’da genel ekonomik durumun düzelmesiyle başarı gösterebilir.Son derece rahatsız edici diğer bir olumsuzluk, önlenmesi için hükümet kurumları ile sivil toplum kuruluşları tarafından harcanan çabalara karşın, Kosova’da devlet okullarında

mevcudiyetini sürdüren kimi şiddet vakalarıdır. Bu olumsuzluğun ortadan kaldırılması ya da hafiflemesi amacıyla, her şeyden çok ilgili otoritelerin, tüm eğitim kurumlarında fiziksel cazalandırmaları veya aşağalayıcı cezandırmaların diğer biçimlerini ve şiddette başvurulması olaylarını yasaklayan yasa ve yönetmeliklerin etkili bir şekilde uygulanması ile çocuk haklarının saygılanmasına yönelik sorumluğun artırılması kampanyasına devam edilmesi sağlanılmalıdır.

Çocuklarımız yarınlarımızdır, Kosova’nın teminatıdır” gerçeğiyle hareket ederek, çocuklara yapılan yatırımın geleceğe yapılan yatırım olduğunun iyi bilinmesi gerektiğini, çocuklara sahip çıkmanın sadece birkaç devletin, bir, iki kuruluşun veya bir topluluğun değil, tüm dünya insanlığının bir görevi olduğu bilinci yaygınlaştırıldığında, yarınlara daha güvenle bakmanın mümkün olacağı inancındayım.

Geleceğin yöneticisi ve güvencesi olan çocuklarımızın iyi yetiştirilmesi Kosova^da ortak amacımız olmalıdır.

Sözlerime sn. Hayriye GARİBOĞLU ‘nun DÜNYA ÇOCUK GÜNÜ adlı şiiriyle son vermek istiyorum:

Dünya çocuk gününde,
Neşeliyiz hepimiz.
Bizi mutlu yapana,
Çok teşekkür ederiz.

Evet bugün küçüğüz,
Yarın büyüyeceğiz.
Sizin işlerinizi,
Bizler yürüteceğiz.

“Çocuk umuttur” diye,
Büyük Ata’ma minnet!
Bekliyoruz sizlerden,
Himaye, sevgi, şefkât.

0 0 0 0 0 0
YORUMLAR

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

Sıradaki haber:

KUZEY MİTROVİÇA’DA KURULAN İDARİ OFİSİ’NDE TÜRKLER DE GÖREV ALMALI

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
casibomJOJOBETbahsegelcasibom giriş