a

EĞİTİM SORUNLARI KOSOVA’DAKİ AZINLIKLARI MAĞDUR ETTİ

Kosova Cumhurbaşkanlığı Danışma Konseyi çerçevesinde tertiplenen ve Eğitim Bakanı Arsim Bayrami’nin katılımıyla düzenlenen ülke düzeyindeki eğitim toplantısında Kosova’da Türkçe eğitim sorunları yanı sıra ülkede diğer dillerde görülen eğitimdeki meseleler ele alındı.

Kosova Cumhurbaşkanlığı Danışma Konseyi Başkanı Darko Dimitriyeviç ve Kosova Cumhurbaşkanlığı Danışma Konseyi Genel Sekreteri Nafiye Gaş başkanlığında gerçekleşen toplantıda, anayasal bir kurum olan Konseyin eğitim meselelerine verdiği önceliğe ve konuya duydukları hassasiyete vurgu yapıldı.

Devamında Eğitim Sorunlarına Bakan Çalışma Gurubu Başkanı Meydin Saliyi, yaptığı sunumla Kosova’da sayısal azınlıktaki halkların eğitim sorunlarıyla ilgili teferruatlı bir rapor sundu ve savaştan on altı yıl geçmesine rağmen azınlıkların eğitim sorunları yüzünden mağdur olduklarının altını çizdi. Saliyi, eğitim meselelerinin ele alındığı böyle önemli bir toplantıya başta Türk milletvekilleri olmak üzere Boşnak ve diğer azınlık milletvekillerinin duyarsız kalmasını üzüntüyle karşıladıklarını belirtti.

 

Toplantıya Eğitim Sorunları Damgasını Vurdu

Ardından sözü alan Eğitim Bakanı Arsim Bayrami, Kosova’da sayısal azınlıktaki toplulukların eğitimine Bakanlığın yaklaşımı ve stratejik planları üzerine durdu. Şimdiye kadar yürütülen çalışmalar yanı sıra gelecekte Bakanlığın bu alanda üzerinde duracağı meseleler hakkında detaylı bir sunum yapan Bakan Bayrami, ne yazık ki Sırp ve Goralı topluluklarının Kosova Cumhuriyeti eğitim sistemine entegre olmak istemediklerini de ifade etti.

Toplantıya iştirak eden Boşnak Milletvekili Emiliya Recepi ve Roman Milletvekili Kuytim Paçaku, günümüze kadar çözülemeyen eğitim sorunları yüzünden Eğitim Bakanlığını eleştirdiler. Kosova Ombudspersonu İbrahim Arslan da, Eğitim Bakanlığının azınlıkların eğitim sorunları hakkında yetersiz derecede haberdar olduğunu vurguladı.

Danışma Konseyi Başkan Yardımcısı Fergap Zaimi, ülkedeki Goralı topluluğunun eğitim sorunlarıyla ilgisizliğe terk edildiğine dikkati çekti.

 

Rifat: “Eğitim, Avrupa Birliği Normlarından Uzak”

Eğitim Çalışma Gurubu Başkan Yardımcısı Agim Rifat, ders ve lektür kitaplarının eksikliği, ders kitaplarının yeniden basımı, kadro sıkıntıları, Türk yazaların eserlerinin kütüphanelere alınmaması, Eğitim Bakanlığının önemli komisyonlarında Türklere yer verilmemesi yanı sıra eğitimin Avrupa Birliği normlarından uzak olduğuna vurgu yaptı. Kosova’daki Türkiye Cumhuriyeti kurumlarının bütün azınlıkları eşit mesafede kucaklayarak, eğitim alanında ayrım yapmadan herkese destek sunduğunu ifade eden Rifat, lektür eksikliğinin giderilmesi için “İmza” yayın evinin yürütmüş olduğu çalışmalardan bahsetti.

