a

KAMUOYUNA VE DEĞERLİ DOĞRU YOL DERNEĞİ SEVERLERİNE ÖNEMLİ BİR AÇIKLAMA!

“Doğru Yol” Türk Kültür Sanat Derneği Geçici Başkanlığı ve Tüzük Komisyonuna,

Saygıdeğer Geçici Başkan ve Tüzük Komisyonu Üyeleri,

Ben Nevzat Şundo, Tüzük Komisyonu üyesi olarak taslak tüzüğün kimi maddeleriyle oydaş olmadığımı, taslak tüzükte yer alan kimi maddelerin aslında “Kosova Cumhuriyeti Sivil Toplum Kuruluşlarının Örgütlenme Özgürlüğü Yasasıyla” (Yasa no. 06/L-043) öngörülmediğini ve böyle bir taslağın derneğimizin bütünleştirici birliğine aykırı düştüğü için kabul edemeyeceğimi ifade etmek ve ekteki önerilerimi sunmak için aşağıdaki görüşlerimi sizinle, dernek üyelerimizle ve geniş kamuoyu ile paylaşmak istiyorum:

1. Tüzük Taslağının 8’inci maddesinin ve 9 sayılı paragrafında:
– “Benzer faliyetlerde bulunan diğer Derneklerin Başkanı veya Yönetim kurulu üyeleri Yönetim Kuruluna ve Dernek Başkanlığına seçilemez (Kosova Cumhuriyeti Sivil Toplum Kuruluşlarının Örgütlenme Özgürlüğü Yasası (Yasa no. 06/L-043)” denmekte ve buna gerekçe olarak bu yıl Kosova Meclisinden onaylanan Kosova Cumhuriyeti Sivil Toplum Kuruluşlarının Örgütlenme Özgürlüğü Yasası (Yasa no. 06/L-043) yasa gösterilmektedir. 
Oysa yasa detaylı incelendiğinde, 06/L-043 sayılı “Kosova Cumhuriyeti Sivil Toplum Kuruluşlarının Örgütlenme Özgürlüğü Yasası”nın hiçbir maddesi böyle bir engel koymamakta, yasada doğrudan ya da dolaylı hiçbir şekilde açıkça bir madde ve ifade yer almamaktadır.

2. Yine, Tüzük Taslağının 13’üncü maddesinin ve 5 sayılı fıkrasında:

“Benzer faliyetlerde bulunan diğer Derneklerin Başkanı veya Yönetim kurulu üyeleri Kol Başkanlığına seçilemez (Kosova Cumhuriyeti Sivil Toplum Kuruluşlarının Örgütlenme Özgürlüğü Yasası (Yasa no. 06/L-043)”denmekte ve buna gerekçe olarak bu yıl Kosova Meclisinden onaylanan Kosova Cumhuriyeti Sivil Toplum Kuruluşlarının Örgütlenme Özgürlüğü Yasası (Yasa no. 06/L-043) gösterilmektedir.

Oysa yine aynı gerekçe gösterilen yasa detaylı incelendiğinde, 06/L-043 sayılı “Kosova Cumhuriyeti Sivil Toplum Kuruluşlarının Örgütlenme Özgürlüğü Yasası”nın hiçbir maddesi böyle bir engel ve yasak koymamakta, yasada doğrudan ya da dolaylı hiçbir şekilde açıkça bir madde ve ifade yer almamaktadır.

3. Tüzük Taslağının 8’inci maddesinin ve 19 sayılı fıkrasında:
“Aynı kişi Yönetim kurulu üyeliğine en fazla (ard arda) iki dönem seçilebilir” denmektedir. Kosova Cumhuriyeti’nin yürürlükteki Sivil Toplum Kuruluşlarının Örgütlenme Özgürlüğü başta olmak üzere mevcut yasaların hiçbiri böyle bir engeli öngörmemekte ve yasak koymamaktadır.

4. Tüzük Taslağının 8. Maddesinin 7 sayılı fıkrasında “En çok oy alan Yönetim kurulu üyesi Dernek Başkanı, ikinci en çok oy alan ise dernek Başkan Yardımcısı seçilir” denmektedir.

Öneri: Doğru Yol gibi bir derneğin başkanı ve başkan yardımcısı niceliğe (sayıya) göre değil, niteliğe yani (vasfa), yönetim kurulu üyelerinin oybirliği ve önerisiyle, gönüllülük ve teklif esas ile usuluyle seçilmelidir.

