Paris merkezli Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) yakın zamanda matematik, okuma ve fen alanlarındaki standart testlerde öğrenci performansına dayanan PİSA (Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı) 2022 raporunu yayınladı. Testler dünya genelindeki ülkelerde her üç yılda bir on beş yaş grubundan oluşan gruplarla yapılmaktadır.
Bu yıl ilk kez değerlendirme kapsamına alınan Kosova, 81 ülke arasında 74’üncü sırada yer aldı.
Bu sonuç Kosova kamuoyunu adeta şok etti.
PİSA sonuçları Kosova’da eğitimdeki duruma ayna tutmakla birlikte, eğitimde işlerin iyi gitmediği konusunda uyarıcı nitelikte oldu.
Sonuçlar siyasetten eğitim personeline kadar büyük etki oluşturdu.
İktidar, sonuçlardan rahatsız olduğunu, ancak, eğitim sistemindeki eksikliklerin geçmişten bugüne taşındığı yönünde hemen savunmaya geçti.
Eğitim Bakanı ise eğitim sisteminin yerlerde sürüklendiğini gösteren PİSA sonuçlarını, pandemi döneminde yaşanan zorluklara bağlayarak, konuyu geçiştirdi. Pandemi sanki sadece Kosova’da yaşandı.
Hernasılsa, ortaya atılan gerekçeler, Kosova’da özgürlüğün kazandılıdğı 1999 yılından bu yana eğitimde ciddi, somut ve başarı sağlaycı çalışma yapılmadığı gerçeğini gizleyemez.
Kaldı ki, eğitimdeki kaliteyi nitelik ve nicelik açısından olumsuz yönde etkileyen Kosova’da eğitim sisteminin eski olduğu, çocuk dostu okul altyapısı oluşturulmadığı, yaratıcılığı, pratik katılımı ve öğrenme tekniklerini teşvik eden etkinliklerin uygulanmadığı ortaya çıktı.
Çoğu okulda öğrenciler kendilerine söyleneni tekrarlama yönteminin devam ettiği, öğrencilere ilk sırada Türkçe eğitimde hala dikte yapıldığı, okullarda merak, hayal gücü ve yaratıcılık gibi doğal yeteneklerin teşvik edilmediği bir eğitimin başarılı olmasını hiç kimse bekleyemezdi zaten.
PİSA test sonuçları, Kosova’nın eğitimde sınavdan düştüğünü ve ülkeyi yönetenler ile eğitimcilerin derin derin düşünmeleri gerektiği gerçeğini yüzlerine vurdu.
Bir başka deyişle Kosova eğitiminde alarm zilleri çalıyor denebilir. En son PİSA raporu, eğitim politika yapıcılarına güçlü bir uyarıdır. Eğitim sistemimizin acilen radikal bir değişime ihtiyaç duyduğuna işarettir.
Hayati çıkar olarak eğitime odaklanılması bir zaruret. Ülkemizin temel stratejik önceliklerinden birinin eğitim sistemimizin dönüşümü olduğu apaçıktır.
Eğitimde kalitenin artması için köklü değişikliğe gidilmemesi durumunda, her PİSA testi sonuçlarının karşısında yüzümüz kızarmaya devam edecektir.
Ercan Kasap
13.12.2023
İYİ DE OLDU…
ARNAVUTLUK’TA AKRAN ŞİDDETİ PROTESTOSU
BALKANLAR’IN GELECEĞİ TİCARETLE ŞEKİLLENECEK
İSTANBUL EĞİTİM ZİRVESİ 2024 DÜZENLENİYOR
ÜSKÜP’TEKİ FESTİVALDE TÜRK ÇAYI TANITILDI