a
b
b

ENVER BAKİ – PORTRELER (5)

KÜÇÜK SELATTİN- ALTMIŞ YIL SİNEMACI

Kosova savaşından sonra yüzyıllarca Sultan Murat Türbesi’ne sahip çıkan ve koruyan Türbedarlar Kosova’nın başkenti Priştine’de hem tanıdık hemde büyük ailelerden biridir. Dedelerinin koruduğu bu türbeyi 1945 yılından yani II’inci Dünya Savaşı’ndan sonra Şaban Türbedar’ın türbeyi koruma göreviyle üstlendiği bir gerçektir.

Fakat bu hizmette diğer Türbedarların da payı küçük değildir. Bunların arasında eski Priştinelilerin tanıdığı, çok iyi bildiği sayıp sevdiği, 75 yaşına varmasına karşın Selattin Türbedar da günümüzde sapasağlam, canlı, atılgan, çalışkan  Priştine yurttaşlarımızdan biri. Evdeki çalışmalarından başka beş vakit namazından geri kalmayan, aynı zamanda yardımsever  ve “Gerçek” Derneği’nin etkin ve sıralı üyelerinden biridir.

-Selattin Abi kendinizde kısaca bahseder misiniz, doğrusu kendi portrenizin ana çizgilerini belirtir misiniz? diye soruyoruz.

– Ne anlatayım… Çocukluğumda , gençliğimde ( bazı dönemler müstesna) ihtiyarlığım da gördüğümüz gibi Priştine’de geçti. Mitroviça’da doğduğumu belirtmek isterim.  Adımın da Selattin değil Sadettin olduğunu bu fırsattan yararlanarak belirtmek isterim.  Çok genç yaşta  kardeşlerimle birlikte öksüz kaldım. Babam eski Yugoslavya (1945’ten önceki Yugoslavya’yı kastediyorum) askeri olarak Yakova’da vurulmuş, orada şehit düşmüş. Annem, kardeşlerim ve amcam Haşim, Zveçan’da uzun bir süre kalmışlar. Her çocuk gibi ben de hem zanaat öğreniyor, hem de zanaat okuluna gidiyordum. Okulu ve zanaatı bitirdikten sonra diploma sahibi oldum, anlatıyor Selattin Abi kendi portresinin ana çizgilerini çizerken.

-çalışmaya ne zaman başladınız Selattin Abi? Diye soruyoruz.

-Evet 1947 yılında zanaat okulunu ve zanaatı bitirdikten sonra , Priştine’nin “Kozara Bahçesi” yanındaki küçük bir binada film göstermeye başladık o yılda. Daha geçlerde bu binada, salonu olduğundan ötürü Priştine’nin Çocuk Tiyatrosu kuruldu. Normal çalışmaya bir usta olarak Priştine Lisesi’nin jimnastik salonunda filmler gösterdik. Ancak 1952 yılında “Nikola Tesla” Film Gösterme Şirketi kurulunca , 1952 yılından 1992 yılına dek, yani emekliliğe ayrılıncaya kadar bu şirkette sinemacı olarak çalıştım.

-Priştineliler sizi Selattin olarak bilir. Fakat sizi her zaman “Küçük” Selatin olarak çağırmışlardır. Neden?

-Priştine kasaba olarak durmaksızın büyümeye başladı. Nüfus sayısının artması ile birlikte sinemaya karşı büyük ilgi gösteren halkın  gereksinimleri de arttı.  Kasabada iki sinema vardı. Her iki sinemada birer Selattin  çalışıyordu. Selattinlerin birbirlerinden ayırt edilmesi  için halk bana “Küçük” Selattin, Selattin Tortoş’a da “Büyük” Selattin diyerek bu lakabı, takma adı takmışlardır.

Yetmişbeş yıllık yaşamınızda sinemacılıktan başka çalışmalarınız oldu mu, doğrusu kasabadaki derneklerin çalışmalarına hiç katıldınız mı?

-Anlayabildiğinize göre 1947 yılından 1992 yılına dek ben gececiydim, yani gece işçisi memuruydum. Atmış yıl sinemacıydım. O da kasabamızda ilk sinemacı ustalarından biriyim, bu altmış içerisinde onlarca genç sinemacı yetiştirdim. İşte gördüğünüz gibi her zaman meşguldum. Derneklere gitmek için o kadar boş vaktim yoktu.  Fakat 19922de emekliliğe ayrıldıktan sonra durum değişti.  İster “Gerçek” Derneği’nin kimi çalışmalarına katılıyorum, diyor Selattin Abi.

-İyi ya gene sinemaya dönelim.  Sinema- film bir sanat. Gençlere tavsiyeniz nedir>?

-Burada büyük bir felsefe yok bence. Film gerçekten bir sanat koludur.  Günümüzde televizyonun odalarımızda olmalarına karşın, gençler filmden kopmamalıdırlar. İster sinema salonlarında, ister televizyon dizileri oldun, bir film seyretmek, bir roman okumaktır. Bu yüzden gençler filmden , okumaktan kopmamalıdır. Bence gençlere tavsiyem budur diyerek konuşmasına son verdi Selattin Abi. Fakat bizce o büyük bir usta- sinemacı, hem de büyük bir yardımsever kişidir.

Not: Gazeteci, yazar ve şair Enver Baki’nin “KÜÇÜK SELATTİN- ALTMIŞ YIL SİNEMACI” başlıklı Selattin Türbedar hakkındaki portre yazısı  2007 yılının Mayıs ayında  Priştine’de Arnavutça çıkan ve sayfasında Türkçe yayımlanan “Pensionisti” (Emekli)  gazetesinde yayımlanmıştır.

Selattin Türbedar 21 Nisan 2017 yılında  vefat etti.

0 0 0 0 0 2

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

KAMU GÖREVLİLERİ YASA TASARISI, TOPLULUK MİLLETVEKİLLERİNİN SUNDUĞU DEĞİŞİKLİK ÖNERGESİYLE MECLİSTEN GEÇTİ

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
jojobetCasibom GirişJojobet Giriş YapcasibomMeritking Girişholiganbet girişbaywincasibom güncelcasibom girişdeneme bonusuCASİBOM GÜNCELgrandpashabet giriş