a

KARADAĞ’DAN TÜRKİYE’YE GÖÇ BELGESELİ ÇEKİLİYOR

Eski Yugoslavya’nın Karadağ bölgesinden (bugünkü Karadağ devleti) Türkiye’ye göç etmek zorunda kalan Boşnaklar kimler? Nerede yaşıyor? Gibi soruların cevap bulacağı bu çalışma ile hayata geçiren, Türkiye Radyo Televizyon Kurumu (TRT) ve Karadağ Radyo Televizyon Kurumu (RTCG), çok önemli bir belgesel projeye imza atıyor.

Türkiye Radyo Televizyon Kurumu (TRT) ve Karadağ Radyo Televizyon Kurumu (RTCG), çok önemli bir belgesel projeye imza atıyor. Çeşitli zamanlarda Karadağ topraklarından Türkiye’ye gelmiş vatandaşlarımızın hayatlarına ışık tutacak ortak bir yapımla, her iki ülke arasında kültürel bir köprü oluşturulması bekleniyor.

TRT ve TİKA’nın büyük destekleriyle ve Boşnak derneklerinin katkılarıyla Ekim ayında gerçekleştirilen yapımın çekimleri,  Boşnak nüfuslarıyla ön plana çıkan İstanbul, İzmir, Balıkesir (Küçükköy ve Burhaniye) ve Adana’da yapıldı.

Yapım süreci ve çekimleri Türkiye ve Karadağ’da önümüzdeki aylarda da devam edecek olan kapsamlı belgesel, Esin Özalp Öztürk (TRT) ve Olivera Vukadinovic (RTCG) tarafından yönetiliyor.

İzmir’de ki çekimler İzmir Bosna Sancak Dernek binasının yanı sıra Çamdibi’nin değişik yerlerinde ve Çeşme’de ve Menemen’de gerçekleştirildi.

Ayrıca Menemen’de yaşayan Boşnakları temsilen yine Boşnak olan Belediye Başkanı Tahir Şahin ziyaret edildi. Boşnak olan Çeşme Belediye Başkanı ziyaret edildi.

İzmir Bosna Sancak Dernek Başkanı Abdullah Gül bu çalışmalarla ilgili şunları söyledi;

‘Bu çekimler yalnızca belgesel olmakla kalmayacağını düşünüyorum. Elbette bu tam anlamıyla Karadağ’dan Türkiye’ye göç eden Boşnakların hayatını anlatan bir belgesel ve her Karadağlı Boşnak hemşerilerimizin evinde olması gerektiğini düşünüyorum.

Ayrıca, Bu Proje’nin bir başka önemi de iki ülke ilişkilerine yapabileceği katkı olacağı kesin. İki ülke arasında Kültürel ilişkiler açısından, Turizm açısında ve Ticari ilişkileri açısından daha iyi seviyelere taşıyacağını düşünüyorum. Bu belgeselin hazırlanmasında Emeği geçen Esin Özalp Öztürk’e ve Olivera Vukadinovic’e teşekkür ediyorum.’ Dedi.

İzmir ve çevresinde gerçekleştirilen ‘Karadağ’dan göç eden Boşnaklar’ çekimlerin sonunda İzmir Bosna Sancak Derneği iki ülkenin belgesel yapımcısına bu belgesel anısına birer Plaket verdi./medyaege/

0 0 0 0 0 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

YUNANİSTAN’DA ESKİ SAVUNMA BAKANI VE EŞİ TUTUKLANDI

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
casibomJOJOBETbahsegel