Kosova’da yeni eğitim yılı bir aylık gecikmenin ardından 3 Ekimde başladı. Uzun bir aranın ardından öğrenciler okullarına kavuşmanın heyecanını yaşadılar.
Başkent Priştine’de Türkçe eğitimin de yapıldığı Elena Gjika İlköğretim Okulu, yeni eğitim öğretim yılı için yaptığı hazırlıkların ardından bir aylık bir gecikmeyle kapılarını tekrardan öğrencilerine açtı.
Elena Gjika İlköğretim Okulu Müdür Yardımcısı Agnesa Raşit Globoder, yeni eğitim yılının başlamasıyla ilgili yaptığı açıklamada, “Bizler yeni eğitim öğretim yılının 1 Eylül’de başlaması için hazırlıklarımızı tamamlamıştık. İster altyapı olarak ister de gerekli malzemelerin temini için gerekli hazırlıklarımızı tamamladık. Ancak, kitap sıkıntımız mevcut. Türk sınıfları için sürekli olarak kitapların geleceği sözü verilse de, 1-5 sınıfları için hemen hemen hiçbir kitap yok. Şu anda eski kitaplarla idare ediyoruz. Birinci sınıf ve anasınıfında grev etkisiyle öğrenci sayısında düşüş var. Birinci sınıfa başlaması gereken üç öğrenci konusunda bir soru işareti mevcut. Anasınıfında resmi olarak kayıt yaptıran 15 öğrencimiz var. Şu anda ise sdece 10 öğrenciyle ders yapılıyor. Ancak velilerimize şu duyuruda bulunmak istiyorum. Bu yıldan itibaren Eğitim Bakanlığı kararı ile ana sınıfı zorunlu eğitime girmektedir ve birinci sınıfa kayıt yaptırılması için anasınıfının tamamlanması gerekmektedir” dedi.
Globoder, yeni eğitim takvimi konusunda ise, Eğitim Bakanlığının yayınladığı yeni eğitim yılı takvimini uygulamak zorunda olduklarını ifade etti.
Derslerin başlamasıyla, öğretmenler de uzun bir eğitim hayatına ilk adımı atan birinci sınıf öğrencilerine kavuştu.
Birinci sınıfların sınıf öğretmeni Esin Jılta, birinci sınıfa 25 öğrencinin kayıt yaptırdığını ancak şu anda 22 öğrenciyle yeni eğitim yılına başladıklarını belirterek, “her yıl olduğu gibi bu yıl da Alfabe ve Matematik kitapları eksikliğimiz var. Bunlara alternative olarak Türkiye Cumhuriyeti tarafından bizlere verilen birinci sınıf set kitaplarını kullanıyoruz” dedi.
Jılta, grev nedeniyle yapılmayan derslerin Cumartesi günü telafi edilmesinin özellikle alt sınıflarda eğitim gören çocukları etkileyeceğini belirterek, bu durumun öğrencilerde adaptasyon sorunu ile dikkat eksiliklerine yol açabileceğini kaydetti.
Okula gitmenin en büyük heyecanını ise birinci sınıflar yaşadı. derslerin başlamasındaki gecikmenin farkında olmayan miniklerin gözlerindeki sevinç görülmeye değerdi.
Kosova’da bir ay süren grevin sonuçlarına yine çocuklar ve veliler katlanacak. Eğitim Bakanlığının aldığı karar doğrultusunda grev süresince yapılmayan dersler Cumartesi günleri telafi edilecek.
Elena Gjika İlköğretim Okulu Türk Veliler Konseyi Başkanı Jakuta Haskuka, grev süresince yapılmayan dersler Cumartesi günleri telafi edilmesini kabul etmediklerini belirterek, “veliler bu durumdan hiç memnun değil. Grev ne veliler ne de öğrencilerin suçuydu. Bizler bu duruma kayıtsız kalmayacağız. Çocuklarımızın onbeş tatili ya da Cumartesilerini kaybetmelerine izin vermemek adına eylem düzenleyeceğiz. Elbette derslerin telafisi olmalı, ancak çocukların tatillerinden çalmak yerine başka bir çözüm bulunmasını talep ediyoruz” ifadelerine yer verdi.
Elena Gjika İlköğretim Okulu’nda 200 ün üstünde Türk öğrenci eğitim görüyor.
/Kosovaport/
PDK VE LDK, MECLİS BAŞKANLIK KURULU TOPLANTISINI TERK ETTİ
ARNAVUTLUK’TA AKRAN ŞİDDETİ PROTESTOSU
BALKANLAR’IN GELECEĞİ TİCARETLE ŞEKİLLENECEK
İSTANBUL EĞİTİM ZİRVESİ 2024 DÜZENLENİYOR
ÜSKÜP’TEKİ FESTİVALDE TÜRK ÇAYI TANITILDI