Dünyanın birçok ülkesinde olduğu gibi Kosova’da da Ebru Sanatına ilgi her geçen artıyor. Bugüne kadar, Tükiye’den gelen eğitmenler tarafından verilen Ebru kursu, artık Kosovalı Şenay Yusuf tarafından veriliyor.
Ebru sanatı adeta renklerin suyla dansıdır. Renkler suyla birleştiğinde ortaya muhteşem bir görüntü çıksa da, bu sanat sabır ve emek isteyen bir iş. Büyük bir sabır ve istekle Ebru Sanatını icra eden ve şu anda eğitmen olarak Yunus Emre Enstitüsünde Ebru kursunu öğreten Şenay Yusuf’un ebru sanatı ile tanışması uzun yıllara dayanıyor.
Şenay Yusuf, Ebru Sanatı ile ilk olarak Türkiye’de tanışıyor ancak eğitim alma fırsatı bulamıyor. Daha sonra Kosova’ya dönen Yusuf, Yunus Emre Enstitüsü’nde başlayan Ustadan Çırağa projesi kapsamında düzenlenen Ebru kurslarına katılıyor. Böylelikle, hobi olarak başladığı Ebru Sanatı’nda eğitimen olma yolunda emin adımlarla ilerliyor.
Ebru Sanatını yüzyıllar boyu gizemli kılan, sanatçıyı ebru teknesinin başında dünyanın bütün gizlerini, kaoslarını aşmaya iten; bu sanatın akıcı, daima dinamik, değişken, kendini aşan sonsuz teknikleri deneme fırsatı veren bir kağıt boyama sanatı olmasıdır.
“Ebru, çok özel ve çok güzel bir sanat” diyen Şenay Yusuf, her Ebru çalışmasının tek olduğunu ve hiç kimsenin birkez daha aynısını yapamayacağını belirtiyor. Eğitmen Şenay Yusuf ayrıca, Ebru’nun ruhu besleyen, insanı sakinleştiren bir sanat olduğunu da sözlerine ekliyor.
Ebru Sanatında kullanılan renklerden, hangi tekniği kullanacığınıza kadar ortaya çıkaracağınız eser de şekil buluyor. Yunus Emre Enstitüsünde KOMEK kursları kapsamında düzenlenen Ebru kursunda renklerin doğal olmasına da önem veriliyor.
Eğitimen Şenay Yusuf, Ebru Sanatının mutfağının zor olduğuna vurgu yaparak, belli bir dereceye gelemek çok çalışmak gerektiğini kaydediyor.
Kursa katılanlara, Battal Ebru, Gelgit Ebru, Şal Ebrusu, Taraklı Ebru ve Bülbül Yuvası gibi Ebru teknikleri öğretiliyor.
Haziran ayının sonuna kadar sürecek olan kursa katılanlar Ebru Sanatını büyük bir hevesle icra ediyorlar.
Ebru Sanatının ne zaman ve hangi ülkede ortaya çıktığı bilinmemekle beraber bu sanatın doğu ülkelerine özgü bir süsleme sanatı olduğu düşünülmektedir. Bazı İran kaynaklarında Hindistan’da ortaya çıktığı yazılıdır. Bazı kaynaklara göre de Türkistan’daki Buhara kentinde doğmuş ve İran yoluyla Osmanlılar’a geçmiştir. Batıda ebru “Türk Kağıdı” ya da “mermer kâğıt” olarak adlandırılmaktadır./kosovaport/
EĞİTİM BAKANLIĞI ISRARCI: DERSLERİN TELAFİSİ YAPILSIN
İSTANBUL EĞİTİM ZİRVESİ 2024 DÜZENLENİYOR
ÜSKÜP’TEKİ FESTİVALDE TÜRK ÇAYI TANITILDI
HIRVATİSTAN SAĞLIK BAKANI BEROS YOLSUZLUK ŞÜPHESİYLE GÖREVDEN ALINDI
BALKANLAR’DA TÜRKÇE ÖĞRETİMİ VE TÜRKOLOJİ SEMPOZYUMU SARAYBOSNA’DA BAŞLADI