Kosova’da asırlardır yaşayan azınlıktaki toplulukların duygularını inciten, küçük düşüren, utanç verici hamlelere neden imza atılır? Azınlıktaki topluluklar tarafından hoş görülmeyen bir yeltenişe neden başvurulur? Haksızlık ve adaletsizliği içeren kararlar neden alınır?
Kosova’da azınlıktaki halklara bütün temel hakları sağlamakla sürekli övünen, bu hakların yasalarla güvence altına almakla böbürlenen bir hükümet, azınlıklar konusunda hoşa gitmeyen kararlar neden alır?
Çünkü toplumun, çoğunluk olmayan bir kesimine değer vermeyen, önemsemeyen, çoğunluk halkla eşit görmeyi doğru bulmayan bir hükümet varsa, olacağı budur.
Başbakan Albin Kurti ve başında bulunduğu Hükümet, çoğunlukta olmayan topluluklara şirin görünen, ama azınlıkların haklarını, yasaları farklı yorumlayarak çiğneyen, azınlıktaki topluluklara hoşgörülü görünen, ama çeşitli manipülasyonlarla azınlıklara tahsis edilen mali destekleri çoğunluktaki topluma veren ülkenin başta gelen idari kurumu.
Aksi olsaydı, bugün Kosova’da faaliyet gösteren azınlıktaki topluluklardan Türkler, Boşnaklar, Sırplar, Romanlar, Mısırlılar ve Aşkalilerin onlarca sivil toplum kuruluşu (STK) ve medyaları, projeleri desteklenerek belirli miktarda hibe alacaktı. Bu hibeler, bu STK’ların belirli bir süre içinde ayakta kalmasına vesile olacaktı, azınlıktaki STK ve medyalara nefes aldırtacaktı, hemde ait oldukları halkların farklı alanlarda gelişmesine katkıda bulunacaktı.
Ama olmadı…
İşin acı verici tarafı, Başbakan Kurti’nin başında bvulunduğu hükümetin, azınlıktaki topluluklara yapılan haksızlık ve adaletsizliğin düzeltilmesi için parmağını bile kımıldatmamış olmasıdır.
Bir başka deyişle bu rezalet, hükümeti hiç rahatsız etmedi ki, Topluluklar Ofisi Müdürü İngiliz Elizabeth Gowing’in onurlu istifasına neden oldu. Üstelik STK projeleri için yapılan duyurunun iptal edilmesi çağrıları da etkisiz kaldı.
Dolayısıyla, her toplumun, bu hususta azınlık halkların ayrılmaz ve önemli bir parçası olan sivil toplum kuruluşları ile medyalar destekten mahrum kaldı.
Azınlıktaki topluluklara değer vermeyen bu hükümetin bu rezalete onay vermesi utanç vericidir.
Sırbistan, Kuzey Makedonya ve Karadağ’da yaşayan azınlıktaki Arnavutlara her çeşit maddi destek veren bu hükümet, bu ülkelerdeki soydaşlarına gelebilecek en ufak bir zarar karşısında sesini yükseltirken, kendi ülkesindeki azınlıklar söz konusu olunca farklı bir standart uygulamakta.
Kosova’nın, bölge ülkelerine kıyasla azınlık haklarını düzenleyen en iyi ülke konumunda olduğuna dair devlet erkanının sık sık dile getirdiği savların, uygulamada gerçekleri yansıtmadığı, dolayısıyla hiçbir geçerliliği olmadığı bir kez daha anlaşılmıştır. Azınlık hakları konusunda yetkililerin ağızlarından düşmeyen vurucu söylemleri, göstermelikten başka birşey değildir.
Kosova’daki Arnavut medyası da bir ikisi hariç, azınlıktaki topluluk STK’ları yerine çoğunluktaki Arnavut STK’larının, azınlık topluluklarına tahsis edilen fonlarla desteklenmesi skandalı karşısında dut yutmuş bülbül misali söz konusu rezalete değinmedi.
Zira uygulanmayan ya da uygulanması istenmeyen bir yasanın, ne kadar iyi olursa olsun hiçbir değeri yoktur. Hükümet azınlık hakları konusunda yükümlülük ve sorumluluklarını tümüyle yerine getirmemektedir. Belli ki, azınlık topluluklarının hakları, Kurti Hükümeti’nin öncelikleri arasında yer almamakta.
Her şekilde kucakladıkları vatanları Kosova’da, Türkler, Boşnaklar ve diğer azınıktaki topluluklara sağlanmak istenen perspektif bu mudur?
Gelelim Kosova’da Türk halkını temsil edenlere…Kosova Türklerini devlet kurumlarında temsil eden Kosova Demokratik Türk Partisi (KDTP) yetkileri, STK’lara verilmesi gereken hibeler konusunda yapılan haksızlığa itiraz mektuplarıyla tepki gösterdi. Yeterli midir, asla.
ABD’nin Priştine Büyükelçisi Jeffrey Hovenier bile azınlık toplulukların STK’ları yerine çoğunluktaki halkın STK’larına hibe verilmesini haksız ve rahatsız verici olarak gazetecilerle yaptığı görüşmede aleni olarak dile getirirken, KDTP Genel Başkanı ve Bölgesel Kalkınma Bakanı ile milletvekilerinin basın toplantısı aracılığıyla kamuoyuna bu adaletsizlik konusunda aleni açıklama yapmaması, en azından siyasi refleksten aciz olmanın sonucudur. Unutulmamalıdır ki, herhangi bir haksızlık ve adaletsizlik konusunda ses çıkarmamak, gelecekte olası haksızlıklara zemin oluşturmanın yansımaları olacağını hesaba katmamak demektir.
KDTP Genel Başkanı ve Bölgesel Kalkınma Bakanı ile milletvekilleri bir araya gelip,Türklere yapılan haksızlıklar ile ilgili şikayetler, Başbakan Kurti ile yüze yüze görüşmede dile getirilmedikçe, Kosova kamuoyuna duyurulmadıkça, eğitimden kültüre kadar yaşanan haksızlıkların üstesinden gelinmesi mümkün olmayacak.
Nitekim farklı bir yöntem olan törenlerde Başbakan Kurti’ye sarılmalar ve poz vermeler pek bir işe yarar mı?, emin değilim…
Ercan Kasap
16.08.2023
YENİ BİR SKANDAL…
ARNAVUTLUK’TA AKRAN ŞİDDETİ PROTESTOSU
BALKANLAR’IN GELECEĞİ TİCARETLE ŞEKİLLENECEK
İSTANBUL EĞİTİM ZİRVESİ 2024 DÜZENLENİYOR
ÜSKÜP’TEKİ FESTİVALDE TÜRK ÇAYI TANITILDI