Kosova Cumhurbaşkanlığı Topluluklar Danışma Konseyi, 27 Şubat 2015 tarihinde bir araya geldi. Güncel toplumsal konuların ele alıntığı toplantıda, Kosova Cumhurbaşkanlığı Topluluklar Danışma Konseyi Üyesi ve Resmi Diller Çalışma Gurubu Başkanı Dr. Taner Güçlütürk, eğitim, medya, kültür ve konseyin işlevselliğiyle ilgili birçok konuyu gündeme getirdi ve danışma konseyinin önümüzdeki dönem toplantılarında ele alınması gereken meseleleri üzerine durdu. Güçlütürk, aktüel sorunlarla ilgili Danışma Konseyi çalışma guruplarına önerilerde bulundu ve önümüzdeki dönemde kronikleşmiş sorunların çözümü üzerinde daha fazla durulmasını, yetkili mercilerle de yazılı ve birebir irtibata geçilerek, Konseyin yetkileri çerçevesinde üzerine düşenin yapılması gerektiğini ifade etti.
Türkçe Ders Kitapları Gündemden Düşmüyor
Önce Genel Sekreter Nafiye Gaş’tan 2015 yılı Topluluklar Danışma Konseyi’ne ayrılan bütçe miktarı üzerine bilgi alan Güçlütürk, bunun dışında kamuoyunun toplantılarla ilgili bilgilendirilmesi ve gündeme gelen sorunlara dikkat çekilmesi için konsey toplantılarına medyaların iştirakı konusunda daha fazla çalışılması gerektiğinin altını çizdi.
Güçlütürk, konuşmasında ilk konu olarak eğitim meseleleri üzerine durdu. 2014/2015 eğitim yılında okullara dağıtılan ders kitapları söz konusu olunca, Eğitim Bakanlığı’nın Türkçe ders görülen okullara yeteri sayıda kitap dağıtmadığını, bu yüzden de kimi okullarda Türk çocuklarının Arnavut dilindeki kitaplarla ders görmek zorunda kaldıklarını vurguladı. Yeteri sayıda Türkçe ders kitabının basılmamasının Türkçe eğitimde büyük sıkıntılara yol açtığını ifade eden Güçlütürk, konunun Kosova’daki Türk medyasında gündemden düşmediğini ifade etti. Sorunun eğitim çalışma gurubu toplantısında görüşülmesi gerektiğini belirten Güçlütürk, “Eğitim Bakanlığına Türkçe ders kitaplarının dağıtılması için acilen önerge göndermelidir. Gelecek yıl da yeteri sayıda Türkçe ders kitabı basılması için öneride bulunmalıdır” dedi.
“Elena Gjika” İlkokuluna Türk Müdür Vekili Neden Atanmadı ?
İkinci konunun yine Türkçe eğitimle alakalı olduğunu ifade eden Güçlütürk, Priştine’nin altmış yıldan bu yana Türkçe eğitim görülen “Elena Gjika” okuluna müdür yardımcısı görevine neden Türk müdür vekilinin hala atanamadığı meselesi üzerine durulması gerektiğini söyledi. Okulda üzücü olayların yaşanmasıyla Türklere tahsis edilen bu makam boş kaldı. Güçlütürk, “Bu sorunun çözümü için yetkili makamlar tarafından gerekli önlemler alınması gerekiyor. “Elena Gjika” ilkokuluna Türk müdür yardımcısının atanması için Priştine Belediyesi Eğitim Müdürlüğüne ve Kosova Cumhuriyeti Eğitim Bakanlığına önerge gönderilmelidir. Bu konu da üzerinde durulması gereken ve Eğitim çalışma gurubumuza düşen önemli görevlerden biri olduğunu düşünüyorum” dedi.
Kosova Radyo Televizyonu’nun Yeni Kanallarında Türkçe Yayınlar Başlamalı
Toplantıda Kosova Radyo Televizyonu-RTK 2’da Türkçe yayınların başlamaması sorunsalı üzerine de duran Güçlütürk, bu konuyu geçen yıldan bu yana Konsey toplantılarında sürekli dile getirdiklerini, o zamandan bu yana meselenin gündemden düşmediğini, konunun geçenlerde Kosova Meclisinde de gündeme geldiğini kaydetti. Güçlütürk, “Bu sorun Kosova Türk toplumunun da gündeminden düşmedi. Yasaya göre RTK 2’de Sırpça yanı sıra diğer azınlık dillerinde de yayınların başlatılması gerekiyordu. Bu dillerden biri de Türkçedir. RTK 2 açılalı iki yıl oldu ve maalesef bugüne kadar Türkçe yayınların başlatılması için bu kurumda somut bir girişim görülmemiştir. Bu konuda da RTK Müdürlüğüne yazılı bir önerge göndermeli, ziyarette bulunup görüşmeler gerçekleştirilmeli, Türkçe ve diğer dillerdeki yayınların da başlatılmasını istemeliyiz” dedi.
Ulusal Müzelerimiz Kosova’nın Çokkültürlü Değerlerini Yansıtmalı
Kamuoyunun dikkatini çeken bir diğer güncel konuya da değinen Güçlütürk, Priştine’deki Kosova Ulusal Müzesi, Emincik Müzesi ya da diğer şehir müzelerinde tek bir millettin kültürü, yaşam tarzının sergilendiğini, sergilenen değerlerin maalesef Kosova Cumhuriyeti’nin çok kültürlü yaşam değerlerini ve özelliklerini yansıtmadığını ifade etti. Bu konu üzerinde de Danışma Konseyi’nin Kültür Çalışma Gurubunda ciddi bir şekilde durulması gerektiğini belirten Güçlütürk, “Bu yönde çalışma başlatılmalı, Kültür Çalışma Gurubumuz yerinde incelemelerde bulunmalı ve yetkililerle görüşmeler yapmalıdır. Bu müzelerde Kosova Cumhuriyeti’nin çok kültürlü değerlerinin yansıtılması için yetkili mercilere gerekli yazılı önergeler gönderilmelidir” dedi.
HARADİNAJ: BAHÇECİ HASTANESİ’NİN HİZMETLERİ AVRUPA STANDARTLARINDA
ARNAVUTLUK’TA AKRAN ŞİDDETİ PROTESTOSU
BALKANLAR’IN GELECEĞİ TİCARETLE ŞEKİLLENECEK
İSTANBUL EĞİTİM ZİRVESİ 2024 DÜZENLENİYOR
ÜSKÜP’TEKİ FESTİVALDE TÜRK ÇAYI TANITILDI