FEMaktiv, 2017 yılında Prizren’deki kadınlardan kurulan ve yatay örgütlenme olarak çalışan bir organizasyon. FEMaktiv, toplumsal cinsiyet eşitliğine dikkat çekmek amaçlı bir dizi etkinlik düzenledi.
Organizasyonun son etkinlikleri arasında şu sıralar oldukça artan kadına cinsel taciz ve şiddete dur eylemiydi.
FEMaktiv üyesi Feray Derviş ile benzeri örgütlenmelerin, toplumun cinsiyet eşitliği konusunda bilinçlendirilmesi ve kadınların varolan hakları konusunda bilgilendirilmesi konusundaki rolünü konuştuk.
Feray Derviş, kadına yönelik şiddet ve tacizlerin Kosova’da her daim yaşandığını belirterek, buna yönelik verilerin oldukça endişe verici olduğunu dikkat çekiyor.
Toplumun ve bu çerçevede kadınların bilinçlendirilmesi kadar adalet organlarının da gerekli tedbirleri alması gerektiğine dikkat çeken Feray Derviş, bunun yalnızca kadın için değil, kamusal alanlarda herkesin daha güvende hissetmesi için gerekli olduğunu ifade ediyor.
Buna örnek olarak Prizren’in Maraş semtinde yaşanan tecavüz teşebbüsünü dile getiren Feray Derviş, uğrak yerlerden biri olan bölgede ışıklandırmanın ve güvenlik görevlilerinin bulunmadığına vurgu yapıyor.
Feray Derviş ataerkil bir toplumda kalıplaşmış düşüncelerin kısa vadede değiştirilemeyeceğini, bu nedenle kadınların başına gelenleri polise rapor etmesi gerektiğini belirtiyor.
“Toplumsal cinsiyet eşitliğinin halen tam olarak benimsenmemesi kadına yönelik şiddeti tetikliyor mu ?” sorumuza ise şu yanıtı alıyoruz;
“Kesinlikle. En büyük sorunumuz insanların birbirini aynı ortamda, aynı dünyada, aynı alanlarda eşit iki birey olarak görmemesi. Biz her zaman kadın ve erkeği biyolojik olarak tanımladığımız için sürekli bu sorunlarla karşı karşıya kalıyoruz. Toplumsal cinsiyet eşitliğini anlatmak çok zor ve zaman alıyor. Erkek kendini fiziksel olarak daha güçlü gördüğü anda kadını daha ezik bir konuma düşürebiliyor. Ve bunu hayatın her alanında yapmaya çalışıyor.”
Ayrımcılığın ve kadına yönelik şiddetin önünde geçmek için FEMaktiv gibi örgütlerin rolü konusunda ise Feray Derviş, “FEMaktiv’in kuruluşundan bu yana çok sayıda kadının cesaret kazandığını gördük. Sadece kadınlardan değil, eşitliği savunan erkeklerden de destek aldık. Bireysel olarak bazı şeyleri değiştirmek daha güçtür. Bu nedenle Femaktiv gibi örgütler hep birlikte bir şeyleri değiştirme olanağı sunuyor” ifadelerine yer verdi.
Feray Derviş söyleşimizin sonunda şu mesajı veriyor: “Kadınlar da özgür birer bireydirler.İstedikleri gibi düşünmeye ve yaşamaya hakları var. Kadınlar, kimsenin hayatının kendi hayatlarından daha önemli veya daha değerli olmadığını unutmasınlar.”
Nerede doğduğumuz, hangi dili konuştuğumuz ya da fiziksel özelliklerimiz bizi üstün yapmadığı gibi, cinsiyetimiz de bizi üstün yapmaz. Ancak, bazı bireyler kendi cinsiyetini daha üstün görüp, diğer cinsiyetlere karşı baskı ve ayrımcılık yapmaya çalışabilir. Bu yanlış bir davranıştır ve insanların zarar görmesine yol açar. Duyarlı davranarak bunun önüne geçebiliriz./kosovaport/
BULGARİSTAN, DOĞAL MİNERALLİ SU KAYNAKLARINDA AVRUPA İKİNCİSİ
NATO GENEL SEKRETERİ RUTTE, TÜRKİYE ZİYARETİNİ GERÇEKLEŞTİRİYOR
BOSNA HERSEK’TE “DEVLET GÜNÜ” TÖRENLERLE KUTLANDI
ARNAVUTLUK’TA AKRAN ŞİDDETİ PROTESTOSU
BALKANLAR’IN GELECEĞİ TİCARETLE ŞEKİLLENECEK