a
b
b

KANSER TEDAVİSİ GÖREN ÇOCUKLARIN UMUT KAPISI-CARE FOR KOSOVO KİDS

10153633_569569303143994_4749735513315992733_n care resım

Dünyada olduğu gibi Kosova’da kanser vakaları her geçen gün artmakta. Zorlu bir mücadele gerektiren kanserin çocuklarda görülme oranı artarken Kosova ilaç eksikliği yaşıyor. Kanser tedavisi gören çocuklara ilaç temini için Hollanda Merkezli Care For Kosovo Kids Vakfı ülkede önemli başarılara imza atmış.

Kanser çağımızın hastalığı. Tanı ve tedavide son yıllarda sağlanan önemli gelişmelere karşın, giderek daha fazla insanda ortaya çıkan bu ölümcül hastalık her yaş grubundan insani etkiliyor. Kanserle mücadele çocuklar için daha da zor ve meşakkatli bir yol. Özellikle Kosova’da kanserin çocuklarda görünme oranı artarken buna paralel olarak ilaç sıkıntısı yaşanıyor. Kanser tedavisi gören çocuklar için hayati öneme sahip ilaçlar devlet hastanesinde yok denecek kadar az olduğu bir dönemde Hollanda Merkezli Care For Kosovo Kids vakfı kuruluyor. Vakfın yönetim kurulunun yüzde 99’unu iş kadınları oluşturuyor. Vakfın Başkanı Anke Gerrits, Vakfın Kosova koordinatörü ise Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Sevim Cinci.  Kosova’daki ekip bu işi gönüllü olarak yapıyor.

Vakıfın kuruluş sürecini ve amacını Kosovaport mikrofonlarına anlatan Dr. Sevim Cinci, 2012 yılının Ekim ayında Kosova’ya gelen Hollandalı iş kadınlarıyla görüşme fırsatı bulduğunu ve böylelikle Priştine Hastanesi’ndeki Pediatri Kliniği’nin durumunu anlatma şansı elde ettiğini belirtti. Cinci, Pediatri kliniğinde çok fazla eksiklik bulunduğunu ama en önemlisi kanser tedavisi gören çocuklar için ilaç eksikliği olduğunu ifade ediyor. Bunun üzerine Kosova’da bir Sivil toplum kuruluşunun açılmasına karar verildiğini söyleyen Dr. Cinci, 2013 yılının Nisan ayında resmi olarak faaliyetlere başlandığını kaydetti.

Care For Kosova Kids Vakfı ülkede kanser tedavisi gören çocuklar için ilaç teminini ana hedef olarak belirlemiş ve bu doğrultuda değişik kurum ve kuruluşlardan bağışlar toplayarak ülkedeki çocuklara yardımı amaç edinmiş.

“Gururla söyleyebilirim ki son iki yıldır Pediatri Kliniği’nin Hemato Onkoloji Bölümünde hiçbir çocuk ilaçsız kalmıyor” diyen Dr. Cinci, bulunabilen ilaçların Kosova’dan bulunamayanların ise yurt dışından getirildiğini anlatıyor. Dr. Sevim Cinci vakfın para yardımında bulunmadığının özellikle altını çiziyor. Vakfa bağış yapanların paraları kanser tedavisi gören çocuklara ilaç alımı için kullanılıyor.

Vakıf ana hedefleri ilaç teminin yanında, Pediatri Merkezi’nin çocuklar için daha iç açıcı duruma getirilmesi, bölümdeki mutfakların yenilenmesi, yeni cihazların alınması, hastaneye çamaşır, kurutma ve ütü makinelerinin alınması, gibi önemli yardımlarda bulundu. Vakıf Priştine’deki SOS Kimsesiz Çocuklar Yurdu’nda kalan çocukları da unutmayarak, onlara yönelik etkinlikler de düzenlemiş.

Kanser tedavisi gören çocuklar için bir diğer yardım kampanyası ise Kosova’daki yemek tariflerinin toplandığı kitap. “Street Food-Kosovo” isimli kitabın yazarı Mirjam Letsch, Care For Kosovo Vakfı yetkililerinin kendisiyle iletişime geçerek projeyi sunması üzerine Kosova’ya gelerek ülkeyi karış karış gezip yerel yemek tarifleriyle dolu bu kitabı hazırladı.

Kosova’da 20 Euro’dan satışa çıkan kitabın 10 Euro’su kanser tedavisi gören çocuklara ilaç alımı için vakfa gidiyor. Kitap, Rahibe Teresa Bulvarındaki Dukagjini Kitapevi’nde satılıyor.

3 yılda 60 yeni kanser vakasına rastlanan Kosova’da çocukların tedavisi için bizler de vakıfa bağış yaparak destek sunabiliriz. Vakıfın faaliyetlerini ayrıntılı olarak www.careforkosovokids.com internet adresinden ve Facebook sayfasından takip edebilirsiniz. Geçtiğimiz yıl amansız bir hastalıktan dolayı çocuklarını kaybeden Hülya ve Şenol Kahraman çifti, kızları için toplanan paranın büyük bir kısmını Care For Kosovo Kids vakfına bağışlayarak tüm vatandaşlara örnek oldular./kosovaport/

0 0 0 0 0 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

JABLLANOVİÇ’E KARŞI PROTESTOLAR SÜRÜYOR

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
jojobetCasibom GirişJojobet Giriş YapcasibomMeritking Girişholiganbet girişbaywincasibom girişdeneme bonusugrandpashabet girişbahsegel girişcasibom