a
b
b

KKTC’DE DÜZENLENEN IV. TÜRK DİLİ KONUŞAN ÜLKELER VE TOPLULUKLAR MEDYA FORUMU SONA ERDİ

10743227_966832203333628_198305849_n 10755017_966832196666962_221274920_n

Türk dünyası ülkelerinden gazetecilerin ve medya yöneticilerinin katıldığı “IV. Türk Dili Konuşan Ülkeler ve Topluluklar Medya Forumu” sona erdi. Forumda, küresel ve bölgesel sorunların barışçıl yöntemlerle çözümünde medyaya büyük görevler düştüğü belirtildi. Başbakanlık Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü organizasyonunda, KKTC Dışişleri Bakanlığının katkılarıyla Girne Acapulco Otel’de düzenlenen “IV. Türk Dili Konuşan Ülkeler ve Topluluklar Medya Forumu’nda gerçekleşen oturumlarda, Türk Dili Konuşan Ülkeler ve Toplulukların Güncel Sorunlarına Medyanın Yaklaşımı, Türk Dili Konuşan Ülkeler ve Toplulukların Güncel Sorunlarının Çözümünde Medyanın Katkısı, Türk Dili Konuşan Ülkeler ve Topluluklarda Medya Mensuplarının Eğitimi, Medya Kuruluşları Arasında İşbirliği İmkânları ve Kurumsallaşma tartışılırken. Ölümünün 100. Yılında İsmail Bey Gaspıralı özel oturumu gerçekleştirildi.

Türk Dili Konuşan Ülke ve Topluluklar (TURKMEP) Başkan Yardımcısı Gökhan Güler, formun son gününde sonuç bildirisini okudu. Bildiride, Bakü’de kuruluşu ilan edilen Türk Dili Konuşan Ülkeler ve Topluluklar Medya Platformu’nun katılımcı ülke ve topluluk medya kuruluşları ve gazetecileri için etkin bir iletişim ağı oluşturacağı kaydedildi.Bilgi ve deneyim paylaşımlarının Türk dili konuşan ülkeler arasında yakınlaşma anlamında köprülerin güçlendirilmesine büyük katkı sağlayacağının vurgulandığı sonuç bildirisinde, “Dilde, fikirde işte birlik şiarı ile Türk dünyasına bugün de ışık tutan İsmail Bey Gaspıralı ölümünün 100. yılında savunduğu fikirleri, ortaya koyduğu eserleri ile saygı, özlem ve minnetle anılmış olup gelecek forumların her birinin Türk dünyasına hizmet eden önemli şahsiyetlerden birine ithaf edilmesi kararlaştırılmıştır” değerlendirmesinde bulunuldu.

Bildiride şu ifadelere yer verildi:

“Tarih, dil, kültür ve kimlik birlikteliği ile köklü bir geçmişe sahip Türk Dili Konuşan Ülkeler ve Toplulukların karşılıklı saygı ve ortak değerlere dayalı ilişkilerinin geliştirilmesi ideali bir kez daha paylaşılmıştır. Türk Dili Konuşan Ülkeler Devlet Başkanları Zirveleri ile Türk Dili Konuşan Ülkeler ve Topluluklar Medya Forumları Sonuç Bildirgeleri’nde de dile getirilen hususlara büyük önem atfedilerek, bu ilkeler doğrultusunda yürütülen çalışmaların ikili ve çok taraflı ilişkilere büyük katkı sağladığı teyit edilmiştir.

Bakü’de kuruluşu ilan edilen Türk Dili Konuşan Ülkeler ve Topluluklar Medya Platformu’nun katılımcı ülke ve topluluk medya kuruluşları ve gazetecileri için etkin bir iletişim ağı oluşturacağı, bilgi ve deneyim paylaşımının halklarımız arasındaki köprülerin güçlendirilmesine büyük katkı sağlayacağı düşüncesi kararlılıkla dile getirilmiştir.

Günümüzde küresel ve bölgesel sorunların barışçıl yöntemlerle çözümünde medyaya büyük görev düştüğü dile getirilmiş, ‘Barış Gazeteciliği’ anlayışının medya mensuplarınca çok daha titizlikle uygulanan bir mesleki kavram olarak benimsenmesinin önemine işaret edilmiştir.”

Türk Dili Konuşan Ülkeler ve Topluluklar Medya Forumu’nda Kosova dahil olmak üzere 21 ülkeden medya mensubu katılımcı yer aldı.

0 0 0 0 0 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

BAHÇECİ HASTANESİ’NDEN TOPLUMSAL DUYARLILIK PROJESİ

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
casibomjojobetCasibom GirişJojobet Giriş YapcasibomCasibomMeritking GirişBets10holiganbet girişmarsbahis girişgrandpashabet