Karadağ’daki protestolarda onlarca kişinin yaralandığı bildirildi.
Sırp Ortodoks Kilisesinin Karadağ Metropoliti Joanikije’nin tahta çıkma töreninin ülkenin tarihi başkenti Cetinje’de yapılması protesto edildi.
Karadağ’daki Sırp Ortodoks Kilisesi Metropoliti’nin tahta çıkma törenine karşı çıkanlar sokaklara barikat kurdu. Karadağ polisinin müdahalesi üzerine protestocular ile polis arasında çıkan çatışmada, 20 polis ve 30 protestocu olmak üzere 50 kişi yaralandı.
Binlerce kişi, kilise yetkililerinin törene gelişini engellemek amacıyla Cetinje şehrine girişleri kapattı.
Lastik, konteyner ve taşlarla kapatılan Podgorica-Cetinje yolu, protestocular tarafından trafiğe kapatııldı.
Yolu açmaya çalışan polis, kalabalığa göz yaşartıcı ile müdahale etti. Polis, taş, şişe ve havai fişek fırlatan yüzlerce protestocuyu dağıtmak için sert müdahalede bulundu.
Karadağ Emniyet Müdür Yardımcısı Dragan Goroviç devlet televizyonuna verdiği demeçte, 20 polis memurunun yaralandığını, Cetinje’deki bir devlet kliniği ise yaklaşık 30 sivilin tıbbi yardım istediğini söyledi.
Bu arada Sırp Ortodoks Kilisesi Patriği Porfirije ile Karadağ Metropoliti Joanikije’nin, yoğun güvenlik önlemleri altında törene katılmak üzere helikopterle Cetinje’ye ulaştığı bildirildi.
Sırp yanlısı Karadağ Başbakanı Zdravko Krivokapiç ise, polise yönelik saldırıları terörizm olarak nitelendirdi. Protestoları organize etmekle Cumhurbaşkanı Milo Dzukanoviç’in Sosyalist Demokrat Partisini suçladı.
Krivokapiç, 30 yıllık iktidardan sonra geçen yıl Sosyalist Demokrat Parti’yi devirdikten sonra Karadağ hükümetine liderlik eden parti olan Sırp yanlısı Demokratik Cephe’den geliyor.
Törene karşı çıkan Dzukanoviç, polisi aşırı güç kullanmakla suçladı.
Almanya, İtalya, Fransa, İngiltere, ABD ve Avrupa Birliği büyükelçilikleri şiddeti kınadı.
Karadağ 2006 yılında bağımsızlığını ilan etti, ancak kilisesi Sırp kontrolünde kaldı.
Karadağ’da, ülkelerinin Sırbistan ve Sırp Ortodoks Kilisesi ile olan bağları konusunda derin ayrılıklar var. Ülkenin 600 bin nüfusunun yaklaşık yüzde 30’u kendini Sırp olarak tanımlıyor ve Sırp Ortodoks Kilisesi’ni destekliyor.
Diğer Karadağlılar Sırp kilisesinden ayrı bir Ortodoks kilisesi istiyorlar.
Cetinje’deki törene karşı çıkanlar, töreni Karadağ’ın “işgalinin” bir sembolü olarak görüyorlar.
KOSOVA’DAKİ HASTANELERDE TEDAVİ GÖRENLERİN YÜZDE 93’Ü AŞISIZ
ARNAVUTLUK’TA AKRAN ŞİDDETİ PROTESTOSU
BALKANLAR’IN GELECEĞİ TİCARETLE ŞEKİLLENECEK
İSTANBUL EĞİTİM ZİRVESİ 2024 DÜZENLENİYOR
ÜSKÜP’TEKİ FESTİVALDE TÜRK ÇAYI TANITILDI