Gostivar şehrinde, “Balkanlar’da Türkçe ve Türk Edebiyatı” konulu panel düzenlendi Makedonya’nın batısındaki Gostivar şehrinde, “21 Aralık Türkçe Eğitim Bayramı” kapsamında, “Balkanlar’da Türkçe ve Türk Edebiyatı” konulu panel düzenlendi.Türkiye’nin Üsküp Büyükelçiliği, Makedonya Türk Sivil Toplum Kuruluşları Birliği (MATÜSİTEB) ve Yunus Emre Enstitüsü Üsküp Temsilciliği tarafından düzenlenen panele, Türkiye’nin Üsküp Büyükelçisi Ömür Şölendil, MATÜSİTEB Başkanı Tahsin İbrahim, Yunus Emre Enstitüsü Üsküp Temsilcisi Mehmet Samsakçı ile çok sayıda davetli katıldı.Şölendil, dilin bir kültürün yaşatılmasında, iletişimin sürdürülmesinde son derece önemli bir unsur olduğunu vurguladı. Büyükelçi Şölendil, “Dilimizi ne kadar iyi öğrenir, ne kadar doğru kullanır ve geliştirerek sürdürürsek, yurtdışında son derece önemli ve değerli olan varlığımız da o ölçüde devam edecek ve gelişecektir. Gençlerimizden bütün ricamız burada yıllardır emek veren değerli hocalarımızın büyük bir sabır, büyük bir gayret ve başarıyla sürdürdükleri eğitimlerden iyi faydalanmalıdır” diye konuştu.
Türkçe eğitim bayramının 2007’den bu yana kutlanmasına verdikleri destekten dolayı Makedon makamlarına teşekkürlerini sunan Büyükelçi Şölendil, “Bayramımızı adeta bir şenlik haftası gibi birkaç gün inşallah sürdüreceğiz hep beraber. Dolayısıyla bir arada olma imkanımız birkaç gün daha devam edecek. Bayramdan sonra da beraberliğimiz, kardeşliğimiz, dostluğumuz her zaman devam edecek” dedi.
21 Aralık’ın Makedonya Türklerinin resmi bayramı olduğuna dikkat çeken MATÜSİTEB Başkanı Tahsin İbrahim, “Geçen yıllara nazaran bu yıl kutlamamızın konsepti değiştirilmiş, eğitim yükünü çeken, eğitimi kutsal meslek bilip, sayısız zorluklara göğüs geren kıymetli öğretmenlerimizle birlikte olmaktan onur duymaktayız” ifadelerini kullandı.
Kutlamalara öğrencileri dahil ederek resim, şiir ve kompozisyon yarışmalarına kabarık sayıda katılım olduğunu söyleyen İbrahim, dereceye girenlere ödüllerin merkezi törende verileceğini açıkladı.
Üsküp Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Mehmet Samsakçı, kutlamalara destek vermek ve organizasyonda bulunmaktan dolayı duyduklarını memnuniyeti dile getirdi.
Samsakçı, “Esasen Yunus Emre Enstitüsü, Türkçeyi, Türk edebiyatını, Türk tarihini ve sanatını dünyaya tanıtmak, dünyaya anlatmak üzere kurulmuştur. Bu manasıyla Türkçe ve Türk edebiyatı söz konusu olduğunda Yunus Emre Enstitüsünün bu tür etkinliklerin içerisinde olması kaçınılmazdır” ifadelerini kullandı.
Yahya Kemal Beyatlı’nın “Türkçenin çekilmediği yerler vatandır” dizelerini anımsatan Samsakçı, “Dolayısıyla Türkçenin yaşıyor olması, Türkçeyle yapılan edebiyatın, yani Türk edebiyatının yaşatılıyor ve devam ettiriliyor olması büyük bir ümit verici bir hadisedir” dedi.
Selamlama konuşmalarının ardından panele geçildi. Oturum Başkanlığını Selçuk Uysal’ın yaptığı panelde, Prof.Dr. Fadıl Hoca, Prof. Dr. Hamdi Hasan, Yard. Doç. Dr. Zeki Gürel, Dr. Taner Güçlütürk ve Faruk Gezgin konuşmacı olarak Balkanlar’daki Türk edebiyatı hakkında sunum yaptı./yenibalkan/
MAHKEME BAŞKANININ MAKAM ARACI KUNDAKLANDI
KALLAS, ARNAVUTLUK’UN GELECEĞİNİN AB’DE OLDUĞUNU SÖYLEDİ
“12. ULUSLARARASI BALKAN ÜLKELERİ TİYATRO FESTİVALİ” BAŞLADI
KALLAS, KARADAĞ’IN AB’YE ÜYELİK SÜRECİNDE İYİ GELİŞMELER GÖSTERDİĞİNİ BELİRTTİ
BULGARİSTAN İLK F-16 SAVAŞ UÇAĞINI TESLİM ALDI