“Kosova’nın içinden geçtiği hassas dönemde omuzlarıma yüklenen sorumluluğun bilincinde olup, bu üstün birimin geçmişte olduğu gibi gelecekte de başarıyla hizmet vermesi için her türlü çaba ve tecrübelerimi kullanmak üzere özveriyle komutayı devralıyorum. Komutanlığıma emanet edilen bu birlik, kuruluş hedef ve değerlerine uygun olarak, uluslararası sorumluluğun gerektirdiği tam tarafsızlık ve profesyonellik ile misyonunu yerine getirmeye devam edecektir.”
Bu mesajlarla, NATO’nun Kosova’daki Barış Gücü KFOR’un 28’inci ve ilk Türk komutanı Özkan Ulutaş, Kosova halkına seslendi. Devir teslim törenindeki konuşmasında, Kosova’nın içinden geçtiği hassas dönemde komutayı devraldığını ve bunun için kararlılıkla çalışacağını taahhüt etti.
Ancak, KFOR komutasının Türk generale geçtiği devir teslim töreninde Kosova liderleri yoktu. Dolayısıyla Türk komutanın bu mesajlarını duyamadılar.
İlk defa 2000 yılından bu yana KFOR karargahında düzenlenen 27 devir teslim törenine, ya Kosova’nın Cumhurbaşkanı, ya Başbakan ya da Meclis Başkanı katılırdı. Bu sefer, devlet erkanını temsil eden liderlerden hiçbiri yoktu.
Cumhurbaşkanı Vjosa Osmani temaslarda bulunmak üzere Hırtavistan’da, Başbakan Albin Kurti konferans verdiği Büyük Britanya’da, Meclis Başkanı Glauk Konjufca da gurbetçilerle görüşmek için Almanya’da…
1999 yılından bu yana Kosova’da güvenlik, istikrar ve barışın tesisi için katkı sağlayan NATO’nun Kosova’daki Barış Gücü’nde komuta devir teslimi yapılırken, devlet erkanından hiçbir liderin törene katılmaması bir tesadüf mü?
Haftalar öncesinde komuta devir teslimin yapılacağı tarihin bilindiği halde Kosova’ın en üst düzey yetkililerinin yurt dışında olması, akıllarda pek çok soru işaretinin oluşmasına neden oldu.
İlk defa, KFOR’da komuta değişmi vesilesiyle yapılan tören gibi önemli bir etkinliğe Kosova liderlerinden birinin bile katılım sağlamaması yaşandı.
Acaba, Kosova’ın her üç üst düzey yetkilisi, 24 Eylül’de ülkenin kuzeyinde Sırp silahlı grubu tarafından Kosova polisine yönelik terör saldırısı ile ilgili yaşananlar nedeniyle ilk müdahale yetkisi olan Kosova polisi ile üçüncü sırada müdahale yetkisi olan KFOR arasında bir sürteşme mi yaşandı ki, Kosovalı liderler törene katılmayarak, KFOR’a üstü kapalı bir mesaj vermeyi çalıştı? Kosova liderleri, Kosova sınırlarını korumakla görevli KFOR’un, 30 silahlı saldırganın Kosova içine sızarak saldırı düzenlenmesine vesile olduğu düşüncesi nedeniyle KFOR’a tavırlı mı? Bilemiyoruz…
Ancak bildiğimiz, üç liderin aynı anda yurt dışında olmamasını gerektiren Devlet Protokolü Yasası’nı ihlal ederek yurt dışı ziyaretlerini gerçekleştiren Kosova liderlerinden birinin bile KFOR karargahında düzenlenen törene katılmamasının tesadüf olmadığıdır.
Sürekli olarak Kosova’nın ana hedeflerinden birinin NATO üyeliği olduğunu vurgulayan Kosova liderlerinin, NATO’nun Kosova’daki önemli bir törenine katılmamasıyla hem Nato’ya, bununla birlikte yaklaşık 30 ülke askerinin görev yaptığı KFOR’a, hem de ilk kez komutayı üstlenen Türkiye’ye saygısızlık oldu.
Nezaket kurallarını aşan bilinçli ya da bilinçsiz, planlı ya da plansız, tesadüf olsun ya da olmasın, Kosova’yı yönetme açısından, diğer yandan iki ülke ilişkileri açısından yakışır bir hareket olmadı.
Kosova liderleri, NATO askerlerinin, Kosova’nın kurtuluşuna sağladığı katkısı, daha sonra savaşın sona ermesinin hemen ardından polisi bile olmayan ülkede güvenlik, istikrar ve barışın tesis edilmesinde ailelerinden uzakta Kosova’da görev yapan binlerce askerin özverisi, bu uğurda hayatını kaybeden yabancı askerlerin anısı hatırına bu törende yer almalıydılar.
Ercan Kasap
10.10.2023
TAAHHÜTLERE KARNIMIZ TOK!
ARNAVUTLUK, 112. BAĞIMSIZLIK YILINI KUTLUYOR
KARADAĞ’IN HEDEFİ AB’YE TAM ÜYELİK
EDİRNE’DE RESSAMLAR BALKAN MİRASI “BOCUK” TEMALARINI KABAKLARA RESMETTİ
ARNAVUTLUK’TA AKRAN ŞİDDETİNE KARŞI PROTESTO DÜZENLENDİ