Yılın sonuna kadar kapatılması planlanan Uluslararası Sivil (İCO) Ofisi şefi Pieter Feith, Kosova Cumhurbaşkanlığı bünyesindeki Toplukluklar Danışma Konseyi (TDK) üyeleriyle İCO merkezinde bir araya geldi.
Kosova’nın bağımsızlığını denetleyen en önemli uluslararası organ olan İCO Şefi Feith, bir çok yetkileri yanı sıra Ahtisaari planını uygulanmakla, bu kapsamda da Kosova’da topluluk haklarını korunmakla görevli bir organ olarak toplulukların karşılaştıkları sorunlarını dinledi.
Toplantıya katılan, Türk, Boşnak, Sırp, Karadağlı, Hırvat, Roman, Aşkali ve Mısırlı toplulukların temsilcileri, burun buran geldikleri sorunları teker teker ortaya attı, İCO’dan , görevi sona ermeden, yetkisini kullanarak, bu sorunların üstesinden gelinmesi ya da hafifletilmesi için hareket geçmesini talep etti.
Toplantıda azınlıktaki toplulukların sorunları yanı sıra, TDK’nın, Kosova’da topluluk haklarının korunmasında Ahtisaari planı ile belirlenen üst düzey mekanizma olarak, merkezi ve yerel organlar tarafından hak ettiği önemi görmediğini, TDK tarafından alınan tavsiye niteliğindeki kararlarının da uygulanmadığından dolayı TDK üyeleri şikayetçi oldu.
Toplantıda söz alan Türk temsilciler Tahir Luma , Cengiz Çesko ve Ercan Kasap, dil kullanımından, medya’ya kadar uzayan hayatın bir çok alanlarında bir dizi sorunlarla karşılaştıklarını dile getirdi.
Türkçe’nin Kosova genelinde resmi dil olarak Anayasa’da yer verilmemesiyle , Kosovalı Türklerin temel insan haklarına ağır bir darbe indirildiğini hatırlatan Türk temsilciler, Mamuşa hariç, bir yandan Dillerin Kullanımı Yasası ile Türkçe’nin resmi dil olarak tanımlandığı Prizren’de, diğer yandan da kullanımdaki geleneksel dil olarak Türkçe’nin kabul edildiği, Priştine, Mitroviça, Vıçıtırın ve Gilan’da, Türkçe’nın uygulanması kararlarına saygı gösterilmediği, Türklerin temel bir evrakı kendi ana dillerinde alamadıklarına işaret etti. Türklerin yaşadıkları belediyelerde Türk dili ile ilgli alınan kararların uygulanmasını talep eden Türk temsilciler, Vıçıtırın ve Mitroviça’da Türkçe ilköğretim okullarının yeniden açılması için belediye ve merkezi düzeyde adım atılmadığını, Türkçe eğitim görülen diğer belediylerde ise kitap sorunu olmak üzere , üniversitelerde Türklere ayrılan kontenjanları diğerleri tarafından haksız yere doldurulmasına kadar bir çok zorlukla karşılaşıldığına dikkat çekti.
Kültür alanında köklü derneklerin devlet tarafından destek alamadıklarını, kültür gibi hayati önem taşıyan bir alanının devley tarafından kucaklanmadığınıu kaydeden TDK’daki Türk temsiler, medya alanında da iç karartıcı durumun hüküm sürdüğüne işaret ettiler. İşsizliğin ise Türk gençlerini ciddi şekilde vurduğu belirtilen toplantıda, genel bir kanaat olarak, savaş sonrasında Kosovalı Türklerin hak ve özgürlükleri konusunda ilerleme yerine gerileme olduğunu, bu nedenle Türklerin Kosova’daki uluslararası misyonlara güveni kalmadıkları kaydedildi. Toplantıda son olarak mezuniyet sınavları ile ilgili olarak Mamuşa’da Eğitim Bakanlığı tarafından sınav sorularının Türkçe hazırlanmamasının tam bir skandal olduğu ileri sürüldü.
Toplantıda, Kosova’da, Sırplar bir taraf, tüm diğer azınlık toplulukları bir taraf şeklindeki uluslararsı misyonlar tarafından bir yaklaşımın mevcut olduğuna, bunun da eşitsizliğe ve bir topluluğa diğer toplukluklar karşısında ayrıcalık tanınması anlamına gelebiceğine işaret edildi.
Tüm toplulukların temsilcilerinin söz almaları ardından konuşan İCO şefi Pieter Feith, topluluklar ile Hükümet arasında bilgi teatisinde önemli rolü olan ve yasaların hazırlanma safhasında toplulukların haklar konsunda da görüş bildirmelerini sağlayan TDK’ya tam destek verdi.
Kosova Anayasası’nın ve mevzuatın, Koosva’da tüm topluluk haklarının korunmasını güvence altına aldığını kaydeden Feith, “ topluluklar Kosova kurumlarının farklı düzeylerinde yer almaları hakkına sahip olduklarını ve TDK’nın toplulukların seslerini duyurmaları için çok önemli bir mekanizma olduğunu söyledi.
İCO şefi Pieter Feith, TDK’nın, eğitim, istihdam, temsil gibi alanlara eşit şartlarda erişimin sağlanması için TDK’nın bundan böyle de seferber olacağına inandığını söyledi. Feith, “TDK, topluluk haklarını savunan önemli bir mekanizma olmayı sürdüreceğine inanıyorum” ifadesini kullandı. /kosovaport/
“KUZEY GÜVENLİK GÜÇLERİNİN KONTROLÜ ALTINDA”
KALLAS, ARNAVUTLUK’UN GELECEĞİNİN AB’DE OLDUĞUNU SÖYLEDİ
“12. ULUSLARARASI BALKAN ÜLKELERİ TİYATRO FESTİVALİ” BAŞLADI
KALLAS, KARADAĞ’IN AB’YE ÜYELİK SÜRECİNDE İYİ GELİŞMELER GÖSTERDİĞİNİ BELİRTTİ
BULGARİSTAN İLK F-16 SAVAŞ UÇAĞINI TESLİM ALDI
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.