a

KOSOVA, GERİ DÖNEN AZINLIKLARA YARDIM ÇABALARINI HIZLANDIRDI

Mülteci dönüşlerindeki yavaşlamaya rağmen, Kosova hükümeti yerlerinden edilenlerin yurtlarına dönmelerine yardım etmek için çalıştığını ileri sürdü.

Kosova’nın kötü ekonomisi, konut yardım projelerinin eksikliği ve ara sıra ortaya çıkan şiddet tehditleri, geri dönüşleri engelleyen unsurlar oldu. Ancak Başbakan Haşim Thaçi’ye göre, hükümet azınlıkların geri dönmesi ve topluma yeniden kazandırılmasına yönelik girişimlere maddi destek sağlamaya devam edecek.

22 Mart’ta BM Güvenlik Konseyi’ne hitaben yaptığı konuşmada Thaçi, konut inşasının geri dönenleri barındırma ve onlara nezih yaşam şartları sunma yönündeki devamlı çabaların açık bir örneği olduğunu ve bunu istihdam, sağlık hizmetleri ve eğitimin izleyeceğini söyledi.

Hükümet 2013 yılında, Kosova genelinde geri dönenlere yönelik 76 adet ev inşa etti ve onardı ve 21 altyapı projesini tamamladı.

BM Mülteci Dairesi’nin Priştine Heyeti Başkanı Jo Hegenauer’e göre, 2000 yılından bu yana 24 binden fazla azınlık mensubu gönüllü olarak ülkeye geri döndü.

SETimes’a konuşan Hegenauer, “Kosova’da dahili olarak yerlerinden edilmiş yaklaşık 17 bin 600 kişi bulunuyor. Kosova’ya geri dönmek isteyen yerlerinden edilmiş insanlara, bunu yapmalarına yardımcı olacak şartların yaratılması çok önemli.” dedi.

Bölgedeki UNHCR büroları geri dönmek isteyen 3 bin azınlık daha tespit etti ve daha fazlasının buna ilgi göstermesini umuyor.

Ancak UNHCR, çok sayıda mülteci geçimini tarım ve hayvancılıktan sağladığından, yerlerinden edilmiş insanlara tahsis edilecek arazi olmamasının başka bir engel teşkil ettiğini de belirtti.

Hegenauer, “Belediyeler, yerlerinden edilmiş ve Kosova’ya geri dönmek isteyen kişilere arazi tahsis etmek için daha fazla çaba göstermeli.” dedi.

45 yaşındaki bir Sırp çiftçi olan Rade Kitanoviç, memleketi olan Silovo köyüne geri dönmüş.

SETimes’a konuşan Kitanoviç, “Sırbistan’ın Vranje kasabasında güzel ve konforlu bir dairem var ve oraya Sırp ordusu ve polisinin Kosova’dan çıktığı 1999 yılında gittim. Ama orada yaşayamadım. Ne işim vardı, ne de iş bulma olasılığım.” dedi.

 

Kitanoviç, arazisi olmadan, çiftçilik ve hayvancılık yapmadan yaşayamayacağını da belirtti.

 

“Hayatımın bir yılını ve biriktirdiğim paranın neredeyse tamamını, sadece köyüme geri dönmek zorunda olduğumu anlamak için harcadım.” diyen Kitanoviç şöyle devam etti: “Şimdi Silovo’ya geri döndüm; meyve, sebze, süt ve peynir üretiyorum … ve bunları pazarda hem Sırplara hem de Arnavutlara satıyorum.”

 

Zorluklara rağmen, hükümetin geri dönenlere yaptığı yardımlar sürüyor.

 

Kosova İçişleri Bakanı Bayram Recepi ile Karadağ Çalışma Bakanı Predrag Boskoviç arasında 19 Mart’ta gerçekleşen görüşme, geri dönüşleri hızlandırma amaçlı son girişimdi.

Karadağ’daki yerlerinden edilmiş 10 binden fazla Kosovalı Sırp, Roman, Mısırlı ve Karadağlı’nın iki ülkeden de kimlik belgesi bulunmuyor.

Bakanlar, bu kişilerin Kosova’ya geri dönebilmesi için onlara kimlik belgeleri sağlanması gerektiği konusunda anlaştı. Karadağ makamları, Kosova’nın onaylayabilmesi için, Kosova vatandaşlığı talep eden kişilerin listelerini hazırlayacak.

Boskoviç, “Ondan sonra da, kayıt altına alınabilmeleri için toplu bir geri dönüş organize edilecek.” dedi./setimes/

0 0 0 0 0 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

MİLLETVEKİLİ MÜFERRA ŞİNİK’TEN ALMANYA MAHKEMSİNİN KARARINA TEPKİ

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
casibomJOJOBETbahsegel