Priştine’de Uluslararası İç Hastalıkları Eğitim Toplantıları çalışmalarına başladı.
İki gün sürecek olan toplantıya Türkiye’den ve Kosova’dan çok sayıda iç hastalıkları uzman doktoru katılmaktadır.
Türkiye ve Kosova Sağlık Bakanlıkları işbirliğinde gerçekleşmekte olan bu toplantılarda bugün Kosova Sağlık Bakanı Ferid Agani ve Türkiye’nin Kosova Büyükelçisi Songül Ozan da hazır bulundu.
Türkiye’nin Priştine Büyükelçisi Songül Ozan toplantının açılışı konuşmasında, Türkiye ve Kosova’nın tarihinden, sosyal, kültürel beşeri ilişkilerin derinliğinden kaynaklanan siyasi, ekonomi ve daha birçok alanda çok güzel ilişkilerin yürütülmekte olduğunu, tabi burada 600 yıldan aşkın bir arada yaşamış olan iki halk olmanın çok büyük önemi olduğunu vurguladı.
Sağlık alanındaki ilişkilere de değinen Büyükelçi Ozan, çok yoğun ilişki ve önemli bir işbirliği ortamının olduğunu, iki ülke Sağlık Bakanlıklarının işbirliğiyle önemli çalışmaların sürdürüldüğünü, daha önce imzalanan sağlık anlaşması çerçevesinde Kosova’dan Türkiye’ye hastalar gönderilerek, tedavi imkanlarının sağlandığını belirtti. Ozan, bu işbirliğinin hastaneler, tıp fakülteleri arasında da gerçekleştiğini söyledi. Türkiye’nin burada sağlık alanında yatırım da yaptığına işaret eden Ozan, bu konferansın da bugün iki ülke sağlık uzmanları arasında tecrübe değişimi açısından katkısı olacağına inandığını ileri sürdü.
Kosova Aile Sağlığı Gelişim Merkezi Başkanı Genc Ymerhalili de konuşmasında, iki ülke sağlık kurumları arasında mevcut olan bu işbirliğinin karşılıklı olarak sağlık alanına katkıda bulunacağına inandığını belirtti. Kosova’nın savaştan sonra komple tamir edilmiş bir sağlık sistemiyle başladığını söyleyen Ymerhalili, bu yolun kolay olmadığını, fakat bu alanda elde edilen başarılarla gurur duyduklarını söyledi.
”Bugün burada bu konuşmayı yapıyor olmaktan son derece mutluyum” sözleriyle konuşmasına başlayan Türk İç Hastalıkları Uzmanlık Derneği Başkanı Prof. Dr. Serhat Ünal da 3500 üyesi olan bu derneğin bugüne kadar başarılı çalışmalarını sürdürdüğünü ve bu toplantının örgütlenmesiyle iki ülke arasında sağlık alanında işbirliğinin daha da güçleneceğini belirtti. Kosova’da bulunmasına da değinirken Ünal, “İnsan bu topraklara bir kez geldi mi samimiyeti, içten karşılamayı, beraber çalışma isteğini görmemek mümkün değil” dedi.
Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Bülent Sivri de dost ve kardeş ülke Kosova’da bulunmaktan mutluluk duyduğunu belirterek, bu organizasyonu selamladı ve başarılı çalışmalar diledi.
Kosova Sağlık Bakanı Ferid Agani, iki ülke arasında tarihi ve dostluk bağlarının olduğunu vurgulayarak, özellikle savaştan sonra bu bağlar ve ilişkilerin daha da güçlendiğini ve günümüzde bu bağların ürün verdiğini söyledi.
Bu ilişkilerin toplumun değişik kesimlerinde ürün verdiğini konuşmasında belirten Bakan Agani, sağlıkta da kendini gösterdiğini ifade etti. Türkiye’nin Kosova sağlığına katkısının büyük olduğunu da değerlendiren Agani, bu katkının bilimsel konferansların düzenlenmesinde, Kosovalı hastaların Türkiye’de tedavi görmesinde, sağlık kurumları arasındaki işbirliğinde görüldüğünü vurguladı.
Konuşmalar ardından toplantı, bilimsel program çerçevesinde sağlık uzmanları tarafından iç hastalıklar konusunda tebliğlerin sunulmasıyla çalışmalarına devam etti. /kosovaport/
LİMAJ’A KARŞI SUÇ DUYURUSU
BALKANLAR’DA TÜRKÇE ÖĞRETİMİ VE TÜRKOLOJİ SEMPOZYUMU SARAYBOSNA’DA BAŞLADI
TÜRKLER EN ÇOK BU MİLLETE BENZİYORMUŞ!
MODERN ZAMANLARIN KARMAŞASI ARASINDA KAYBOLAN KOCA MEHMET BEY CAMİİ
ANITKABİR VE DOLMABAHÇE’DE HÜZÜN: 7’DEN 70’E HERKES ATA’SINA KOŞTU
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.