Kosova, 114 ülke tarafından bağımsızlığı tanınan genç bir ülke. Geçen 17 Şubat gününde bağımsızlığının 9’uncu yıldönümünü kutladı. Devlet olma yolunda uzun, meşakatli bir yolda yavaş adımlarla ilerleyen Kosova, devlet yapılanması sürecinde bir çok sorunla karşı karşıya kalmış durumda.
Birleşmiş Milletler Örgütü’ne (BMÖ) hala üye olamayan Kosova, bunun eksikliğini bir çok alanda yaşıyor. Kosova hala, Unesco, İnterpol gibi bir çok uluslararası örgüt, kurum ve kuruluşa üye olamadı. Kosova’yı bu uluslararası kurumlarda görmek istemeyenler var, üyeliklere engel olanlar var.
Savaşı yaşamış, 15 bin insanını savaşta kaybetmiş, binlerce şehit vermiş, katliamlara maruz kalmış, hala kayıplarını arayan annelerin gözlerinde yaşların kurumadığı Kosova’nın dünya ile entegre olmasına engeller oluşturulması büyük bir haksızlık.
Kosova, Balkanlarda Avrupa Birliği (AB) tarafından vize muafiyeti verilmeyen tek ülke konumunda. İzolasyona itelenmiş Kosova, AB tarafından vize konusunda yapılan ek şartlandırmalar nedeniyle serbest dolaşımdan mahrum bırakılmış durumda. Bu da bir haksızlık.
Kosova’nın kendi kurumlarını kurması sürecinde de aynı zorluklar yaşanıyor. Silahlı Kuvvetleri’ni kurmak isteyen Kosova’ya bu konuda da güçlükler oluşturuluyor. ABD ve AB ülkeleri başta olmak üzere, Kosova’nın kendi ordusunu kurmasına sıcak bakmıyor. Ordunun, yasa onaylanarak meclisten geçmesi, bu ülkeler tarafından doğru bir adım olarak görülmüyor. Ordunun, anayasa değişikliği yapılarak kurulması için baskı yapılyor. Halbuki, azınlık topluluklar arasında en fazla milletvekili sayısına sahip olan Kosovalı Sırplar evet demeden, anayasa değişikliğinin yapılamayacağını bilen söz konusu ülkeler, Sırp milletvekillerinin oyu olmadan Kosova Silahlı Kuvvetleri’nin kurulamayacağını iyi bilmekteler. Kosovalı Sırpları mecliste temsil eden milletvekilleri ise, ordunun kurulmasına şiddetle karşı çıkmaktalar. Dolayısiyle, ABD ve AB’nin istediği yolun takip edilmesi durumunda Kosova’nın orduya sahip olması mümkün değil. Bu da haksızlık.
Kendi iradesini kullanarak, kendi topraklarını, egemenliğini bağımsızlığını savunmak isteyen Kosova’ya bu da çok görülüyor. Haksızlık.
Bölgede istikrarın tesisinde Kosova’nın önemli bir rol oynadığı değerlendirmelerinin yapılmasına rağmen, ordunun kurulması yönünde çıkarılan zorlukların, Kosova’nın devlet yapılanmasına hizmet ettiği denilemez.
Doğal afetlerde müdahale yükümlülüğü olan üniformalı ve silahlı Güvenlik Kuvvetlerine sahip olan Kosova’nın bu misyonunu değiştirerek Silahlı Kuvvetler’e sahip olmasının vakti geldi geçti. Kosova bu haksızlığı da hak etmiyor, bir çok haksızlığı gibi…
Bir bankanın güvenlik personelisiz düşünülemediği gibi bir ülkenin de ordusuz olması düşünelemez.
Zira kurulması planlanan 5 bin askerlik Kosova ordusunun hangi ülkeyi tehdit edebileceğini tartışmak bile yersiz. O halde meşru hakkı olan Kosova’ya ordu kurması imkanı en kısa zamanda sağlanmalı.
Ercan Kasap
28.03.2017
UÇK MENSUPLARI İÇİN İDDİANAME HAZIRLANMASI YOLU AÇILIYOR
TİKA’DAN BOSNA HERSEK’TEKİ SAĞLIK SİSTEMİNE DESTEK
TÜRKİYE DIŞİŞLERİ BAKANI HAKAN FİDAN YUNANİSTAN’DA
SOFYA’DA ULUSLARARASI ETNOGRAFİK FİLM FESTİVALİ DÜZENLENECEK
BATI BALKAN ÜLKELERİ BU YIL TURİSTLERİN UĞRAK YERİ OLDU