a

DOWN SENDROMLULARIN MUTLU GÜNÜ (VİDEO)

4 (2) 2 (1) 4 (1)21 Mart Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü vesilesiyle Kosova’da düzenlenen etkinlikler çerçevesinde önemli bir projeye imza atıldı.

Down Sendromu hakkında toplumsal farkındalık yaratmak, Down sendromlu bireylerin ayrımcılık ve önyargıya maruz kalmasını önlemek, erken ve sürekli eğitimin önemine dikkat çekmek amacını güden etkinlikler kapsamında down sendromlu bireylere yönelik “X 21 “ kafesi törenle açıldı.

 

“ Farklı Bir Tat “ sloganı altında  yürütülen proje,  Kosova Syndrome Derneği tarafından hayata geçirildi.

Down sendromlu kişilerin buluşma noktası olarak düşünülen kafede 5 down sendromlu birey istihdam edildi. Müşterilere güler yüzle hizmet eden Down sendromlu garsonların nezakeketliği  renkli görüntülere sahne oldu.

Kafede çalışan Ardian Hota çok mutlu olduğunu, 21 Mart Günü’nde bu güzel kafeye sahip olmalarının sevindirici olduğunu belirtti.

Kosova Syndrome Derneği bünyesinde Ebeveyn Destek Grubu Başkanı Melita Bytyçi Kelmendi yaptığı açıklamada, kafe açılması projesinin temel amacının,Down sendromlu kişilerin bir yandan istihddam edilmesi , diğer yandan bu  kişilerin güzel anlar geçireceği bir mekan oluşturmak olduğunu belirtti. Kelmedni, “ Down sendromlu kişilerin de çalışbaliceğini bütün topluma göstermek istedik” dedi.

Kafe projesine destek veren Kosova Çalışma ve sosyal Güvenlik Bakanı Arban Abrashi, Down sendromlu kişilere yönelik bu projenin hem yaratıcı hem de yararlı olduğuna vurgu yaparak, söz konusu kişileri istihdam ederek topluma kazandırmayı amaçladıklarını belirtti. Bakan Abrashi, Kosova’da ilgili kurumların bu tür yaratıcı projeleri desteklemeleri gerektiğini kaydetti.

“X 21” kafesinin açılışına Almanya’nın Priştine Büyükelçisi Angelika Viets ve milletvekilleri de katıldı.

Kosova’da down sendromlu  yaklaşık 800 çocuk olmak üzere toplam 900 kişi  var. /kosovaport/

[youtube width=”300″ height=”250″ video_id=”Eoad65qRB8w”]

0 0 0 0 0 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

KOSOVALI DOWN SENDROMLULARIN KONSERİNDE “KATİBİM” SÜRPRİZİ

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
casibomJOJOBETbahsegelcasibom giriş