“Bilim Seyyahları Balkanlar 4” projesi çerçevesinde Priştine’de bilimle duygunun harmanlandığı bilim fuarı düzenlendi.
Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığının (YTB) desteğiyle İstanbul Kartal Anadolu İmam Hatip Lisesi tarafından düzenlenen “Bilim Seyyahları Balkanlar” gezici eğitim projesinin açılışı, “Alauddin” Medresesi’nde İslam Birliği, Eğitim Müdürlüğü gibi Kosova ve Türkiye’nin Priştine Büyükelçiliği, TİKA, Yunus Emre Enstitüsü, Maarif Okulları gibi Türk kurum ve kuruluşlarının temsilcileri, akademisyen, öğrenci ve davetlilerin katılımıyla gerçekleşti.
Alauddin Medresesi yetkililerinden Jakup Çunaku yaptığı selamlama konuşmasında bilimsel fuarının düzenlenmesinin önemine işaret ederek, bilimin, insanlığın çok büyük bir değeri olduğunu hatırlattı. Bilimin dünyadaki yaşamı dönüştürdüğünü kaydeden Çunaku, bilim fuarının, iki ülke paydaş okulları arasındaki işbirliğin derinleştirilmesine katkı sağlayacağına inandığını söyledi.
Kartal Anadolu İmam Hatip Lisesi Okul Müdürü Özkan Öztürk de, 2015 yılında yola çıkan bu projenin 12 ülke ve 20’den fazla şehirde gezici bir bilim eğitim fuarının, gönül bağında olan ülke ve coğrafyaları bilim zemininde buluşturan bir proje olduğunu hatırlattı. Öztürk, “Bilimle dostluğun bir arada olması, akılla kalbin bir arada olması çok kıymetli. Bilim de, dostluk da buluşturucu bir unsurdur.” dedi.
Kosova İslam Birliği temsilcisi Ekrem Simnica da, çok isabetli olan bilim fuarının, din okulları arasında işbirliğinin gelişmesi yanı sıra, din ile bilimin bir araya gelmesine vesile olduğunu belirtti.
Türkiye Büyükelçi Yardımcısı Şeyda Çimeli Aydın törende yaptığı konuşmada, Türkiye ile Kosova arasındaki ilişkilerin her alanda, ekonomiden siyasete, kültürden eğitime kadar tüm alanlarda geliştiğine işaret ederek, “ bugün burada bu proje ile hem Kosovalı gençlerin bilime olan ilgilerin artırmak, onların eğitimlerine destek olmak, hem de ülkelerimiz arasında var olan köprülerden birini, öğrencilerin bilime olan eğilimlerini derinleştirmek arzusunu içermektedir” ifadelerini kullnadı.
Konuşmaların ardından kordele kesilerek açılışı yapılan Program kapsamında farklı deneyler yapıldı, kurulan stantlarda bilimsel çalışmalar tanıtıldı.
Proje Koorinatörü Ersin Ertürk, Kosovaport’a yaptığı açıklamada, farklı branşlarda atölyelerin bulunduğunu, fizik, kimya, biyoloji, matematik gibi temel bilimlere ait atölyeler olduğu gibi, havacılık, uzay, zeka oyunları, robotik gibi mühendislik ve teknoloji atölyelerin bilim fuarında yer aldığını söyledi.
Ertürk, “Fuarda öğrenciler hem yeni keşiflere şahitlik yapıyor, hem de gönül ve dostluk bağlarını pekiştirmekteler.” ifadelerini kullandı.
Toplumun bilime ilgisini artırmayı hedefleyen, öğrencilerin pratik yaparak öğrenme fırsatı yakaladığı “Bilim Seyyahları Projesi”, 2015 yılında Kartal Anadolu İmam Hatip Lisesi tarafından İstanbul’da hayata geçirilmiş, YTB’nin de destekleriyle 2017 yılından itibaren ülke sınırlarını aşarak Balkanlar’da da düzenlenmeye başlanmıştı.
Bilim Seyyahları yarın Karadağ’ı ziyaret edecek. /kosovaport/
BOŞNAK VE TÜRK ŞAİRLER MİFTAR ADZEMİ’NİN VERDİĞİ YEMEKTE BİR ARAYA GELDİ
ARNAVUTLUK’TA AKRAN ŞİDDETİ PROTESTOSU
BALKANLAR’IN GELECEĞİ TİCARETLE ŞEKİLLENECEK
İSTANBUL EĞİTİM ZİRVESİ 2024 DÜZENLENİYOR
ÜSKÜP’TEKİ FESTİVALDE TÜRK ÇAYI TANITILDI