a

ENGELLİLERİN HAKLARI TARTIŞILDI

11231741_931806480234310_3481162836116723135_o 12314630_931806446900980_8302300162076157313_oBugün 3 Aralık Dünya Engelliler Günü. Bu gün dünyada olduğunu gibi ülkemizde de engelliler adına farkındalık yaratmak amacıyla değişik etkinlikler düzenleniyor. Bu etkinliklerden biri de, Felçliler ve Çocuk Felçlileri Derneği HANDIKOS ve Kosova Engeliler Forumu’nun düzenlemiş olduğu “Engelilerin erişimi ve gücü” isimli konferanstı.

1992 yılında Birleşmiş Milletlerin kararı ile 3 Aralık “Uluslararası Engelliler Günü” olarak kabul edilmiş; bu karar, 1993 yılı Mart ayında Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komisyonunun bildirisi ile 3 Aralık Gününün tüm dünyada engellilerin topluma kazandırılması ve haklarının “tam ve diğer insanlara eşit ölçüde” sağlanması amacı için çalışılması gereken bir gün olarak tüm dünyaya duyurulmuştur. Ancak, HANDIKOS Derneği ve Kosova Engelliler Forumu “Engelilerin erişimi ve gücü” isimli konferansta ülkemizdeki engellilerin, eğitim, iş, sağlık ve sosyal hizmetlerden eşit şekilde faydalanamadığını ortaya koydu.

HANDIKOS Derneği Başkanı Afrim Maliqi yaptığu konuşmada, “bugün 1 milyarın üzerinde ya da başka bir değişle dünya nüfusunun yüzde 15’i engelli. Engelliler onları toplumdan soyutlayan, fiziksel, sosyal, ekonomik ve davranışsal bariyerlerle karşı karşıyalar. Dünya engelliler gününde, engellilere erişim olanağı sağlanması ve toplumda eşit haklara sahip olmaları adına farkındalık yaratılmalıdır. Bizler engelliler dernekleri olarak, engellilerin daha iyi şartlara sahip olmaları adına defalarca sesimizi siyasilere duyurmaya çalıştık. Ancak taleplerimiz her zaman karşılık bulmadı. Şunu da belirtmek isterim ki Kosova’da engelli çocukların sadece yüzde 11’i eğitim hakkından yararlanabilmektedir. Bu engelli çocukların ve ailelerin nasıl bir durumda olduğunun en iyi göstergesidir. Bir diğer durum da tekerlekli sandalye ve diğer araçların da eksikliğidir. Bizler HENDİKOS olarak bu araçları temin etmeye çalışıyoruz ancak projelerle ayakta duran bir dernek olarak herkese bu yardımı sağlayamıyoruz” dedi.

Kosova’da engelli sayısı kesin olarak bilinmemekle birlikte Hendikos Derneği’ne göre bu sayı 250 bin. Çoğu kaynakta ise bu rakam 150 bin. Kosova’da engellilerin kesin sayısının belirlenmesi için bir altyapı henüz oluşturulmadı.

Kosova Engelliler Forumu Başkanı Bujar Kadriu ise, “bizler, ister yerel ister uluslararsı kurumlarla işbirliğine hazırız. Bizlerin amacı engellilerin insan haklarından tamamiyle yararlanabilmelerini sağlamaktır. Umuyorum ki bu yıl dünya engelliler gününde, engelli hakları güçlenir, ülke kurumları engellilerin durumunu daha ciddi bir şekilde ele alır ve yasaların uygulanması için daha çok çaba sarfedilir. Kosova engelliler forumunun, tüm engelli vatandaşlarlin temsilcisi ve sesi olmaya devam edeceğinin güvencesini veririm” ifadelerini kullandı.

Engelli temsilcileri, engelli yasalarının uygulanmamasının sorunların artmasına neden olduğuna vurgu yaptılar. Temsilciler, kurumların engellilerin sorunlarına daha ciddi yaklaşmaları çağrısında bulundular.
Diğer yandan dernekte engellilerin yapmış olduğu el işi sergisi ise fiziksel ekşikliklerin bir engel olamdığının en büyük kanıtı./kosovaport/

0 0 0 0 0 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

KERRY SIRBİSTAN’DA PRİŞTİNE-BELGRAD DİYALOGUNU DEĞERLENDİRDİ

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
casibom girişcasibomcasibom girişJOJOBETcasibom girişbahsegelcasibomcasibom girişcasibomcasibom giriş