a
b
b

KERVAN: DİYALOG SÜRECİNDE SIRP OLMAYAN TOPLULUKLAR DA DİKKATE ALINMALIDIR

Kosova ve Sırbistan arasındaki diyalog sürecinin görüşüldüğü Meclis oturumunda söz alan Multietnik Parlamento Grup Başkanı KDTP Milletvekili Enis Kervan, diyalog sürecinde Sırp olmayan toplulukların da dikkate alınması gerektiğini söyledi. Milletvekili Kervan, konuşmasında şu ifadelere yer verdi:
“Bildiğimiz gibi, Kosova ile Sırbistan arasında AB arabuluculuğunda ve ABD destekleriyle diyalog, her iki ülkenin de kendi Avrupa yollarında ilerleyebilmesi, yeni fırsatlar yaratabilmesi ve vatandaşlarının yaşamlarını iyileştirebilmesi için kapsamlı, yasal olarak bağlayıcı bir normalleşme anlaşmasına varmayı amaçlamaktadır.
Kosova ile Sırbistan arasında bir anlaşma, tüm bölgenin genel güvenliği, istikrarı ve refahı için de faydalıdır.
Bizler, Kosova Meclisindeki Multietnik Parlamento Grubuna ait Türk, Boşnak, Roman, Aşkali ve Mısırlı milletvekilleri olarak, kesinlikle olası bir anlaşma umuduyla, Kosova’da siyasi ve sosyal hayatın genel olarak normalleşmesi amacıyla ve Kosova’da çoğunlukta olmayan toplulukların çıkarlarının daha da iyileştirilmesi nedeniyle başından beri diyaloğu destekledik.
Ancak biz çoğunlukta olmayan toplulukların gözüyle bakıldığında, çoğu zaman Kosova’da sadece Arnavutlar ve Sırpların yaşadığı izlenimi yaratılmıştır.
Hayır, bu doğru değildir…
Çünkü Kosova’da bizler de varız.. Kuzey de bizler de varız.
Kosova’nın çoğunluk olmayan başka toplulukların da yaşadığı çok etnikli bir devlet olduğu vurgulanmalıdır.
Kosova’daki çoğunluk olmayan Türk, Boşnak, Roman, Aşkali, Mısırlı toplulukları olarak, hak ve çıkarlarımızın geliştirilmesi ve korunması ile ilgili tüm konularda, çözümü kurumlarımızda aradığımızı vurgulamak isterim.
Çünkü haklarımız, Kosova Anayasası ve kanunları tarafından güvence altına alınmıştır. Başka mekanizmardan destek istememişizdir.
Bizler tüm endişelerimizi Kosova kurumları olan Parlamento, hükümet ve diğer devlet mekanizmalarında tartışıarak, dile getirip çözümler üretmeye çalışıyoruz.
Çünkü bizler Kosova vatandaslarıyız ve Kosova kurumları bizim kurumlarımızdır.
Ayrıca Başbakanımıza da her konuşmasında Kosova’da ve kuzeyde Sırplar dışında diğer toplulukların da yaşadığını vurguladığı için teşekkürlerimi sunarım.
Bizler Kosova’da çoğunluk olmayan toplulukların temsilcileriyiz. Hem Mecliste hem hükümette temsilcilerimiz mevcuttur.
O yüzden iki bağımsız ülke arasında normalleşmeye yönelik diyalog konusunda siyasi parti liderleriyle süreçle ilgili bilgilendirme toplantıları yapıldığında, çogunluk olmayan toplulukları temsilcileri veya parti liderlerinin de dışlanmaması gerekmektedir. Bu süreci sadece zenginleştirir kuvettlendirir ve Kosova’nın çok etnili yapısını kanıtlayacaktır.
Bizler bu süreçte Kosova Hükümetini desteklediğimizi, hükümet, meclis, hep birlikte hareket etmemiz gerektiğini düşünmekteyiz.
Elbette iki ülke arasında ilişkilerin normalleşmesini sağlayacak nihai anlaşmayı destekleyerek, bu sürecin bir an önce sonuçlanmasını umuyoruz.
Her iki ülkenin de barışı garanti edecek olan Avrupa entegrasyonu sürecine ve uluslararası kurumlara üyeliğimizle, karşılıklı tanımayla vatandaşlar için barış, istikrar ve refahı garanti eden kapsamlı bir anlaşmaya varılmasını diliyoruz.”

0 0 0 2 0 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

KURTİ:BORRELL’E KOSOVA’NIN KARŞILIKLI TANIMAYI İÇERMEYEN BİR DİYALOĞU KABUL ETMEYECEĞİNİ SÖYLEDİM

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
jojobetCasibom GirişJojobet Giriş YapcasibomMeritking Girişholiganbet girişbaywincasibom girişdeneme bonusugrandpashabet girişbahsegel girişcasibom