a

EĞİTİMDEKİ GREV ARNAVUT İNADINA MI DÖNÜŞTÜ?

Binlerce öğrencinin 1 aydan fazla eğitim sürecinin dışında kalması, nelere mal olabilir. Eğitimsiz geçen günler, çocuklarda nasıl bir etki yapabilir? Belli bir süre eğitim almadan, çocukların bilgisiz kalmasının yaratacağı olumsuzluklar nedir?

Binlerce öğrencinin 1 aydan fazla eğitim sürecinin dışında kalması, nelere mal olabilir. Eğitimsiz geçen günler, çocuklarda nasıl bir etki yapabilir? Belli bir süre eğitim almadan, çocukların bilgisiz kalmasının yaratacağı olumsuzluklar nedir?

Malum bu soruların cevapları bilindiği halde Kosova’da eğitimdeki grev 5’inci haftasına girdi. Kosova’daki öğrenciler, bir aydan fazla eğitim almaktan maruz kaldı.

Okulun, hayatın en önemli ve başta gelen sosyal bir kurum olduğu, okulun, bir kişinin dahil olduğu topluma uyum sağlaması, geleceğini planlaması, topluma yararlı kişi olması, diğer bir ifadeyle kişiyi cahillikten kurtaran hayati bir kurum olduğu unutularak, grev devam etmekte.

Grevi örgütleyen sendikalar  öğretmenlere ek ödenek sağlanması derdinde, sendikaların eğitimi rehin ettiği düşüncesiyle hükümet, sendikaların talepleri karşısında boyun eğmemekte kararlı.

Bu hususta Kosova söz konusu olunca, grev ile ilgili olarak  Sendikalar ilke hükümet arasındaki çekişmeler, tam da Arnavut inadına dönüşmüş gibi görünüyor. Taraflardan hiçbiri taviz vermeyi düşünmüyor.

Etkilenen, çocuklar, eğitim süreci…Zarar gören  öğrenciler. Bilgi almaktan yoksun kalmanın olumsuz yansımalarından başlayarak, bir aydan fazla yapılmayan eğitim sürecinin telafisi gibi oluşan sorunları önceleyen yok gibi…Oysa okul, toplumsal yapının en önemli kurumu değil mi?

1999 yılında özgürlüğüne kavuşan Kosova’da, en uzun süren grevin, bırakın çocukların temel bilgi almasını, çocukların sosyalleşmedeki yıkıcı sonuçlara yol açabileceğini gözardı edenler, inatlarından maalesef vazgeçmeyi düşünmüyor.

Dolayısıyla, kreşe çocuklarını gönderemeyen çalışan anneler, okulla tanışmayı bekleyen okul öncesi çocuklar, okul rahlelerine defter ve kitaplarını koymayı sabırsızlan birinci sınıf öğrencileri, bilgilerini geliştirmeyi bekleyen ileri sınıf öğrenciler, geleceğini yavaş yavaş şekillendirme konusunda düşünmeye başlayan lise öğrencileri… hepsi perişan vaziyette…

Buna rağmen, grevde rol alanlar ve grev belasını  çözmekle yükümlü olanlar 100 Euro’nun derdinde.

Öğretmenlere, Maaşlar Yasası onaylanıncaya kadar her ay 100 Euro tutarında ek ödenek verilmesinde direten Eğitim Sendikaları bir taraftan, diğer taraftan sendikaların grevi uzatmanın sebebini maddiyatçılıkta bulan hükümet.

Hiç bir taraf ipin ucunu gevşetmek istemiyor. Eğitimin büyük zarar gördüğünü bile bile taleplerini sürdüren sendikalar, Kosova’da eğitimin rehin alınmasını, eğitimin şartlandırılmasını kabul edilemez olarak niteleyen hükümet geri adım atmamakta kararlı görünmekteler.

Grev, demokratik toplumlarda ekonomik yarar ve çıkarların korunması ve muhafaza edilmesi için bir denge unsurudur. Ancak grev hakkı, eğitim gibi kilit alanlarda, toplumun zarar görebilecek şekilde uzamasına izin vermemeli.  Grev hakkı anayasal haksa, eğitim görmek te anayasal haktır.

Devam etmekte olan grevin, eğitimin temel amaçlarının ihlali ile birlikte eğitimde genel olarak olumsuz etkileri bir yana, bu durum , öğrencilerde bilgi akışında kopukluk, öğrencilerde başarının düşmesi, okuldan soğuma gibi sıkıntılı durumlara neden olabilmektedir.

Bu nedenle, 100’er Euro talep etmek bir yandan, bu parayı vermemek diğer yandan, eğitime verilen darbelerden daha mı değerli?

100 Euro, Kosova’da eğitimi mahvetmek yolunda…Bir de Arnavut inadı…

Ercan Kasap

26.09.2022

0 1 0 0 0 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

BİR ASIRLIK BÜYÜK TAARRUZ…

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
casibomJOJOBETbahsegelcasibom girişjojobet giriş