a
b
b

FİKRİM DAMKA: KOSOVALI TÜRKLERİN HAKLARI AÇISINDAN İLERLEME RAPORU’NDA EKSİKLER VAR

fikrim damka

Avrupa Birliği’nin (AB) İlerleme Raporu’nu gündeme getiren Kosova Meclisi genel urul toplantısında konuşan  Kosova Demokratik Türk Partisi (KDTP) milletvekili Fikrim Damka, AB İlerleme raporunda Türklerin hakları konsunda eksiklerin mevcut olduğuına işaret etti. Kosova’nın ana muhalefet partisi Kosova Demokratik Birliği LDK’nın talebi üzerine toplanan Meclis kürsüsünde Türkler, Bşnaklar ve Romanlardan oluşan “6+” parlamento grubu adına Türkçe konuşan milletvekili Fikrim Damka şunları belirtti:

“Avrupa Birliği (AB)  İlerleme Raporunu dikkatlice incelediğimizi ve 9 ay içerisinde Kosova’da gerçekten bir ilerlemenin kaydedildiği, çok memnun edici olmamasına rağmen bazı hassas konularda ciddi adımların atıldığını gördük.

Kosova da raporda da belirtildiği gibi en büyük sorunumuz toprak bütünlügünün ve ekonomik kalkınmanın gerçekleşmemesi, bunun yanında yasaların gecikmesi ve çıkan yasaların uygulanmaması.

Kuzey Mitroviça’da KFOR gerekli düzeni sağlamasına rağmen uzun vadede statukocu bir politika izlemesi, Kosova’nın  Avrupa Birliği ile entegrasyonu sağlaması zaman açısından engel teşkil edecektir.

Kosova’nın AB entegrasyona ilişkin yasal süreç ve prosedürleri gecikmeli olsa da Ağustos ayına kadar yoğun çalışma göstererek  hatta meclis tatil yapmayarak yerine getirmeyi   başarmış durumdadır.

IMF ve Dünya Banaksı ile yapılan Stend-By anlaşması gereği bazı kanunların hükümet tarafından uyumlu hale getirilmemesi, meclis komisyonlarının çalışma temposunu  düşürmüş   ve açıkça ifade temek gerekirse sağlık sektörunde gerekli yasal  süreci başlaması gecikmiştir.  Kosova Saglik Sigorta Sistemine geçişi  her geçen gün geciktirilmektedir.

Kosova ilk defa uzun vadeli Avrupa Birliği fonlarından 67 milyon Avro değerinde IPA programı çerçevesinde destek almış ve bu Kosovanın özellikle ekonomi ,ticaret,sanayi ve kamu reformlarında kullanılması ongörülmüştür,hükümet 2011 yılında bu desteği almasina rağmen ciddi adımları attığını görmüş değiliz ama bu kaynakların kullanımında dikkatli davranılması gerrktiği ortadadır.

Kosova bilindiği gibi 2011 yılında seçim geçirmiş ve sancılı bir cumhurbaşkanı seçim sonucu Anayasa Mahkemesi  kararına  uyarak yeni cumhurbaşkanı seçimleri gerçekleştirdi.Seçim sürecinde meydan gelen usulsüzlükler halkımızda ciddi güvensizlikler oluşturduğu raporda belirtilirken  seçim sisteminde bazı değişikliklerine ve düzeltmelerin yapılması gerekliliği ortaya çıkmıştır.

Seçim sisteminde ki açık liste uygulaması bugüne kadar demokratik ülkelerde gıpta ile bakılan ve Kosova’da uygulanan sistem var iken bu günlerde yine Avrupa Birliği’nin tavsiyelerini  hiçe sayarak kapalı liste sistemine geçiş için merkez seçim komisyonunun tavsiyelerini anlamak mümkün değil.Bütün partilerde demokrasiyi  yok  edecek olan bu tür bir sistem küçük partilerin içerilerinde huzursuzluklar yaratacağı açıktır.Merkez Seçim Komisyonu seçimde çalışan kişilerin parti yetkililerinden değil de devlet memurlarından oluşması,seçim bölgelere oluşturulması, usulsüzlük yapan kişiler üzerinde ciddi cezaların takibi ve listelerin temizlenmesi üzerinde durmaları belki daha isabetli olacaktır.

Bu tür olaylar hükümetin iki konuda daha ciddi yaklaşmasını  itiğini görmekteyiz.Özellikle yasamada boşlukların doldurulması için yasal düzenleme ve mahkemelerin işlevseliğine hız kazandırmaktır, ki bu konuda ilerleme katedildiğini ama yinede mahkemede bir görev dağılım sorumsuzluğu yaşandığı ve kanunlardaki boşluklar sebebiyle hakimlerin keyfi ve ya zoraki kararların alabildiğini görebilmekteyiz veya mahkeme tarafindan alınan kararların ilgili kurum ve kişiler tarafindan uygulanmadığını  görebilmekteyiz.

Yolsuzlukta da ciddi sorunlarımızın var olduğu ve iç denetim ve diş denetimelerin artırılmas  gerektiği ortadadır.Günümüzde ihallelerde usulsüzlüklerin varlığı ve devlet bütçelerinin zarara uğratıldığını da görmekteyiz.

Kosovada Topluluk hakları konusunda, İlerleme Raporu’nda objektiv olarak yaklaşıldığını  görmek mümkün ama eksik olduğunu da söylemek istiyorum.

