a

GAZETECİLERE KARŞI İŞLENEN SUÇLAR UNUTULMAMALIDIR

UNESCO son 10 yılda öldürülen gazetecilerin sayısını 930 olarak açıkladı. Sadece geçen yıl içinde, 102 gazeteci öldürüldü.

Gazetecilerin mesleklerini  yaparken çeşitli baskılara maruz kaldıklarını, son derece zor şartlarda görevlerini yapmaya çalıştıklarını vurgulamak gerekir. Gazeteciler,  çeşitli saldırılarla, tehditlerle, baskılara maruz kalmaktalar.

Öyleki,  bu saldırı ya da baskıların fiziksel, psikolojik ve ekonomik karakteri  vardır. Günümüzdeki çabuk haber peşinde “saniye yarışı”ni da hasaba kattığımızda gazetecilerin ne kadar zor şartlarda görev yaptıkları daha iyi anlaşılabilir. Doğrusu bütün bu güçlükleri sollayarak, can kurtaran “ambulans” hızıyla gelişmeler hakkında kamuoyunu bilgilendirme çabasını sürdürmektedir.

Hiçbir şeyin işlemediği durmlarda, gazeteciler görevini yaparak hayata, topluma işlerlik kazandırır.

Dolayısıyla Kosova’da 90’lı yıllarda, kurumların işlevsellikten yoksun olduğu durumlarda, görev başındaki gazetecilerin haberleşmede oynadıkları  hayati rolü bilinmektedir.

“Basının toplumun aynasıdır” özdeyişinden hareket ederek,  medya ve  çalışanlarının bulundukları durum da, toplumun içinde bulunduğu durumu  ortaya koymaktadır.

Fakat, gazetecilerin çok daha ağır koşullar altında da baskı ve saldırılara teslim olmadıkları ve  görevlerini başarıyla yerine getirdikleri göz önünde bulundurmalıdır. Bu nedenle, medyanın “iflasını” beklemek yanlış olur. Medya “iflas” ederse, o zaman demokrasi de “iflas” etmiş sayılır.

Öyleki, günümüzde dünyanın “üçüncü kuvveti” olarak medya,  kalem, mikrofon ve kamerasıyla toplumdaki  olumsuz hareketler konusunda kamuoyunu bilgilendirmeye devam edecek, demokrasi, huzurlu yaşam ve ilerlemenin en büyük düşmanı sayılan yolsuzluklara karşı mücadelesini sürdürecektir.

Kosova’da  polis ve savcılık kayıtlarına göre, 2017’nin on aylık  döneminde 23 gazeteci saldırıya uğradı.

Öte yandan AGİT kayıtlarına göre,  Kosova’da 90’lı yılların sonuna doğru meydana gelen çatışmalar sırasında kaybolan  14 gazetecinin  hala durumu bilinmiyor.

Öte yandan bugün gazeteciler ve yekililerle  yapılan ortak basın toplantısında gazeteciler, gazetecilere yapılan saldırılarla ilgili yargı tarafından verilen cezaları yetersiz, “sembolik” bulduklarını ifade ettiler. Bu nedenle ilgili ceza politikasının gözden geçirilmesine ihtiyaç duyulduğuna dikkat çektiler.

Kosova’daki gazeteciler saldırıların azalmasına yönelik olarak, başsavcılıkla işbirliği içinde  gazetecilere yapılan saldırılarla ilgili Başsavcılıkta özel bir savcı koordinatörün atanmasını başardıklarını vugulamak gerekir.

Dünyanın her yerinde olduğu gibi, Kosova’daki gazeteciler de tarafsız, doğru ve anında haber ilkelerine saygı göstermekle, temel insan haklarından biri sayılan haberleşme hakkını  yerine getirmiş olacaklarını da vurgulamak gerekir./İ.Arslan/

0 0 0 0 0 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

“HAYALİMDEKİ ATATÜRK” KONULU RESİM VE KOMPOZİSYON YARIŞMASI DÜZENLENİYOR

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
casibomJOJOBETbahsegelcasibom giriş