a
b
b

KERVAN, AVRUPA KONSEYİ EŞİTLİK KOMİTESİ’NDE TÜRK TOPLULUĞUNUN HAKLARIBNA DEĞİNDİ

Kosova Meclisi’nde Türk Milletvekili Enis Kervan, Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi-AKPM Eşitlik ve Ayrımcılık  Komitesinin toplantısında Kosova  AKPM heyeti üyesi olarak Kosova’nın Avrupa Konseyi’ne başvurusuna ilişkin yasal görüşün hazırlanmasından sorumlu komitenin raportörü  Beatrice Fresko-Rolfo tarafından sunulan rapora ilişkin gerçekleştirdiği konuşmada Türk topluluğu ve Kosova’daki diğer toplulukların hakları konusunda kimi bilgileri paylaştı.

Kervan sosyal medyada yaptığı paylaşımda, “Kosova’nın 38 belediyeden oluşan küçük bir ülke olduğunu ve her birinde Arnavutça ve Sırpça dillerinin resmi dil olduğunu, diğer 6 belediyede Türkçe’nin, kimi belediyelerde ise Boşnakça ve Rom dilinin resmi ve resmi kullanımda dil olduğunu belirttim.  Kosova Anayasa Mahkemesi, Meclis, Hükümet ve diğer merkezi kurumlarda Türk dilinin kullanıldığını,  toplulukların dillerini kullanılma hakları olduğunu hatırlattım.

Yasaların uygulanmasında bazı sorunlarımızın olduğunu ancak merkezi ve yerel düzeyde siyasetçilerin ve  temsilcilerin eksiklikleri daha iyi ve doğru yönde çözümlere ulaştırmak adına çaba sarf ettiğini ifade ettim.

Ayrıca Sırp çoğunluğun bulunduğu belediyelerde bile Arnavut vatandaşlarının Arnavut dilini kullanmada sorun yaşadığını ifade ettim.

Eksikliklerimize rağmen eğitim kitaplarımızın Türkçe olduğunu ve Türk dilinde eğitimimizin yıllardır var  olduğunu belirttim.

Savaştan önce Boşnakların okullarda kendi ana dillerinde değil, Sırpça ders gördüklerini  ve kullandıkları kitapların Sırpça ders kitapları olduklarını, savaştan sonra ise Kosova Cumhuriyeti’nde okullarda Boşnakçanın eğitim dili olduğunu ve Kosova Cumhuriyeti’nde Boşnakça eğitimin var olduğunu ve  kullandıkları  kitapların da anadillerinde olduğunu belirttim.

Rom, Aşkali ve Mısırlı topluluklarının da  öğrenim görmek ve üniversite eğitimine teşvik etmek amaçli, hülümet tarafından ayrıca  burs sağlandığını ifade ettim.  Prizren’de Rom topluluğunun da bir okulda kendi ana dillerini ders olarak görme fırsatına sahip olduklarını ifade ettim.

Kosova’da sadece Arnavut ve Sırpların değil, Türklerin, Boşnakların, Romlar, Aşkali, Mısırlılar, Hırvatlar, Karadağlılar ve diğer toplulukların da yaşadığını ve çoğunlukta olmayan topluluklar olarak bizlerin Avrupa Konseyi’nin bir parçası olmak istediğimizi ifade ettim. Böylece haklarımızın ihlal edildiği durumlarda, Avrupa Konseyi üyeliği bize Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne başvurma olanağının tanımasının önemini vurguladım.

Avrupa Konseyine üyelik için gerekli tüm yükümlülükleri yerine getirdiğimizi belirterek Kosova’nın Avrupa Konseyine üyeliğinin, diyalog veya belediyeler birliğiyle  ilişkilendirilmemesi gereğinin altını çizdim.” diye yazdı.

0 0 0 0 0 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

 SAĞLIK BAKANLIĞI İLAÇLARI UNİCEF ARACILIĞIYLA SAĞLIYOR

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
jojobetCasibom GirişJojobet Giriş YapcasibomMeritking Girişholiganbet girişbaywincasibom girişdeneme bonusugrandpashabet girişbahsegel girişcasibomcasibom giriş