a
b
b

KOSOVA CUMHURBAŞKANLIĞI DANIŞMA KONSEYİ YENİ GÜNDEMLE TOPLANDI

Kosova Cumhurbaşkanlığı Topluluklar Danışma Konseyi, bünyesindeki çalışma guruplarının sunduğu aylık raporlar ve yeni gündem maddeleriyle bir araya geldi. Toplantıda, Başkanlığını Güner Şaban’ın yaptığı istihdam çalışma gurubunun, “yerel ile merkezi kamu ve sivil hizmetlerinde azınlık topluluklarının adil ve eşit temsil edilmesine hassasiyet gösterilmesine” dair önergenin yetkili makamlara gönderilmesine karar getirildi.

Aynı toplantıda, azınlık toplulukların istihdam oranı verilerini yansıtan raporlarda Karadağlı ve Hırvat topluluğu istihdam oranı bilgilerine de yer verilmesi istendi. Bununla beraber, resmi kurumlar tarafından Roman, Aşkali ve Mısırılı topluluklarının, kısaca RAE olarak adlandırılmasından ziyade açık yazımıyla ifade edilmesine dair önerge kabul edildi.

Danışma Konseyi, Azınlık Meseleleri Avrupa Merkezi tarafından Norveç Büyükelçiliğinin desteğiyle hazırladığı Kosova Cumhuriyeti Etnopolitik Haritası internet sayfasının bakım ve sorumluğunu oy birliğiyle devraldı.

 

RTK’da Türkçe, Boşnakça ve Diğer Dillerde Yayınların Başlatılması İçin RTK Müdürlüğüyle Görüşülecek

Resmi Dil Politikaları Çalışma Gurubu’nun, 2014 yılı içerisinde gerçekleştirmesi planlaştırılan etkinlikleri ve güncel sorunların yer aldığı gündemle bir araya geldiğini bildiren Dr. Taner Güçlütürk, toplantıda (RTK) Kosova Radyo Televizyonu’nda açılan yeni kanallarda Türkçe, Boşnakça ve Roman dillerinde de yayınların başlatılması konusunu tartıştıklarını bildiri. “Bu doğrultuda Kosova Cumhurbaşkanlığı Danışma Konseyi olarak yapabileceğimiz girişimleri değerlendirdik. Toplantıda, Kosova Radyo Televizyonu Müdürlüğüne gerçekleştirilecek ziyaretle, Kosova Cumhurbaşkanlığı Danışma Konseyi Başkanlığı olarak konunun Müdürlükle birebir görüşülmesine karar getirdik ve bu görüşmede RTK Müdürlüğünden RTK’nın yeni kanallarında Türkçe, Boşnakça ve diğr dillerde yayınların başlatılması doğrultusunda diğer topluluklardan işçi alımı için ilanın açılması hususunda gerekli önlemlerin alınması ve girişimlerin başlatılmasını talep etmeye karar getirdik” dedi.

Güçlütürk, hükümet düzeyindeki kurumlarda resmi dillerin uygulanması söz konusu olunca, ihlallerin devam ettiğini bildirdi. 2014 yılı mali destek ilan açan kimi Kosova bakanlıklarının, gerekli form ve başvuru belgelerini bütün resmi dillere yine çevirmediğini ve dolayısıyla kendi anadillerinde haberdar olamayan toplulukların bu mali destek imkânlardan yararlanamadıklarını tespit ettiklerini ifade eden Güçlütürk, bunun somut örneğinin en son Tarım Bakanlığında yaşandığına dikkati çekti. Danışma Konseyi olarak, Tarım Bakanlığı’ndaki bu sorunun çözümü için yetkili makamlarla irtibata geçilerek, konu hakkında acil önlemlerin alınması ve ilan süresinin uzatılmasını istediklerini söyledi.

Aynı toplantıda Kosova Cumhuriyeti’nin hazırlanan Etno-politik haritası internet sayfasının Türkçe’ye de çevrilmesi gerektiğini vurgulayan Güçlütürk, haritanın Kosova Cumhuriyeti’nin resmi dillerinden biri olan Türkçe’ye de çevrilmesi gerektiğini, bunun yasaların uygulanması açısından kaçınılmaz bir sorumluluk olduğunu ve ülke için pozitif bir kazanım olacağının altını çizdi. Güçlütürk, bu konuda Cumhurbaşkanlık Topluluklar Danışma Konseyi olarak, her türlü desteği sunmaya hazır olduklarını vurguladı.

