Birleşmis Milletler verilerine göre dünyada her iki haftada bir dil, içinde geliştiği entelektüel ve kültürel ortamla birlikte yok oluyor. Dünya üzerinde konuşulan dillerin yüzde 40’ı yok olma tehlikesi altında. Anadilinin korunması için ise anadilde eğitim en önemli unsur. Anadilde eğitimi, anadilde yayıncılık takip ediyor.
Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Genel Kurulu, 1999 yılında aldığı bir kararla 21 Şubat gününü, “Uluslararası Anadili Günü” olarak kabul etmiş ve ilk kez 2000 yılında, dünya çapında kültürel çeşitliliği ve çok dilliliği desteklemek amacıyla “Dünya Anadili Günü” kutlanmaya başlamıştır.
Bireylerin anadilleri dışında sonradan öğrenilen ikinci, üçüncü diller o dillerle iletişim kurmayı sağlasa bile, asla insanın kendi anadili gibi olamaz. Bundan dolayı bireyin anadilinde eğitim alması en temel insan haklarından biri olduğu gibi, bireylerin kendi anadillerinde eğitim almasının engellenmesi de en büyük insan hakkı ihlallerinden birisi olarak kabul edilmektedir.
Anadilinin yaşatılmasında eğitim kadar önemli bir diğer araç da medyadır.
Kosova, birden çok anadilin, kültürün ve kimliğin konuşulduğu, işitildiği bir ülkedir. Bu yıl dünya çapında kutlanan Dünya Anadili Günü’nü, ülkemizde anadili, Arnavutça, Sırpça, Türkçe, Boşnakça, Romanca gibi olan halkalar yaşamaktadır.
Anadilinin yaşatılmasında eğitim temel taşı olarak görülüyor. Kosova’da Türkçe dilinde eğitim, Priştine ve Prizrende üniversite düzeyinde, Gilan ve Mamuşa’da lise düzeyinde, Mitroviça ile Doburçan’da ise orta okul düzeyinde veriliyor./kosovaport/
TRUMP VE KURZ, KOSOVA-SIRBİSTAN DİYALOĞUNU GÖRÜŞTÜ
MODERN ZAMANLARIN KARMAŞASI ARASINDA KAYBOLAN KOCA MEHMET BEY CAMİİ
ANITKABİR VE DOLMABAHÇE’DE HÜZÜN: 7’DEN 70’E HERKES ATA’SINA KOŞTU
TİKA’DAN BOSNA HERSEK’TEKİ SAĞLIK SİSTEMİNE DESTEK
TÜRKİYE DIŞİŞLERİ BAKANI HAKAN FİDAN YUNANİSTAN’DA