a

KOSOVA HÜKÜMETİ’NDEN YENİ KORONAVİRÜS TEDBİRLERİ

Kosova Hükümeti, koronavirüsün yayılmasını önlemek için bir dizi  yeni tedbirler onayladı.

Bu akşam toplanan Kosova Bakanlar Kurulu,  COVID-19 salgınının  yayılmasını ve önlemek ve  kontrolünü  sağlamak için yeni önlemler aldı.

Hükümetten yapılan açıklamaya göre, ülkedeki salgın durumunu analiz ettikten sonra Sağlık Bakanı Armend Zemaj, COVİD-19 salgının  yayılmasını önlemek için Ulusal Halk Sağlığı Enstitüsü’nün yeni tavsiyelerine uyarak bakanlar kuruluna sundu.

Koronavirüs vakalarında  artış gözlenmesi üzerine  Sağlık Bakanlığı tarafından  talep edilen tedbirler,   Kosova Cumhuriyeti Hükümetince onaylanarak şu karar alınmıştır:

Kosova Cumhuriyeti  topraklarına giren  Arnavutluk, Kuzey Makedonya, Karadağ, Sırbistan ve Bosna-Hersek vatandaşları RT-PCR testi ile COVİD-19 bakımından  sağlıklı olduklarını kanıtlamalıdır. Sars COV-2, mütekabiliyet ilkesine göre, aşağıdaki istisnalar hariç:

Priştine “Adem Jashari” Uluslararası Havalimanı’na girildikten sonra, yabancı uyruklu kişinin sadece Kosova  topraklarından geçeceği ve girişte bir imza atacağı takdirde, negatif test RT-PCR sertifikası almaya gerek yoktur. Yabancı uyruklu vatandaş Kosova’ya girişte 3 saat içinde ülkeden  ayrılacağını beyan etmeli;

Kara sınır noktalarına girerken,Priştine  “Adem Jashari” Uluslararası Havalimanı’ndan hava noktalarından çıkmak için, RT-PCR testi için sertifikaya gerek yoktur, ancak yabancı uyrukluların uçak bileti ve imzasını ibraz etmeleri gerekmektedir. 3 saat içinde Kosova’dan  ayrılacağına dair beyan ibraz etmeli.

Profesyonel  şoförler uluslararası taşıma protokolüne uyulması şartıyla PCR test sertifikasına sahip olması gerekmemektedir;

Otobüs veya düzenli uluslararası transit hattı ile organize taşımacılık için, RT-PCR testine gerek yoktur, ancak Kosova’yı  5 saat içinde terk edeceklerine dair  beyanı imzalamaları gerekecek;

Kosova’da  geçici veya kalıcı oturma izni olan Arnavutluk, Kuzey Makedonya, Karadağ, Sırbistan ve Bosna-Hersek vatandaşları, 72 saati geçmemesi şartıyla Kosova’ya  girdikten sonra negatif RT-PCR testi için bir sertifika sunmalıdır.

Bu kararda adı geçen ülkelerden gelen ve aile üyeleri gibi Kosova’da  akredite olan yabancı diplomatların RT-PCR testi için sertifika almasına gerek yoktur;

Kosova  sağlık kurumlarında tedavi edilmesi planlanan Arnavutluk, Kuzey Makedonya, Karadağ, Sırbistan ve Bosna-Hersek vatandaşları, negatif TR-PCR testi için sertifika sunmaları şartıyla, Kosova’ya  girmeden 72 saat önce test yapmaları ve hastane tarafından belirlenen randevü belgesini ibraz etmeli.

Kosova  tarafından kimlik verilmiş , ancak bu kararda belirtilen ülkelerden  birinde ikamet adresi olan vatandaşlar, Kosova’ya  girdikten sonra,  72 saat önce yapılan negatif RT-PCR testine dair  bir sertifika sunmalıdır.

22:30 – 05:00 saatleri arasında, Priştine, Prizren, İpek, Poduyeva, Yakova, Ferizovik, Liplan, Drenas, Vıçıtırın, Mitroviça ,  Gilan, Kosova Ovası ve Ştırptse’de vatandaşlara sokağa çıkamayacak.

Aşağıdaki durumlarda  hariç:

Acil sağlık durumlarında;

Hastaya bakma ihtiyacı durumunda, özel ihtiyaçları olan insanlar için, sadece hasta veya özel ihtiyaçları olan kişilerin kendilerine bakacak kimse  yoksa;

Aile içi şiddet mağdurlarında olduğu gibi ilgili kurumlardan yardım alınması durumunda;

Bir aile üyesinin ölümü durumunda;

Hayvanların fizyolojik ihtiyaçları için evden / daireden dışarı çıkılması gerektiğinde, /evden 500 metreden daha fazla olmamak kaydıyla çıkılabilir.

Kosova Cumhuriyeti’nin tüm sakinleri, evlerinin / dairelerinin dışındaki tüm aktivitelerde yüz maskesi takmak ve evlerinin / dairelerinin dışındaki ortak alanlarda ve çalışan kurumların fiziksel olarak 2 metrelik bir mesafesini korumakla yükümlüdür.

Tüm kamu ve özel kurumlar, tesis girişinde kurum ve ziyaretçi çalışanları tarafından kullanılabilecek  yüz maskeleri ve el dezenfektanları erişilebilir yerlerde tutmakla yükümlüdür.

Tüm kamu ve özel kuruluşlar, COVİD-19’un yayılmasına karşı korunmayı öngören  El Kitabına uygun olarak, tesisin her girişinde görünür işaretli kurallar oluşturmakla (maskesiz girişin yasaklanması, mesafeye saygı yükümlülüğü vb.) yükümlüdür.