Bizlerin sikça dile getirdiğimiz fakat dikkate alınmadığımız  Avrupa Birliği İlerleme Raporu’nda çok net bir şekilde dile getirilmiş.Ben noktalar şeklinde bir kaçını  yine saymaya çalışacağım.

-Kosova Radyo Televizyonunda Türkçe’ye  yeteri kadar zaman ayrılamaması ve ayrılan zamanın doldurulmasi için programların yapımına gerekli özen ve teknik donanımın RTK idaresi tarafindan  sağlanılamaması.

-Kültür derneklerimizin yeteri kadar belediye ve Kültür Bakanlığı’ndan destek alamamalar

-Turkce egitimde Turkce yazilan ve tercume edilen su anda hazir  bakanlikta bulunan  basilmaayi bekleyen  kitaplarin halen basilmamasi, kosova haritalarinin ve atlaslarinin Turk dilinde olmamasi,Turk cocuklarina okutulan arnavutca dilinin kitaplarinin olmamasi,

-Turkçe eğitimin okutulduğu okularda Türkçe dilinin kullanılmaması

-Kosovada resmi kulanımda ve Prizrende Türkçe resmi dil olmasına rağmen, bugün belediyede asılan yeni tabelaların tek dilde Arnavutça olması,resmi dillerin ihlali anlamını taşımaktadır.

-Belediyeye bağlı kurumlarda Türkçe bildirilerin,aile sağlik merkezlerinde,belediye hizmetlerinde,polis merkezlerinde,belediye mahkemelerinde  Türklerin yokluğu halkımızın kendi ana dilinde hizmetlerinden yoksun olmalarına sebebiyet vermektedir.

-Prizrende kimliklerin Türkçe verilmemesi

-Prizren Kamu üniversitesinde Türkçe dilinin kulanılmamas

-Belediye de doğum belegelerinin ve diğer evraklarin Türkçe olmaması  gibi sayabileceğimiz ihlallerin de raporda yer alması gerektiğine inanmaktayım

-Polis, Kosova güvenlik Güclerinde yeteri kadar Türklerin yer almaması,yapılan giriş sınavalarında kendi anadilerinde yapılmaması bizim çocukların başarısız olmasına sebebiyet vermektedir bu da günümüzde bırakın topluluk hakkı olan ama bireysel hakların da ihlali olarak  görülmeketedir ayrıca kamu iş yerlerinde de PTK ve KEK gibi kurumlarda savaş sonrası  Türklerin ise alındıkları  görülmemiştir.

Kosova İlerleme Raporunda zor durumda olan ve acilen desteklenmesi bekleyen emeklilerimiz hakında bilgiler vermesine karşın bizim kanatimiz acilen emekliler yasasının hükümet tarafindan meclise gönderilmesi gerkemektedir

Kosovanın İlerleme Raporunda ekonomi kalkınamanın gerçekleşmesi için hükümetin daha fazla çalışması gerektiği dikkat çekilirken bence en önemli konu kayıtlı şirket sayısının yaklaşık yüzde elisinin pasif olmasıdır. Kosovada iş yapmanin zor olduğunun  bir göstergesidir.Ekonomi kalkınmayı sağlamak için ekonomide çok farklı bir siyaset izlenmesi gerektiğinin altını çizmek istiyorum.

Sadece gümrük vergileri ile bütçe ve Kosova ekonomisi ayakta kalamaz acil bir şekilde sağlanan fonlar ile üretime dönük yatırım yapan şirketlere destek olunmalıdır,aksi takdirde Kosova hedeflediği bütçeye ulaşamayacağını ve ciddi bütçe açıkları ile karşılaşacaktır.

Enerji sektöründe ki kara delik Kosovanin kalkınmasında ciddi sorunalar teşkil etmektedir..Bütçeden ciddi rakamlarda destek alan enerji sektörü bugüne kadar gerekli  ilerlemeyi yapamadığı ve ekonomin kalkınmasında ciddi sorun olarak görülmeye devam etmektedir.

Bugün halen elektrik sıkıntısıyla halkımız karşılasmakta..

Kosovanın bölgede tek ülke olarak izole edilmiş olması Kosovada sosyal dengeleri bozduğunu da dikat çekmek istiyorum  sadece Kosova vatandaşlarına Avrupa ülkelerin kapılarının kapalı olması akıllarda çifte standart uygulamasının olduğunu düşündürmektedir.

Kosovanın jepolitik konumu,bu bölgede Heroin,kirli paranın aklanması,terorizim gibi konular da baş göstermektedir bu konuda Kosova polisi  bölge ülkeler ile iyi bir işbirliği içinde olmasının gerekliliği açıktır bu konuda ulaluslarararası  toplumunu polis akademisine daha fazla destek ve polis güçlerinin çalışma şartlarının daha da iyileştirlimesine yonelik adımların atılması  Kosova vatandaşların güvenliğinin istenilen düzeyde olması geremektedir.

Sonuç olarak Kosova Avrupa Birligine adım adım yaklaşırken yukarıda bahsi geçen konularda daha ciddi yaklaşmalı ve çözüm getirmelidir,biz Türk toplumu olarak elimziden gelen desteği vermeye de hazırız çünkü bu Kosova da bizde varız…”

0 0 0 0 0 0
YORUMLAR

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

Sıradaki haber:

KFOR BARİKATLARI KALDIRIYOR SIRPLAR YENİLERİNİ KURUYOR

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
jojobetCasibom GirişJojobet Giriş YapcasibomMeritking Girişholiganbet girişbaywincasibom güncelcasibom girişdeneme bonusuCASİBOM GÜNCELcasibom girişcasibomgrandpashabet giriş