5. Tüzük Taslağının 8. Maddesinin 3 sayılı fikrasinda “yönetim kurulunun 9 üyeden oluşması” önerilmektedir.
-9 kişiden oluşacak yönetim kurulu toplantılarına 4-5 üye katılamadığı takdirde Doğru Yol gibi büyük bir derneğin önemli icra kararları sadece 4-5 kişiyle alınması düşündürücüdür.

Bugüne kadar 31 kişilik geniş tabanlı bir yönetimle yönetilen Doğru Yol Derneği’nin idaresi kesinlikle böyle bir dar yönetim kurulu sayısı ile sınırlandırılmamalıdır. Kol başkanları yönetim kurulu dışında tutulmamalı, meclisten de gelecek ek tekliflerle Doğru Yol’un yönetim kurulu secilmelidir.
Öneri: Oluşturulacak yeni yönetim kurulu, bütün kol başkanlarını kapsamalı ve artı meclisin önereceği üyelerden oluşmalıdır. Kol başkanları ve artı meclisin önereceği 9 kişiden oluşmalıdır.

6. Kosova Meclisinden onaylanan Kosova Cumhuriyeti Sivil Toplum Kuruluşlarının Örgütlenme Özgürlüğü Yasası’nın 20’inci maddesinin 8’inci fıkrası (Yasa no. 06/L-043) dernek tüzüğünün “Rregullat dhe procedurat për udhëheqje të brendshme që i përmban statuti i OJQ – së, duhet të jenë në pajtim me parimet demokratike.” yani “STK tüzüğünde yer alan iç idari kuralı ve prosedürleri demokratik ilkelere uygun olmalıdır.” denmektedir.

Özellikle bu madde ve demokratik ilkeler göz önününde bulundurulursa, hele gönüllülük esasına göre faaliyet gösteren yetmiş yıllık bir derneğin tüzüğü ortadaysa, yeni tüzüğün içeriliği dışlayıcı değil bütünleştirici, bölücü değil kucaklayıcı, dar kapsamlı bir idare anlayışı değil geniş tabanlı bir büyüklüğü olmalıdır. Doğru Yol Derneğine de yakışanı budur. Çünkü Doğru Yol’un kendi başına kurum sayılabilecek değerli üyeleri vardır. Yetmişinci yılına varmakta olan Doğru Yol’un idaresini ve kolların yönetimini böyle değerli üyelerden arındırmak, Doğru Yol’a zarar vermekten başka bir işe yaramayacaktır.

Tüzük taslakta öngörülen öneriler Tüzük Komisyonu üyelerinin bireysel arzularına göre değil, Doğru Yol Derneği üyelerinin somut önerilerinden yola çıkmalıdır, çoğunluğunun kapsayıcılığını sağlamalıdır, soyutlaştırıcı ve yanıltıcı değil, Kosova yasalarının gerçek öngördüğü bir şekilde objektif bir biçimde kapsamlı olmalı, yasalarca öngörülmeyen hususlar yasalarca öngörülüyormuş gibi lanse edilmemeli ve oybirliğiyle kabul edilmelidir.

Oybirliğiyle kabul edilmeyen bir tüzük Doğru Yol’un daha da bölünmesine yol açacaktır. Meclise sunulacak tüzük taslağı üyelerin ve kol başkanlarının tümünü kucaklamalıdır. Başka derneklerde de faaliyet gösterebilen, Türk diline, Türk kültürüne, sanatına, gelenek ve göreneklerine gönüllü olarak hizmet sunan üyelerimiz varsa, bırakın yönetimden ve kol başkanlıklarından dışlamayı, her iki dernekte etkin, verimli, faydalı olabiliyorsa biz onların etkinlikleriyle gurur duymalı ve Doğru Yol Derneği olarak arkasında yer almalıyız.

Çalışmalarınızda başarılar diler, önerilerimin tüzükte yer almasını önemle arz eder ve meclis toplantısına gitmeden önce Tüzük Komisyonu olarak nihai taslak halini hukukçularımızla ve asli kurucu son tüzüğümüzün üyeleriyle birlikte değerlendireceğimiz bir toplantıya davet ederim. Aksi takdirde Doğru Yol Derneğinin onurlu ve meclisin yetkilendirdiği sorumlu bir üyesi olarak Tüzük Komisyonun’da yer almayacağımı, böyle bir yasal yanıltmaca suçunun parçası olmayacağımı ve böyle bir tüzüğün görüşlerini paylaşmadığımı bildirmek isterim.

Prizren, 16.07.2019

Saygılarımla,
Nevzat ŞUNDO
Doğru Yol TKSD “Faik Emruş” Korosu Başkanı ve Tüzük Çalışmaları Komisyonu Üyesi

0 0 0 0 0 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

Anılsın, yaşanmasın…

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
casibomJOJOBETbahsegel