“İmza” yayınevi tarafından “Çağdaş Kosova Arnavut Şiiri Antolojisi” çıktı.
Fahredin Shehu’nun, özellikle “İmza” Yayınevine hazırladığı, Ermal Nurja’nın da Arnavutça’dan çevirdiği antolojide çağdaş Kosova Arnavut şirinin değişik kuşaklarından şu şairleri yer alıyor:
Basri Capriqi, Edi Shukriu, Naime Beqiraj, Musa Bushrani, Rexhep Hoti, Sibel Halimi, Halil Matoshi, Bedri Zyberaj, Dije Demiri-Frangu, Sarë Gjergji, Sali Bytyçi, Vjosa Maqedonci- Osmani, Myrvete Osmani, Ndue Ukaj, Imer Topanica, Adem Gashi, Sali Bashota, Milazim Krasniqi, Donika Dabishevci, Sabit Rrustemi, Blerina Rogova Gaxha, Edona Haliti, Remzi Limani, Ragip Sylaj, Dije Lohaj, Ramadan Musliu, Ilire Zajmi, Bekim Graicevci, Ibrahim Kadri ve Xhevat Latifi
Antolojiyle ilgili Fahredin Shehu şu ifadelerde bulunuyor: “Şairler hem güzelliğin nebileri, hem sanatın hengamenin ve ahenkliğin peygamberleridir.”
İnsanoğlunun şiir yazmaktan yorulduğuna tarihin hiçbir döneminde rastlanmamıştır. Tarihin bütün dönemlerinde insanlığın bütün halkları ve kültürlerinden şiirin güçlü sesleri ortaya çıkmıştır. İnsan topluluklarının kendi varlıklarını yazı ile, hassaten şiirin dizeleri vasıtasıyla dile getirme ihtiyaçlarından dolayı bu ilham rezervuarının asla kurumayacağı anlaşılmaktadır.
Bu kitap aracılığıyla, kültürel değiş tokuşta bulunmak, birlikte yaşamak, karşılıklı daha iyi tanınmak, yazı ve sanat alanında birbirimizi tanımak uğruna Türk okuyucuların önüne Kosova şairlerinin şiirleriyle dolu bir çeşitlilik açılacaktır.
Benim dünya görüşüme göre, şairler arasında ayrım yapmak, şiirler arasında ayrım yapmak doğru değildir. Zira falan şairin her şiiri, içinde yetiştirildiği toplumun arka planı, eğitim düzeyi ve toplumsal konumundan hareketle sahip olduğu edebi yaratıcılık dürtüsünün yansımasıdır. Bu yüzden eserimizin hedefi, bu şairin ismi veya eserinin görkemini değil, Kosova şairlerinin çeşitliliği, özellikleri ve özgün taraflarının sunulmasıdır.
Aynı zamanda hem cinsiyet, hem de yaş noktasında dengeli olmayı daha uygun gördük. Aralarındaki yaş farklı, değişik kuşaklardan gelen, değişik inançlara ve dünya görüşlerine sahip erkek ve kadın şairlerin şiirleri vasıtasıyla, Türk okuyucuların az tanıdığı ya da hiç tanımadığı Kosova’nın çağdaş şiirinin müelliflerini gerçekten tanıtabilen bir eseri meydana getirmek istedik.
Şairlerin bu dönemde geçirmekte oldukları zorlukları göz önünde bulundurarak, eserimiz aynı zamanda güzel şiir yazmak geleneğini canlı tutmak amacıyla yapılan bir çalışmadır./A.R. Yeşeren/
BAKAN ÇOLLAKU İSVEÇ’TE AB ENTEGRASYON KONFERASINA KTILIYOR
ARNAVUTLUK’TA AKRAN ŞİDDETİ PROTESTOSU
BALKANLAR’IN GELECEĞİ TİCARETLE ŞEKİLLENECEK
İSTANBUL EĞİTİM ZİRVESİ 2024 DÜZENLENİYOR
ÜSKÜP’TEKİ FESTİVALDE TÜRK ÇAYI TANITILDI