a
b

b

b
b

KAÇANİK’TE SİNAN PAŞA CAMİİ YENİDEN HAYAT BULDU

b

AW000269

Bursa Büyükşehir Belediyesi, Kaçanik kentinde 1594 yılında yaptırılan Sinan Paşa Camii’ni restore ettirerek ilk günkü orijinalliği ile yeniden ibadete açtı.

İstanbul’dan 64 yıl önce fethedilen Kaçanik’te Sinan Paşa camii yeniden hayat buldu.

Bursa’dan yola çıkan 1. Murat Hüdavendigar tarafından 1389 yılında fethedilen Kosova’nın Kaçanik bölgesinde Osmanlı padişahlarından 3. Murat ve 3. Mehmet’in sadrazamı Sinan Paşa tarafından 1594 yılında yaptırılan ve zamanla orijinalliğini kaybeden tarihi Sinan Paşa Camii, Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin girişimleriyle ilk gün ki görünümüne yeniden kavuştu. Projeye Bursalı hayırsever işadamları Ali Yedikardeş ve İbrahim Alagöz da destek verdi.

Kaçanik’in hemen girişinde ilk günkü orijinalliği ile yerini alan tarihi caminin açılış törenine Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’nin yanı sıra, Kosova Kamu Yönetimi Bakanı Mahir Yağcılar, Türkiye’nin Kosova Büyükelçisi  Songül  Ozan, Bursa Milletvekili Tülin Erkal Kara, Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, Üsküp Çayır Belediye Başkanı İzzet Meciti, Kaçanik Belediye Başkanı Besim İlazi, Kosova Müftü Vekili Dr. Fahrush Rexhepi, Kaçanik İslam Birliği Meclis Başkanı Florim Neziraj ile Bursa, Kosova ve Üsküp’ten gelen çok sayıda davetli katıldı.

Bölgedeki önemli bir beklentiyi daha yerine getirdiklerini dile getiren Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, ilk olarak 9 yıl önce Kosova’daki 1. Murat Hüdavendigar’ı anma törenlerine giderken tarihi camiyi gördüğünü söyledi. Başkan Altepe, Kaçanik’teki bir yıl önce başlattıkları restorasyon çalışmasını tamamlamanın mutluluğunu yaşadıklarını kaydetti.

Sultan Murat Hüdavendigar’ın bundan 624 yıl önce Kosova başta olmak üzere Balkanlar’a medeniyeti ve adaletli yönetimi getirdiğini hatırlatan Başkan Altepe, “Biz de ecdadımızın izinden gidiyoruz. Onların bıraktığı emanetleri yeniden ayağa kaldırıyoruz. Kosovalı ve Kaçanikli yöneticilerin tek talebi, bölgelerinde bulunan tarihi eserlerin Osmanlı’nın gerçek sahibi uzman eller tarafından restore edilmesiydi. Biz de Büyükşehir Belediyesi olarak, Bursalı hayırsever işadamlarımızın desteğiyle çalışmaları hemen başlattık ve bir yıl gibi kısa bir sürede de restorasyonu tamamladık. 1940’lı yıllarda ahır olarak kullanılan ve acil bakıma ihtiyacı olan tarihi cami avlusu ve çevre düzenlemesi ile Kosova için, kültürümüz için hayırlı olsun” dedi.

Türkiye’nin Kosova Büyükelçisi Songül Ozan da Balkanlar’ın neresine gidilirse gidilsin şehirlerin en güzel noktalarının camilerle süslü olduğunu kaydetti. Ecdadın emaneti olan Osmanlı Türk mirasını korumanın ecdada olan bir borç olduğunu dile getiren Ozan, “419 yıllık yorgunluğundan arınan Sinan Paşa Camii, çok nadide bir eser haline geldi. Bu eserlere sahip çıkmak ve onların tahrip olmasını önlemek bizim için önemli bir görev. Bursa’nın Osmanlı- Türk mirasına sağladığı bu katkının çok değerli olduğunu düşünüyorum. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, hayırsever işadamları ve bürokratik işlemleri kolaylaştıran Kosova makamlarına teşekkür ediyorum” diye konuştu.

 

Kosova Kamu Yönetimi Bakanı Mahir Yağcılar da ecdat emaneti bu değerli eseri yeniden ihya eden Başkan Altepe ve katkı koyan herkese teşekkür etti.

Kosova Müftü Yardımcısı Fahrush Rexhepi, Kaçanik İslam Birliği Meclis Başkanı Florim Neziraj ve Kaçanik Belediye Başkanı Besim İlazi de katkıları nedeniyle teşekkür ettikleri Başkan Altepe ve emeği geçenlere plaket verdi.

Başkan Altepe ve protokol üyelerinin kurdeleyi kesmesiyle yeniden ibadete açılan tarihi Koca Sinan Paşa Camii, öğle namazıyla birlikte yeniden cemaate ev sahipliği yapmaya başladı.

0 0 0 0 0 0
YORUMLAR

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

Sıradaki haber:

KOSOVA VE ARNAVUTLUK ARASINDA ORTAK PAZAR KURULACAK !

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
casibomholiganbet girişOnwinholiganbetDeneme Bonusu Veren Siteleronwinonwin girişjojobetcasibom girişcasibom giriş