a
b
b

KIRGIZİSTAN’DA DÜZENLENEN TÜRKÇE’NİN 10. ULUSLARARASI ŞİİR ŞÖLENİNDE KOSOVA DA VARDI

Türkiye Yazarlar Birliği’nin öncülüğünde, Kırgızistan Yazarlar Birliği ve Manas Üniversitesi’nin işbirliği ile düzenlenen Türkçe’nin 10. Uluslararası Şiir Şöleni sona erdi.

Bu görkemli şiir şöleni’nde Kosova’yı şairimiz Zeynel Beksaç temsil etti.

Kırgızistan’ın Başkenti Bişkek’te 29 Mayıs Çarşamba günü başlayan Türkçe’nin 10. Uluslararası Şiir Şöleni, Kırgızistan Türkiye Manas Üniversitesi Kasım Tınıstanv Konferans Salonu’nda düzenlenen Katılım Beratı ve Büyük Ödüllerin Takdimi ile sona erdi. Programın kapanış konuşmasını yapan Türkçe’nin Uluslararası Şiir Şöleni Daimi Heyet Başkanı D. Mehmet Doğan,  “Gördüğümüz ilgiden memnun olduk.  Bir ümitle gelmiştik bin ümitle dönüyoruz. Söz hep vardı, bizi buraya güzel söylenmiş sözler getirdi. Sözün özünü, güzelini, tesirlisini söylemek; bunu bütün insanlığa duyurmak emelimiz olmalı” dedi. Daha sonra ise Katılım Beratlarının Takdimi gerçekleşti, Manas, Yusuf Has Hacib ve Namık Kemal Büyük Ödülleri sahiplerine verildi.

BÜYÜK ÖDÜLLER HANGİ İSİMLERİN?

Katılım Beratlarının ve Büyük Ödüllerin birer sanat eseri olara sanatçı Bekir Sıddık Soysal tarafından hazırlandıklarına dikkat çeken Doğan, “Ödüllerin amacı geçmiş büyük şairleri hatırlamak, yâd etmek ve gelecek nesillere aktarılmasını sağlamaktır” diye kaydetti. Doğan’ın konuşmasın ardından ödüllerin takdimine geçildi. Yusuf Has Hacib Büyük Ödülü Brontoy Bedurov’un , Manas Büyük Ödülü Hicabi Kırlangıç’ın, Namık Kemal Büyük Ödülü de Rifat Salahov’un oldu. Ödülleri sırasıyla Kırgızistan Türkiye Manas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sebahattin Balcı, TYB Genel Başkanı İbrahim Ulvi Yavuz ve Kırgızistan Yazarlar Birliği Başkanı Çolponbek Abıkeyev takdim etti. Ödül töreninin ardından tüm katılımcıların hatıra fotoğrafı çekinmesiyle şölen sona erdi.

REKTÖRDEN HEYET ONURUNA YEMEK

Programların sona ermesinin ardından Kırgızistan Türkiye Manas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sebahattin Balcı, heyet onuruna akşam yemeği verdi. Yemekte TYB Onursal Başkanı Mehmet Doğan, TYB Genel Başkanı İbrahim Ulvi Yavuz ve AK Parti Konya Milletvekillerine çeşitli hediyeler takdim eden Rektör Balcı, “Bizim yıllardır hayal etiğimiz çalışmayı bugün TYB’nin gerçekleştirmiş olması bizi son derece mutlu etti. Bizi bırakmayacağınızı, tekrar tekrar bizlerle olacağınızı ümit ediyorum” dedi. Daha sonra söz alan Rektör Yardımcısı Asılbey Bulmırzaev de, programın tüm milletlerin arasında ortak köprü olmasını diledi, TYB’ye ve Türkiye’ye teşekkür etti.

Türkiye Yazarlar Birliği’nin düzenlediği Türkçenin Uluslararası Şiir Şölenlerinin ilki, 1992 yılında Bursa ve Konya’da yapılmıştı. Geçen yirmi yıl içinde, Almatı (Kazakistan), Aşgabat (Türkmenistan), Girne (Kıbrıs), Strazburg (Fransa), Akmescid (Kırım-Ukrayna), Üsküp (Makedonya), Bakü (Azerbaycan) ve son olarak Prizren (Kosova)’da yapılan şölenler, Türk Dünyasında dünyayı dolaşan süreklileşmiş tek edebi faaliyet olarak biliniyor.

Türkçe’nin Uluslararası Şiir Şöleni’ne Türkiye’den Adem Turan, Ali Ayçil, Celal Fedai, Fatma Şengil Süzer, Halil İbrahim Özdemir, Hicabi Kırlangıç, Hüseyin Akın, İhsan Deniz, İsmail Göktürk, M. Ali Köseoğlu, Mehmet Aycı, Nazım Payam, Osman Özbahçe, S.Ahmet Kaya, Şahan Çoker, Şeref Akbaba, Vural Kaya, Yahya Demeli ve Yunus Emre Altuntaş katıldı. Şölene Türkiye dışından katılan şairler ve bölgeleri ise şöyle: Muraddin Ölmezov (Karaçay), Abdullah Begiyev(Karaçay), Albına Vasilevna Lyubımova(Çuvaşistan), Gülnaz Kutuyeva (Başkurdistan), Çulpan Çetin (Tataristan), Rıfat Salahov(Tataristan), Elena Sleptsova (Saha Yakut), Andrian Lukin Vasilevic (Saha Yakut), Androsov Gavril Gavrilevich (Saha Yakut), Samunov Sergey Mihayloviç (Altay Özerk Bölgesi), Brontoy Bedurov (Altay Özerk Bölgesi), Ecaterina Ganeva (Moldava), Dilaver Osman(Kırım), Seyran Süleyman (Kırım), Akbar Yolchuyev (Azerbaycan), Azimov Elşan Bakhşeyişoğlu (Azerbaycan), Mahir Garayev (Azerbaycan), Tanagöz İlyasova (Kazakistan), Sabri Alagöz (Bulgaristan), Leyla Şerif Emin (Makedonya), Zeynel Beksaç (Kosova), Hüseyin Kerim Ece (Hollanda) Alexander Kotozhekov (Tuva Hakas).

0 0 0 0 0 0
YORUMLAR

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

Sıradaki haber:

BAKAN YAĞCILAR’DAN İTİRAZ !

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
jojobetCasibom GirişJojobet Giriş YapcasibomMeritking Girişholiganbet girişbaywincasibom güncelcasibom girişdeneme bonusuCASİBOM GÜNCEL