XIV yy ‘ ın son çeyreğinde Osmanlı hakimiyetine geçen Bulgaristan , Balkan Coğrafyasını en yoğun Türk ve Müslüman nufusu olan ülkesidir. Bu nedenle, dini extremizm, etnisite konuları ile ilgili önemli bir araştırma sahası oldugu gibi , Türk dili ,Türk kültürü,örf adet ve gelenekleri ile de engin bir sahadır.
Diğer Balkan ülkelerineki Türklerle karşılaştırdığımızda, gerek etnik kimlik, gerekse anadili konusunda en büyük sorunlar, hatta paradoksal durumlar, Bugaristan Türklerinde görülmektedir. Osmanli döneminden bugune kesintisiz Türkçe eğitime devam eden Kosova ve Makedonya Türklerini kutluyorum.
Babam bana, kısa süreli hedefler belirlememi ve daima 10 yıl sonrasını düşünmemi öğretti.
10 yıl önce Bulgaristan’ da anadilimizin bugünkü fecaatını hissettim..
Fikirlerimi çığlıklarımla ifade etsem de maalesef gereğince önemseyen, ilgilenen olmadı.
Sürece kendi bireysel çabalarımla katkı sağlayacağıma inandım. Serbest bir Akademisyen olarak topluma hizmet görevimi icra ederek, nitel araştırma yöntemi olan OLGUBİLİM/FENOMENOLOJİ ye dayanarak bu anlamdaki olgularla ilgili sahada gördüklerimi, gözlemlediklerimi, yaşamış olduğum deneyimlerimi teorik ve pratik bilgilerime istinaden sunmaya çalıştım. Çalışmalarım diğer Balkan ülkelerini de kapsamaktadır..
Evet, FÜTÜRİST olmayı babamdan öğrendim.
10 yıl önce Bulgaristan’ da anadili okuyan öğrenci sayısı 6.328 iken, 2023-2024 Eğitim yılında sayı 3.142 ‘ ye düşmüştür. Bulgaristan’ da, Türklerin kalesi olarak tanınan Kırcaali dahil hiçbir şehirde Türkçe okunmamktadır. Bu yıl, peçok köy okulunda birinci, ikinci hatta üçüncü sınıflarda talep olmadığını dikkate alacak olursak, 10 değil, 5 yıl sonra sayının bin civarına düşeceğini tahmin etmekteyim. Bu sayıyı ise başta Çernooçene, Kaolinovo ve Burgaz’ da anadili okuyan öğrenciler oluşturacaktır.
Tarihsel süreçte inişler ve çıkışlar yaşayan Türkçe eğitimi, totaliter rejim döneminde dahi bugünkü kadar önemsizleştirilmemiştir.
Anadili ontolojik bir meseledir. İçgüdüsel bir süreçtir. Bu nedenle baskıcı dönemlerde ulusların anadilini daha çok sahiplendiği görülmektedir.
Anadili politik tartışmalardan cıkarılması gerekirken, tam aksine 34 yıl siyasi argüman olarak servis edilmiştir. Bulgaristan’ da demokrasi dönemindeki siyasi istikrarsızlık süreci Bulgaristan Türklerinin sosyal, kültürel ve hatta ahlaki değerlerini zedelemiştir. Anadilimiz can çekişme noktasına gelmiştir. Anadilimiz ağır hasta. Anadilimiz ölüm döşeğindedir. Kuzey Bulgaristan’ da “Anadili bulgarca olan Türkler modeli doğmuştur”
Pekçok anneler, neneler cocuklarıyla, torunlarıyla Türkçe konuşmamaktadır.
Anadili , Dil ve Psikoloji Bilimindeki tanımına uymamaktadır..
Milli kimlikleri uğruna ölen şehitlerimizin ruhu şad olsun….
10/01/2024
Nesrin SİPAHİ KIRATLI
ANADİLİ SAVUNUCUSU
BÜYÜKELÇİ ANGILI, KÜLTÜR BAKANLIĞINI ZİYARET ETTİ
ARNAVUTLUK’TA AKRAN ŞİDDETİ PROTESTOSU
BALKANLAR’IN GELECEĞİ TİCARETLE ŞEKİLLENECEK
İSTANBUL EĞİTİM ZİRVESİ 2024 DÜZENLENİYOR
ÜSKÜP’TEKİ FESTİVALDE TÜRK ÇAYI TANITILDI