a

GERGİNLİKLERİN GÖLGESİNDE BAĞIMSIZLIK YILDÖNÜMÜ

fikrim macunUmutlarımıza duvarlar ördüler. Dokuzuncu bağımsızlık yıl dönümünü kutlayan Kosova’yı anlatan en güzel sözlerden biri bu olsa gerek. Kuzey Mitroviça’da  örülen duvar, yaşanan gerginlikler, bundan tam 9 yıl önce yeniden doğan Kosova’nın bağımsızlık yıldönümüne gölge düşürdü.

Bağımsızlığın ilanından dokuz yıl geçti. Bir ülkenin kalkınması, refahı, siyasi olarak güçlenmesi için önemli bir süre dokuz yıl. Ancak Kosova hala ekonomik kalkınma, siyasi istikrar gibi konularda başarı elde etmek için uğraşıyor. Bu durum elbetteki Kosova’daki Türk halkını da etkiliyor.
KDTP Milletvekili ve Meclis Başkan Vekili Fikrim Damka, dokuzuncu bağımsızlık yıldönümünü Kosovaport’a değerlendirdi. Damka şöyle konuştu;
“Kosova dokuzuncu bağımsızlık yıl dönümünü kutlamakta. Dokuz yıl devlet olma, devlet kurumlarını kurma ve bu konuda devletin getirmiş olduğu bazı gereklilikleri yerine getirmeye çalışmakta. Elbette ki devletin bütünlüğü içerisinde Türk toplumu da hem kendine düşen görevi hem de konumunu iyi bir şekilde korumak, devlete olan katkısını arttırmak için çalıştı. Kosova, bu süre zarfında hem devlet olarak Avrupa’da, hem de dünyada kendini kanıtlamak peşindeyken, hem de ekonomik kalkınmayı arttırma çabası sürerken, Türk toplumu da  kendine düşen katkıyı vererek, kendi konumunu yükseltme peşindeydi.  2016 yılının Kosova  için çok parlak bir yıl olduğunu söylemek mümkün değil. Özellikle iki ana husus konusunda hem devletin hem de meclisin çalışmaları sekteye uğradı. Bu da ister istemez Kosova’nın hem kalkınmasında hem de Avrupa entegrasyon sürecinde ciddi eksikliklere neden oldu.  Özellikle vize muafiyeti konusunda Kosova başarısız oldu. Dolayısıyla en büyük hedeflerinden birini başaramadı.  Elbette ki bu süre zarfı içerisinde Türk toplumu da etkilendi. Ama bizler hedeflerden biri olan Türkçe eğitimin yaşatılması ve Türk kültürünün yaşatılması için çalıştık. Bunun yanında devlet kurumlarında istihdam edilmemiz  ve devlet kurumlarına katkı sunmak amaçlarımızdan bir tanesi. Şunu da söylemek isterim ki RTK 2’de Türkçe yayınların başlaması hedeflerimizden biriydi ve bu toplumsal bir başarıdır. Yüksek eğitimlerini Türkiye’de devam ettirmek isteyenler için ek  kontenjanın sağlanması ile her yıl düzenlenen Kosova-Türkiye sağlık haftaları da toplumsal bir başarı ve ülkeye bir katkı olarak değerlendirilebilir. Bize düşen görev Devletin bekası için çalışmaktır.  Meclisteki çalışmalarımızda bu yöndedir. Hedeflerimizden biri Türk toplumunun kalkınması, diğeri de Kosova’nın gelişmesidir. Elbette ki yapılacak daha çok şey var. Ama şunu ifade edebilirim ki, Türk toplumu artık kosova’da  kendi benliğini ıspatlamıştır. Artık bu konuyla ilgili bizim herhangi bir endişemiz yok.”

“İLERİYE DEĞİL GERİYE GİDİYORUZ”

Kosovada Türk halkı halen umutsuz, halen gelecek kaygısı yaşıyor. Çoğu kişi ülkenin ileriye değil geriye gittiğini savunuyor. İşsizlik en büyük sorun.
Meclis Başkan Vekili Damka, “Bizim bundan sonra önem vermemiz gereken konu daha fazla istihdam alanlarının yaratılmasıdır” derken, hem devlette hem de özel alanda Türk toplumunun nasıl daha fazla istihdam edilebileceği konusuna yoğunlaşılması gerektiğini kabul ediyor.

“KENDİ ÜLKEMDE MÜLTECİ OLDUM”

Dokuzuncu yılına gerginliklerle giren Kosova’da en büyük nasibi Mitroviça halkı aldı.
Evi, Mitroviça’nın kuzey bölümünde olan ama güney bölümünde yaşamak zorunda kalan Kemal Macun, “evim köprünün üçyüz metre ilerisinde kuzey bölümde. Savaşta elimden aldılar o günden bu yana evimi birkez olsun göremedim. Bizler kimsenin umrunda değiliz. Kendi evim varken, ben başkasına kira ödemek zorundayım. Parti ve milletvekilleri altı aylık kiramızı karşıladı. Ama bundan sonra nasıl olacak bilmiyorum. Kendi ülkemde mülteci durumuna düştüm. Benim için bağımsızlık hiçbirşey ifade etmiyor” diyor.
Mitroviça Belediye Başkan Yardımcısı Erol Zekeriya da, duvarın yıkılmasının ortamı yumuşattığını söyledi. Halk arasında bir gerginlik sezilmediğini belirten Erol Zekeriya, ev sorunu, ekonomik sıkıntılarla mücadele eden Mitroviça’daki Türkler için bağımsızlığın bir anlamı olmadığını söyledi.
Meclis Başkan Vekili Fikrim Damka, Mitroviça’da yaşanan ev sorunun çözümü için çaresiz kalındığını kabul ediyor.
Damka, “Maalesef uzun yıllardır çalışmalar yürütülmesine rağmen evleri  kuzeyde bulunan Türkler halen evlerine gidemiyor. Bu konuyu defalarca hem belediye başkanlarıyla hem de uluslararası yetkililerle görüştük.  Ancak,  bu konuda çok fazla bir yol aldığımızı söylemek mümkün değil” dedi.
Yeniden doğumunun dokuzuncu yılını kutlayan Kosova, siyasi krizin aşılması, gerginliklerin sonlnaması ve uluslararası arendaki başarısızlıklarının başarıya dönüşmesi ümidini tekrardan bir sonraki yıla bıraktı./kosovaport/

0 0 0 0 0 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

OKUL YÖNETİMİ MÜDÜRÜ SAVUNDU

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
casibom girişcasibomcasibom girişJOJOBETcasibom girişbahsegelcasibomcasibom girişcasibomcasibom giriş