Kosova Meclisi’nde Türk Milletvekili Enis Kervan, Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi-AKPM Eşitlik ve Ayrımcılık Komitesinin toplantısında Kosova AKPM heyeti üyesi olarak Kosova’nın Avrupa Konseyi’ne başvurusuna ilişkin yasal görüşün hazırlanmasından sorumlu komitenin raportörü Beatrice Fresko-Rolfo tarafından sunulan rapora ilişkin gerçekleştirdiği konuşmada Türk topluluğu ve Kosova’daki diğer toplulukların hakları konusunda kimi bilgileri paylaştı.
Kervan sosyal medyada yaptığı paylaşımda, “Kosova’nın 38 belediyeden oluşan küçük bir ülke olduğunu ve her birinde Arnavutça ve Sırpça dillerinin resmi dil olduğunu, diğer 6 belediyede Türkçe’nin, kimi belediyelerde ise Boşnakça ve Rom dilinin resmi ve resmi kullanımda dil olduğunu belirttim. Kosova Anayasa Mahkemesi, Meclis, Hükümet ve diğer merkezi kurumlarda Türk dilinin kullanıldığını, toplulukların dillerini kullanılma hakları olduğunu hatırlattım.
Yasaların uygulanmasında bazı sorunlarımızın olduğunu ancak merkezi ve yerel düzeyde siyasetçilerin ve temsilcilerin eksiklikleri daha iyi ve doğru yönde çözümlere ulaştırmak adına çaba sarf ettiğini ifade ettim.
Ayrıca Sırp çoğunluğun bulunduğu belediyelerde bile Arnavut vatandaşlarının Arnavut dilini kullanmada sorun yaşadığını ifade ettim.
Eksikliklerimize rağmen eğitim kitaplarımızın Türkçe olduğunu ve Türk dilinde eğitimimizin yıllardır var olduğunu belirttim.
Savaştan önce Boşnakların okullarda kendi ana dillerinde değil, Sırpça ders gördüklerini ve kullandıkları kitapların Sırpça ders kitapları olduklarını, savaştan sonra ise Kosova Cumhuriyeti’nde okullarda Boşnakçanın eğitim dili olduğunu ve Kosova Cumhuriyeti’nde Boşnakça eğitimin var olduğunu ve kullandıkları kitapların da anadillerinde olduğunu belirttim.
Rom, Aşkali ve Mısırlı topluluklarının da öğrenim görmek ve üniversite eğitimine teşvik etmek amaçli, hülümet tarafından ayrıca burs sağlandığını ifade ettim. Prizren’de Rom topluluğunun da bir okulda kendi ana dillerini ders olarak görme fırsatına sahip olduklarını ifade ettim.
Kosova’da sadece Arnavut ve Sırpların değil, Türklerin, Boşnakların, Romlar, Aşkali, Mısırlılar, Hırvatlar, Karadağlılar ve diğer toplulukların da yaşadığını ve çoğunlukta olmayan topluluklar olarak bizlerin Avrupa Konseyi’nin bir parçası olmak istediğimizi ifade ettim. Böylece haklarımızın ihlal edildiği durumlarda, Avrupa Konseyi üyeliği bize Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne başvurma olanağının tanımasının önemini vurguladım.
Avrupa Konseyine üyelik için gerekli tüm yükümlülükleri yerine getirdiğimizi belirterek Kosova’nın Avrupa Konseyine üyeliğinin, diyalog veya belediyeler birliğiyle ilişkilendirilmemesi gereğinin altını çizdim.” diye yazdı.
SAĞLIK BAKANLIĞI İLAÇLARI UNİCEF ARACILIĞIYLA SAĞLIYOR
ARNAVUTLUK’TA AKRAN ŞİDDETİ PROTESTOSU
BALKANLAR’IN GELECEĞİ TİCARETLE ŞEKİLLENECEK
İSTANBUL EĞİTİM ZİRVESİ 2024 DÜZENLENİYOR
ÜSKÜP’TEKİ FESTİVALDE TÜRK ÇAYI TANITILDI