Priştine’de bu akşam öğretmen ve lirik şairimiz Naim Şaban ölümünün 55.yılında şiirlerin okunmasıyla, hayatı ve yaratıcılığı konusunda konuşmaların yapılmasıyla anıldı.
Gerçek Kültür Sanat Spor Derneği “Naim Şaban” Edebiyat Kolu, “Doğru Yol” Türk Kültür Sanat Derneği “”Nazım Hikmet” Edebiyat Kolu ve Kosova Türk Yazarlar Derneğinin organizasyonuyla Priştine “Gerçek” Derneği mekanında Naim Şaban’a saygı gecesi düzenlendi.
Saygı gecesine eşi Raziye Hanım ve kızı Ayla, aile yakınları, yazar ve şairlerimiz ve çok sayıda davetli katıldı.
Saygı gecesi, Yunus Şimşek’in söylediği Naim Şaban’ın bir şiiriyle başladı.
Şair Naim Şaban’ın anısına düzenlenen saygı gecesini Kosova Türk Yazarlar Derneği Eşbaşkanı ve “Gerçek” Derneği “Naim Şaban” Edebiyat Kolu Başkanı Enver Baki açtı. Baki, “Gerçek” Derneğinin 65. yıldönümü vesilesiyle bu geceyi 55 yıl önce vefat eden şair, dost ve kardeş Naim Şaban’ın anısına düzenlediklerini belirtti.
Yeni göreve atanması nedeniyle “Gerçek” Derneği Başkanlığından istifa eden Gülşen Bölükbaşı, böyle bir gecenin örgütlenmesi öneminden konuşurken, Kosova Türk Yazarlar Derneğinin yaptığı bu soylu çalışmalarıyla Kosova çapında şehirler arasında nefis dokuyu, dostluk bağlarını güçlendirdiklerini ve onların sayesiyle şiirli anıların biriktirildiğini, aynı zamanda yeni dostlukların kazanıldığını söyledi.
Naim Şaban’ın yaratıcılığı ve kişiliği hakkında Dr. Taner Güçlütürk konuştu. Genç yaştan itibaren edebiyatla ilgilenmeye başlayan Naim Şaban’ın, lirik tarzda şiirler yazdığını, tiyatroyla uğraştığını ve tercümeler yaptığını söyleyen Güçlütürk, Kosova’da Çağdaş Türk Edebiyatının öncüleri arasında olduğunu kaydetti. Güçlütürk, Naim Şaban’ın “Birlik” gazetesi ve “Sevinç” dergisinde yayınlanan şiirlerinin ölümünden sonra Süreyya Yusuf’un çabalarıyla 1966 yılında “Düşler” adlı kitapta yayınlandığını anlatarak, Naim’in şiirlerinde yalın ve sade bir dil kullandığını, öz Türkçe akımına, özgün kelimelere, kimi yörelere ve Priştine ağzı özgün sözcüklere rastlandığını belirtti.
Şair ve yazar İskender Muzbeg, Naim Şaban’ın vefat ettiği 1961 yılında kendisinin ilk şiirinin yayınlandığını anlattı. Muzbeg, Naim Şaban ile ilgili anılarından, bazı yazarların Naim Şaban’la görüşmelerinden ve yayınlanan yazılardan bahsederek örnekler sundu.
“Naim Şaban erken yaşta bu dünyaya gözlerini yummasaymış, nasıl ki rahmetli Necati Zekeriya kısa öyküde Avrupa düzeyini yakalamışsa o da şiirde aynı başarıya imza atmış olacaktı” şeklinde konuşmasında belirten Kosova Türk Yazarlar Derneğinden Zeynel Beksaç, Naim Şaban’la ilgili ilk yazıyı 1973 yılında yazdığını ve gazetecilik mesleğinde Naim’le ilgili edebiyat saatlerine katıldığını söyledi.
Saygı gecesi devamında merhum şairin eşi Raziye Şaban tanışmalarından, merhumun kişiliği, çocuklara karşı sevgisi, yardımseverliğinden bahsetti.
Anma gecesinde Naim Şaban’ın kişiliğinden Enver Baki, yeğeni Güner Şaban, Arif Bozacı ve İbrahim Arslan da konuştu.
Zaman zaman flüt eşliğinde öğrenci Dilay Mecihan’ın icra ettiği müzik, “Elena Gjika” İlkokulu ve “Sami Frasheri” Lisesi öğrencilerinin söyledikleri şiirler ve Yunus Şimşek’in seslendirdiği Naim Şaban şiirleri geceye ayrı bir renk kattı.
Program sonunda Türk yazarlar Derneği Eşbaşkanı Enver Baki tarafından Gülşen Bölükbaşı’ya teşekkürname takdim etti.
KOSOVA İSAW SEMPOZYUMUNDA TEMSİL EDİLDİ
BALKANLAR’IN GELECEĞİ TİCARETLE ŞEKİLLENECEK
İSTANBUL EĞİTİM ZİRVESİ 2024 DÜZENLENİYOR
ÜSKÜP’TEKİ FESTİVALDE TÜRK ÇAYI TANITILDI
HIRVATİSTAN SAĞLIK BAKANI BEROS YOLSUZLUK ŞÜPHESİYLE GÖREVDEN ALINDI