“Doktor Palyaço” önce “Minus-Plus” adı altında (1982), sonra da şimdiki haliyle iki defa sahneye koyulmuş (2004, 2005) bir oyun.
Agim Rifat’ın yazdığı “Doktor Palyaço” özgün bir oyun.
Tipler özgün. Balkan Tipleri. Halkın bağrından kopmuş, Türkçe’nin nöbetinde durmuş yüzyıllarca, Doğu ve Batının kesiştiği yerde yoğrulmuş, kavrulmuş, kemale gelmiş. Acısını bal eylemiş, türküsünü yar eylemiş. Şar Dağı’ndan kalkmış, doğrulmuş, Vardar Ovasına durmuş, uzanmış. Tuna demiş akmış, Kosova demiş açmış. Aklın süzgecinden geçerek Avrupa’da, gücünü Geleneksel Türk Tiyatrosundan alarak, zekasını, sevgisini mizaha dökmüş. İşte Doktor, işte Palyaço, işte Yeşeren… Balkan Türk tiyatrosu işte. Balkan Türk oyunu. Her şeyiyle kendine özgü, kişileriyle, şarkılarıyla, diliyle, kurgusuyla, yorumuyla…
“Doktor Palyaço” 14 sahneden ibaret ironik ve satirik bir oyun. Sahneler kabareye özgün bir biçimde birbirini izler. Tipler yine kabareye özgü bir biçimde değişik ve renklidir. Konular güncel ve hayatın ta içindendir: çevre kirliliği, yozlaşma, yabancılaşma, değer ölçütlerin altüst oluşu, ucuz zevkler, uyuşturucu, terör, küresel bunalım…Dans, şarkı ve müzik oyunun ayrılmaz parçalarıdır.
“Doktor Palyaço” (Minus-Plus) tüm rekorları kırmış bir oyun. Bu coğrafyanın gelmiş geçmiş en başarılı oyunu. Türkiye’de de bu başarıyı yakalayacağa benziyor. Bu bir katkı Türk dünyasına bir armağan adeta.
Birçok ödüle layık görülmüş (Birincilik ödülü-Knyajevats/ Üçüncülük ödülü-Ferizovik/ iki özel ödül-Kula), birçok yerde oynamış (Prizren, Ferizovik, Kula, Knyajevats,Üsküp, Denizli…) bu oyun şimdi de kitap olarak elimizde.
OKULLARA MAZOT YERİNE FUEL OİL YUTTURULMUŞ!
SANTORİNİ’DE GERGİN BEKLEYİŞ: “ADA SULARA GÖMÜLEBİLİR”
DÜNYA ÇOCUKLARI ANKARA’DA
ARNAVUTLUK’TA 14. ULUSLARARASI CAZ FESTİVALİ BAŞLADI
SIRBİSTAN’DA YENİ HÜKÜMET KURULDU