YÜZLERCE ÖĞRENCİ YETİŞTİREN ÖĞRETMEN
Kadri Kahya Priştine’de 1937’de doğdu. İlköğrenimini ana dilinde- Türkçe dilinde, orta öğrenimini de Priştine’nin Normale- Öğretmenler Okulu’nda Arnavut dilinde bitirdi. Yüksek Pedagoji Okulu’ndan mezun oldu.
Kadri kahya Normale’yi bitirdikten sonra , Priştine – “Vuk karaciç” İlkokulu’nda 1960 yılında öğretmen olarak çalışmaya başladı. Bu okulda 1’den 4’e kadar sınıf öğretmeni olarak da çalıştı ve başarılı bir öğretmen olduğundan, daha gençlik günlerinde okulun müdür muavini olark da çalışmıştır. Her gelen okul yönetmeni Kadri’nin müdür yardımcısı görevine seçilmesinde yardımcı olarak öğretmenlik görevinden başka müdür görevini de başarıyla bitirmiştir. İster eğitimci, ister yönetici olarak başarılı olan Kadri kahya, meslektaşları tararfından her zaman sevilip sayılmıştır. Bu görevde kesintisiz 26 yıl kalmıştır, oysa 1960 yılından 1997 yılına kadar kesintisiz öğretmenlik görevinde bulunmuş, belirttiğimiz yılda okul gündemini kapatarak, emekliğe ayrılmıştır.
Bugünlerde 70 yaşlarını dolduracak olan Kadri kahyasadece okulda değil, fakat sevimli, yetenekli ve mesleğinde çok başarılı olan Kadri kahya’yı her ana-baba çoçuğunun öğretmeni olmasını sevmiştir ve istemiştir. Bugün emekli olan Kahya, sadece okulda değil, okul dışında da etkin bir Türk yurttaşı olarak, daha 1951 yılından başlayarak, Nikola Bunyin’in o dönemde yönetmiş olduğu mandolin orkestresşne katılarak, “Yeni hayat” Derneği’nde çalışlmalarını sürdürmüştür. Bundan sonra Kadri Kahya bu dernekte yazım kolunun etkin üyelerinden biridir. O müziğe düşkün olduğundan ötürü yazmış olduğu birçok şiirlerini de “Sevinç”, “Tomurcuk” ve “Kuş” dergilerinde yayınlamıştır. Şiirlerini “Kova” adlı kitabında toplayarak yayınlamıştır. 10-15 şiirini de besteleyerek, çeşitli dergilerde hem güfte , hem notaları çocuk dergilerinde yayınlamıştır. Yardımsever bir kişi olarak bilinen Kadri Kahya hakkında geçenlerde Hanımşah İlyas’ın hazırlamış olduğu “Nena tereza” kitabında hayırlı ve yardımseverler insanları arasında bu emekli öğretmenimiz hakkında çok değerli bir yazı yayınlamıştır.
Bir dilci olarak gerek Priştine’de , gerek de öğretmenklişk yaptığı ilkokulda Türk dilinin özleştirilmesine çeşitli yazılarıyla katkılarda bulunmuştur. İster kendi dilinin , ister genelde Türk dilinin geliştirilmesini izlemek amacıyla Türkiye’de çeşi,tli seminerlere devamlı olarak katılmıştır./Enver Baki/
Not: Gazeteci, yazar ve şair Enver Baki’nin “YÜZLERCE ÖĞRENCİ YETİŞTİREN ÖĞRETMEN” başlıklı öğretmen Kadri Kahya hakkındaki portre yazısı 2007 yılının Haziran ayında Priştine’de Arnavutça çıkan ve sayfasında Türkçe yayımlanan “Pensionisti” (Emekli) gazetesinde yayımlanmıştır.
Kadri Kahya 11 Şubat 2017 yılında vefat etti.
HÜKÜMET, KEK VE KOSTT’A 37 MİLYON EURO KAYNAK SAĞLADI
ARNAVUTLUK’TA AKRAN ŞİDDETİ PROTESTOSU
BALKANLAR’IN GELECEĞİ TİCARETLE ŞEKİLLENECEK
İSTANBUL EĞİTİM ZİRVESİ 2024 DÜZENLENİYOR
ÜSKÜP’TEKİ FESTİVALDE TÜRK ÇAYI TANITILDI