Güçlütürk, Kosova Cumhurbaşkanlığı Danışma Konseyi Resmi Dil Politikaları Çalışma Gurubunun, önümüzdeki Mayıs ayında, AGİT’in desteğiyle, Kosova’daki sivil toplum kuruluşları ve basın yayın mensuplarının iştirakıyla Priştine’de, bu alandaki güncel sorunları, çözüm önerileri, yapılması gerekenleri ve şimdiye kadar gerçekleştirilen çalışmaları değerlendirecekleri bir yuvarlak masa toplantısı düzenlemeyi planlaştırdıklarını söyledi.

 

Saliyi: “Boşnakça ve Türkçe Eğitimindeki Kitap Eksiklikleri Giderilmeli”

Danışma Konseyi bünyesindeki eğitim meselelerine bakan çalışma gurubunun, ders kitapları konusuyla bir araya geldiğini ifade eden Çalışma Başkanı Meydin Saliyi ise, eğitim bakanlığı yetkililerinin davet edileceği toplantıda Boşnakçe ve Türkçe eğitimdeki eksik kitaplarının basımı yanı sıra  Arnavutça ders kitaplarının neden hala yayımlanmadığı hususunu görüşeceklerini ifade etti.

 

Balye: “RTK Konusunda Meclis ve Konsey Birlikte Hareket Ederse Netice Elde Edilir”

Diğer yandan sözü olan Konsey Üyesi Duda Balye, bilhassa RTK 3 kanalının Türk ve Boşnaklara yönelik tahsis edilmesine yönelik önergenin yasaya geçtiğini belirten Balye, bu yönde mali imkânların yaratıldığını ve bu yönde gerekli yasal zeminin mevcut olduğunu söyledi. Bu yönde milletvekilleri olarak Kosova Meclisinde girişim başlatacaklarını kaydeden milletvekili Balye, Danışma Konsey’inin bu yöndeki girişimleriyle ortaklaşa hareket edilirse, olumlu neticeler alınacağına inandığını söyledi.

Ayrıca Kosova meclisinden ilk okunuşu onaylanan yeni seçim yasasının içeriliği hakkında bilgi veren Balye, yeni yasanın anayasaya uygun bir şekilde şekillendiğini ifade etti. Tek bölge, açık liste gibi uygulamaları öngören yeni seçim yasasında, liste taşıyıcısı gibi yeniliklerin de yer aldığını, yeni uygulamalardan birinin de artık yeni yasayla topluluklara ayrılmış rezerve koltukların kaldırıldığını, bu defa sayısal azınlık topluluk milletvekillerinin garanti edilmiş kontenjanlara seçileceğini söyledi. Buna göre, Kosova meclisinde topluluklara ayrılmış 20 garanti koltuktan, 10’u Sırplara, geri kalanı Boşnak, Türk, Goralı, Roman, Aşkali ve Mısırlı topluluklarına tahsis edilecek. Bu kontenjan içerisinde 2 garantili koltuk Türklere tahsis edilmiş durumda.

Bilhassa liste taşıyıcısı hususunun, nüfus oranı azınlık düzeydeki toplulukları sıkıntıya sokacağını ifade eden Balye, Kosova meclisine sunacakları yasa değişikliği teklifiyle, liste taşıyıcısı usulünün topluluklar için geçerli olmamasını talep edeceklerini vurguladı.

 

Berişa: “Liste Taşıyıcısı Topluluklar Açısından Sıkıntılı”

Açık liste usulü söz konusu olduğunda, liste taşıyıcısı hususunun azınlık topluluk çıkarları  açısından ters olduğunu belirten Danışma Konseyi Başkanı Veton Berişa, “Liste taşıyıcısı, sayısal çoğunluktaki toplulukların bir siyasi lider önderliğinde seçime çıkması hiçbir sıkıntı yaratmaz. Ama bu azınlık topluluklar açısından olumlu bir gelişme değildir” dedi.

0 0 0 0 0 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

KOSOVA ÜST HAVA SAHASI SİVİL UÇUŞLARA AÇILDI

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
jojobetCasibom GirişJojobet Giriş YapcasibomMeritking Girişholiganbet girişbaywincasibom güncelcasibom girişdeneme bonusuCASİBOM GÜNCELcasibom girişcasibom