Kosova medyalarında, Cumartesi günü NATO Genel Kurulu Savunma ve Güvenlik Komisyonun’da görüşülen Uluslararsı Kriz Grubu’nun raporunda, KFOR misyonunun, Sırp çoğunluklu Kosova’nın kuzeyindeki Bajnska köyünde geçen yılın 24 Eylül tarihinde Sırp silahlı saldırganlarla geldikleri yerden kaçmaları konusunda anlaştığına dair haberler yer aldı.
Söz konusu raporda yazılanlara yer verilen haberlerde, “KFOR yetkilileri, grubun geri kalanının çevredeki ormanlara çekilmesi ve orada kaybolmaları konusunda pazarlık yaptı. Kosovalı yetkililer, Banjska ile Sırbistan sınırı arasındaki ormanlarda potansiyel olarak yüzlerce başka saldırganın saklandığına, hasar ve can kaybına neden olmaya hazır büyük bir silah stoku keşfettiklerine inanıyorlar. NATO raporunda, bunların arasında tanksavar roketleri, el bombası fırlatıcıları, tanksavar mayınları ve 24 araç (biri zırhlı), (Uluslaraı Kriz Grubu, ICG, 2024) yer alıyor” denildi.
Yayınlanan haberlerde, Batı Balkanlar raportörü olan eski İngiliz Savunma Bakanı Lord Mark Lancaster’in, Uluslararası Kriz Grubu tarafından hazırlanan bir rapordan alıntı yaptığpı, ancak Uluslararası Kriz Grubu’nun rolünü ayrıntılı olarak açıkladığı paragraflarda bu alıntının yer almadığı, Banjska terör saldırısında çok aranan Sırp Milan Radoiçiç’in , ABD ve İngiltere’de istenmeyen kişi ilan edildiği kaydedildi.
Kosova’nın tarihinin ve Sırbistan’la yaşanan sorunların detaylı bir şekilde gösterildiği belgede, Kosova’nın kuzeyinin tamamına büyük önem verildiğine işarer edilen haberlerde, “Anlaşmazlığın merkezinde iki önemli konu var: tanınmama (ve tanınmaya karşı aktif uluslararası kampanya) ve Kosova’daki Sırp nüfusunu – özellikle de Sırpların oluşturduğu Sırbistan sınırındaki dört kuzey belediyeye – entegre etmenin yolları ve araçları nüfusun yaklaşık yüzde 90’ı. Raporda ayrıca, dört belediyenin kısmen Belgrad’ın kontrolü altında olduğu, Kosova’nın ise kendi topraklarının tamamı üzerinde egemenlik iddiasında bulunmaya çalıştığı belirtiliyor.” denildi.
Raporda, Kosova ile Sırbistan arasında varılan anlaşmaların uygulanmasının zorlu olduğu değerlendirilmesine yer aldığına da dikkat çekildi.
“KOSOVA İMZA” DERGİSİNİN 119 SAYISI ÇIKTI
İSTANBUL EĞİTİM ZİRVESİ 2024 DÜZENLENİYOR
ÜSKÜP’TEKİ FESTİVALDE TÜRK ÇAYI TANITILDI
HIRVATİSTAN SAĞLIK BAKANI BEROS YOLSUZLUK ŞÜPHESİYLE GÖREVDEN ALINDI
BALKANLAR’DA TÜRKÇE ÖĞRETİMİ VE TÜRKOLOJİ SEMPOZYUMU SARAYBOSNA’DA BAŞLADI