 

Güçlütürk, Kosova’daki Türkçe Eğitimin Güncel Meseleleri Üzerinde Durdu

Kosova’da Türkçe eğitimdeki güncel konular üzerinde duran Kosova Cumhurbaşkanlığı Danışma Konseyi Resmi Diller Çalışma Gurubu Başkanı Dr. Taner Güçlütürk ise, lise düzeyinde Türkçe ders kitaplarının eksikliğinden bahsetti. Bunun dışında bugüne kadar sadece Türkçe eğitimin üçüncü sınıflarına yönelik Arnavut dili ders kitabınının basıldığına dikkati çeken Güçlütürk, bu eksiklikler ile yetişen genç nesillerin ülke bütünlüğüne sağlayacak dilsel entegrasyondan mahrum bırakıldıklarını söyledi. Arnavut eğitiminde görev alan bütün öğretmenlere Eğitim Bakanlığının düzenlediği yeni müfredatla ilgili seminerlerin benzerinin Türk eğitimenlerine neden düzenlenmediğini sorgularken, Güçlütürk ayrıca Bakanlığın çıkarmış olduğu düzenlemelerin Türkçe de yayımlanmasını istedi. Eğitim Bakanlığı bünyesinde Türkçe eğitimle ilgili meselelere bakacak özel bir Türkçe Eğitim Masası’nın kurulmasını yeniden talep eden Güçlütürk, geçen yıl Türk Toplum önderlerinin Kosova Cumhuriyeti Başbakanıyla gerçekleştirdikleri  görüşmede, Türkçe eğitim masasının kurulmasına dair Başbakanın olumlu vaatler vermesine rağmen, bu vaadin bir yıldan bu hâlâ gerçekleştirilmediğini hatırlattı.

Kosova Cumhurbaşkanlığı Danışma Konseyi Resmi Diller Çalışma Gurubu olarak dört yıldan bu yana gerçekleştirdikleri çalışmalarda öne çıkan önemli bir eğitim ihtiyacına da dikkati çeken Güçlütürk, Kosova’da çok dilli ortamlarda yaşayan bütün halkların birbirinin dillerini karşılıklı olarak seçmeli derslerle öğrenmeleri için Eğitim Bakanlığının bir düzenleme çıkartmasını talep etti. Bununla ülkedeki entegrasyonun dil açısından da daha güçlü bir şekilde sağlanacağına kaydeden Güçlütürk, halklar arasında dil engeli olmadan iletişim sağlandığı takdirde, sağlıklı bir iletişimle daha sağlıklı bir toplum inşaa edilebileceğini, böylelikle toplumsal bütünlüğün daha sağlıklı bir biçimde sağlanacağını ve ancak kurulacak sağlıklı bir dil iletişimiyle sosyal sorunların üzerinden gelineceğini vurguladı.

 

Bayrami: “Sorunların çözümüne katkı sunmak isteyen her kesime kapımız açık”

Güncel sorunların çözümü doğrultusunda katkısını sunacak bütün kesimlere bakanlık kapılarının açık olduğunu ifade eden Eğitim Bakanı Arsim Bayrami, sadece azınlıkların değil, ülkedeki büyük çoğunluk Arnavut eğitiminin de bir yığın sorunla mücadele ettiğini dile getirdi. Benzeri sorunların Preşova vadisindeki Arnavut eğitiminde de yaşandığını kaydeden Bakan Bayrami, ancak bütün sorunlara rağmen diğer bölge ülkelerine kıyasla Kosova’daki azınlıkların eğitim koşullarının daha iyi düzeyde olduğunun altını çizdi.

Bakan Yardımcısı Usmen Balcı Da Eleştiri Odağındaydı

Kosova’daki yabancı misyon şefleri ve büyükelçilik temsilcileri de Kosova’daki azınlıkların eğitimiyle alakalı tenkit ve önerileriyle toplantıya iştirak ederken, Kosova Eğitim Bakanlığının Azınlıklardan Sorumlu Bakan Yardımcısı Usmen Balci’nin toplantıya katılmaması ve on yıldan bu yana aynı görevde bulunmasına rağmen azınlık toplulukların eğitimiyle ilgilenmemesi, toplantıya iştirak eden milletvekillerinin ve konsey üyelerinin eleştiri odağındaydı. Eğitim Bakanı Arsim Bayrami’den söz konusu yetkilinin görevden alınmasını talep eden konsey üyeleri, bakan yardımcıları seçilirken daha özenli olunmasını ve ancak yetkili kişilerin böyle önemli görevlere atanmasını talep ettiler.

Eleştiriler üzerine sözü alan Eğitim Bakanı Arsim Bayrami, atama yetkisinin kendilerinde olmadığını, ülkedeki bakan yardımcılarını Başbakanın atadığını hatırlattı. Ancak bu eleştiri ve uyarıları göz önünde bulunduracaklarını ifade eden Bayrami, aynı hususu Başbakanla da paylaşacaklarını ifade ettiler.

0 0 0 0 0 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

KTAP: TERÖRÜ LANETLİYORUZ

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
casibomJOJOBETbahsegelcasibom girişjojobet giriş