Halka açık meydanlarda, parklarda ve başka yerlerde  5’ten fazla insanın  toplanması yasaktır.

  1. Özel aile toplanmaları dahil, tüm halka açık toplantılar yasaktır.

Futbol okulları ve diğer sporlar, tüm alanlarda eğitim  dahil olmak üzere Kosova Cumhuriyeti topraklarında iç ve dış mekanlarda eğlence, kültür ve spor etkinlikleri yasaktır.

  1. COVİD-19’un yayılmasına karşı koruma El Kitabına uygun olarak sadece fitness, kapalı yüzme havuzları ve bireysel sporlara izin verilmektedir.
  2. Toplu taşıma sağlayan tüm işletmeler (otobüsler, minibüsler, taksiler), her bir yolcu için gerekli alan oluşturarak, üzere taşıdıkları yolcu sayısı bakımından kapasitelerini yarıya indirmeli.
  3. Kosova Cumhuriyeti’ndeki kamu ve özel kuruluşlar, COVİD-19’un yayılmasına karşı korunmayı öngören El Kitabına uygun olarak personelin işyerlerine gelmelerini organize etmekle yükümlüdür (ilgili kurumlar kendileri için gerekli personeli neyin oluşturduğunu ayrı ayrı açıklayacaktır), ayrıca hayati önem taşıyan kamu ve özel kuruluşlardaki personele uygulanan özel kurallara göre davranmalı.
  4. Kamu ve özel sağlık kuruluşlarına gerekli olmayan sağlık hizmetlerini azaltmaları tavsiye edilir.
  5. Tüm belediyelerin yerel merkezlerini tam olarak yeniden etkinleştirmeleri gerekmektedir.
  6. Kosova Cumhuriyeti’nin tamamındaki otomobil ve hayvan pazarlarının faaliyetleri yasaktır.
  7. Hayvanların kesilmesine izin verilen yerler hariç, açık veya kapalı herhangi bir ortamda hayvanların kesilmesi yasaktır.
  8. Vatandaşların Kosova Cumhuriyeti topraklarındaki tüm dini törenlere ve faaliyetlere fiziksel katılımı yasaktır.
  9. COVİD-19’un yayılmasına karşı korunmayı düzenleyen El Kitabına uygun olarak, belediye yetkilileri tarafından değerlendirme ve denetlenmeden sonra, Kosova Cumhuriyeti’nin genelinde kamu ve özel anaokul ve yuvaların  faaliyetlerine izin verilir.
  10. Gastronomi hizmeti veren tüm kuruluşların (restoranlar, kafeler, gece kulüpleri, vb.) çalışmasına izin verilir.

18.1. Söz konusu kuruluşlar  Kosova Cumhuriyeti’nin genelinde  22:30 – 05:00 saatleri arasında faaliyet göstermeleri yasaktır;

18.2. Fazla mesaiye, yalnızca COVİD-19’un yayılmasına karşı koruma için Kılavuzda belirtilen talimatlara uygun olarak, masalae  arasında 2 metrelik mesafeye ve take-away hizmetleri uyarınca çalışabilir.

  1. Yaşlılar (65 yaş üstü) ve kronik hastalıkları olanlar (diyabet, hipertansiyon ve kalp hastalığı, kronik akciğer hastalığı, böbrek hastalığı olan hastalar, baskılanmış bağışıklığı olan hastalar, kanser hastaları, vb.) dışarıda halka açık yerlerde sadece sabahın erken saatlerinde (05: 00-10: 00 arası) ve akşamları (18: 00-21: 00 arası) kalabilirler.
  2. Halk sağlığında acil durum için yürürlükte olan önlemlere göre, toplumsal, finansal, elektronik ve posta hizmetleri operatörleri asgari personel ile hizmet vermekle yükümlüdür.
  3. Kosova Ulusal Halk Sağlığı Enstitüsü, 15 Ağustos 2020 tarihine kadar Eğitim ve Bilim Bakanlığı ve Belediye Eğitim Müdürlükleri ile işbirliği içinde, 2020-2021 yeni okul-öğretim yılında öğretim düzenleme rehberi hazırlamakla yükümlüdür.
  4. Kosova Cumhuriyeti’nin tüm sakinleri, Ulusal Halk Sağlığı Enstitüsü ve Sağlık Bakanlığı’nın önleyici tedbirlerini ve tavsiyelerini uygulamakla yükümlüdür.
  5. Yetkili organlar, önlemleri (ilgili teftiş kurulları ve kolluk kuvvetleri) uygulamak için titiz kontrol uygulamakla yükümlüdür.
  6. Kosova Cumhuriyeti’nin ilgili kurumları, bu Kararın uygulanması için gerekli önlemleri almakla yükümlüdür.
  7. Kosova Cumhuriyeti’nin tüm Belediyelerine, yerel yönetimlerin yasal yetkinliklerine dayanarak, aşırı kalabalıklaşmayı önlemek için araç trafiğini azaltmaları talimatı verilmiştir.
  8. 08.07.2020 tarihli ve 01/11 sayılı karar başka bir karara kadar uygulanmaya devam etmektedir.
  9. Bu karar, ülkedeki salgın durumuna bağlı olarak, Ulusal Halk Sağlığı Enstitüsü’ne, uzmanlara ve diğer bakanlıklara danışarak, alınan önlemlerin etkinliğini ve gerekliliğini değerlendirilecek.
  10. Kararda Hükümet tarafından daha önce alınan bazı kararlar yürürlükten kaldırıldıığı da açıklandı.
0 0 0 0 0 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

MİLLETVEKİLİ SHALA KİMSEYE SALDIRMADIĞINI AÇIKLADI

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
casibom girişcasibomcasibom girişJOJOBETcasibom girişbahsegelcasibomcasibom girişcasibomcasibom giriş