Nezle ve soğuk algınlığı ayakta geçirilebilen rahatsızlıklar olmasına karşılık grip; baş ağrısı, yüksek ateş, eklem ve kas ağrısı, geçmeyen kuru öksürük gibi gündelik aktiviteleri olumsuz etkileyen ve iş gücü kaybına sebep olabilen bir rahatsızlıktır. Bu nedenle grip olan hastalar biran önce iyileşmek ister. Ancak iyileştirme sürecinde halkın yaptığı çok önemli bir yanlış antibiyotik kullanımıdır. Grip tedavisinde antibiyotik kullanımı bir tedavi yöntemi değildir. Gribe verilen ilaçlar daha çok baş ağrısı, yüksek ateş, kas ve eklem ağrılarının giderilmesi ya da çok ciddi rahatsızlığa sebep olan öksürüğe ne iyi gelir noktasında hastayı rahatlatmak için verilen ilaçlardır. Bunun dışında grip tedavisinde başvurulan yol daha çok dinlenme, bol sıvı tüketimi ve sağlıklı ve düzenli beslenmeye yöneliktir.
Gribe ve Soğuk Algınlığına Ne İyi Gelir
Ihlamur: Soğuk algınlığına en iyi gelen bitkilerdendir. Nezleye iyi gelir boğazı yumuşatarak hastayı rahatlatır.
Zencefil: Zencefil grip virüsü ile savaşmada çok etkilidir.
Tarçın: Grip virisüne karşı iyi bir savaşçı olan tarçın ayrıca kan şekerini de dengeler.
Kuşburnu: İçinde bol miktarda antioksidan ve C vitamini bulunan kuşburnu gribin iyileşme süresini hızlandırır.
Karanfil: Karanfil antimikrobiyal özelliği ile mantar ve virüslerden vücudu korur.
Yukarıdaki bitkilerin karışımı ile kendinize etkili bir kış çayı hazırlayabilirsiniz.
Soğan ve sarımsak: Gripten çabuk kurtulmak istiyorsanız bol bol sarımsak ve soğan yemelisiniz. Gribe karşı kuşkusuz en etkili besinler soğan ve sarımsaktır.
Adaçayı: Gribe karşı en etkili bitkilerden biridir. Yorgunluğa iyi gelir, bağışıklık sistemini güçlendirir ve bol C vitamini içerir.
Ekinezya Çayı: Grip ile mücadeledeki bitkisel çözümlerden biri de ekinezya çayıdır. Gribe karşı oldukça etkilidir. Bağışıklık sistemini güçlendirerek vücudu enfeksiyonlardan korur.
Elma sirkesi ile gargara: bademcik şişmesi ve boğaz ağrısının gribe eşlik ettiği durumlarda elma sirkesi ile yapılan gargara boğazdaki enfeksiyonları önemli ölçüde temizler.
Arı poleni: Soğuk algınlığına iyi gelen arı poleni aynı zamanda bağışıklığı güçlendirir. Grip ile gelen halsizlik ve yorgunluğu giderir.
Gribin çabuk atlatılabilmesi için en önemli hususlar hastanın istirahati, bol sıvı alması ve düzenli beslenmesidir. Grip tedavisinde ilaçların çok işe yaradığı söylenemez. Doktorların yazdığı ilaçlar daha çok baş ağrısı, ateş, eklem-kas ağrısı gibi gribin getirdiği diğer şikayetlerin giderilmesine ya da öksürüğe ne iyi gelir sorusu ile doktora gelen hastanın bu şikayetinin giderilmesine yöneliktir. Ayrıca doktor tavsiyesi dışındaki antibiyotik veya diğer ilaçların kullanımı hiçbir işe yaramaz. Her türlü ilaç mutlaka doktor reçetesi ile kullanılmalıdır. Aksi durumda daha ciddi rahatsızlıklar baş gösterebilir.
HASSAS GÖRÜŞME
ARNAVUTLUK’TA AKRAN ŞİDDETİ PROTESTOSU
BALKANLAR’IN GELECEĞİ TİCARETLE ŞEKİLLENECEK
İSTANBUL EĞİTİM ZİRVESİ 2024 DÜZENLENİYOR
ÜSKÜP’TEKİ FESTİVALDE TÜRK ÇAYI TANITILDI