a
b
b

DOĞRU YAPILANI BUDUR…

Varoluşunun bu yıl 70’inci yılını dolduran Kosova’daki Türkçe eğitim  veren ilköğretim okulları ve liselerde birinci kayıt dönemi sona erdi.

2021/2022 öğretim yılına dönük birinci kayıt dönemi işlemleri, başta öğretmenler olmak üzere, Türkçe eğitimle ilgili etmenlerin yoğun çabalarıyla geçti.  Bu çabaların da sonucu alındı bazı ortamlarda. Söz gelimi Priştine’de birinci kayıt döneminde 32 olmak üzere rekor sayıda Türk öğrenci birinci sınıfa kaydını yaptırdı. Prizren’de de bazı okullarda kayda değer gelişmeler var bu konuda.

Kosova’da Türklüğün yaşamasının temel taşlarından olan Türkçe eğitime ne kadar özen gösteriliyorsa, özverili girişimler somut eylemlere dönüşünce, Türkçe eğitim görmek isteyen çocuklarımızın sayısının arttığına tanık oluyoruz.

Hele 70’inci yıldönümünde Türkçe eğitimde yaşanan olumlu gelişmeler, toplum olarak memnuniyet duymamıza vesile  oluyor.

Kosova’da Türk halkının varlığını  sürdürebilmesi için can damarlarından biri olan Türkçe eğitim, çoktandır hak ettiği öneme sahip olması açısından, üzerinde sürekli olarak durulmasını gerektiren alanlardan biri şüphesiz.  Bu önemi eğitimin kazanmaya başladığını  geçen günlerde gördük.

Uzun bir dönemden  sonra bu yıl bir ilk yaşandı. Eğitimin bekçiliğini yapan öğretmenlerimize öğrenci kayıt sürecinde çok büyük bir destek geldi. Kosovalı Türkleri Kosova Meclisi’nde temisl eden Kosova  Türk Demokratik Partisi (KDTP) milletvekilleri Fidan Brina Jılta ve Enis Kervan, Türk öğrencilerinin ilköğretim okulunun birinci ve lise birinci sınıflara Türk öğrencilerinin kayıt işlemlerini sıkı bir şekilde takip etti. Sadece takiple kalmayıp, kayıt işlemlerini yerinde izleyen milletvekillerimiz, işlem sürecinde meydana gelen ya da gelebilecek sıkıntı, güçlük ve sorunların giderilmesine somut destek verdi.  Prizren, Priştine, Mamuşa,  Mitroviça, Vıçıtırın, Gilan, Dobırçan’a mekik dokuyarak, kayıt  işlemlerinin başarılı olmasını mümkün kıldı. Kayıt süreci, Türkçe eğitim yapılan belediyelerin Eğitim Müdürleri ile  ayrı ayrı yapılan görüşmelerde de ana konu oldu. Sorunlar, sıkıntılar, güçlükler varsa masaya yatırıldı,  kayıt işleminin hem öğretmenler, hem de ebeveynler bakımından kolaylaştırılması için ne gerekiyorsa yapılması konusunda fikir teatisi yapıldı. Aslında hep böyle olması lazımdı.

Kosova’da Türkçe eğitimin yapıldığı bir kaç nokta arasında sürekli git-gel yapan milletvekillerimiz aslında beklenen, özlenen, gerekli görünen bir çalışma yaparak, parti olarak Türkçe eğitimin arkasında, öğretmenlerin yanında oldukları mesajını güçlü bir şekilde verdi. Milletvekillerimizden beklenen buydu. Kayıt döneminde okullarda boy göstermekten çok, Türkçe eğitimin, parti politikalarında önde gelen önceliklerden biri olduğunu herkese göstermekti maksat.

Eğitimin gelişmesine bunca yıl yapılan sözlü desteğin yetersiz kaldığına şahit olduğumuz günümüzde milletvekillerimizin okul ve liselerde yerinde kayıt işlemleri ile ilgilenmesinin, çok doğru, yerinde ve isabetli bir çalışma olduğunu söyleyebiliriz.

Çünkü uzun yıllardır ders kitabı sorunundan başlayarak, eğitim kadrosu ve yer darlığı gibi engellerle  boğuşan Türkçe eğitim,  öğretmenlerin   sorumluluğuna bırakılmıştı. Zaman zaman parti yetkilileri tarafından  Türkçe eğitimin yapıldığı eğitim kuruluşlarına yapılan ziyaretler, rutin ve protokol  ziyaretlerden   başka bir anlamı ifade etmemekteydi. Bu nedenle KDTP milletvekillerimizin çalışmasını ayakta alkışlıyoruz.

Zira Kosovalı Türklere hak ve özgürlüklerinin iade edildiği 1951 yılı kararının en büyük kazanımlarından biri olan anadilde eğitim görme hakkının gerçekleştirilmesi  için atılan adımların  her geçen gün çoğalması gerekiyor ki, anadilimizdeki eğitimde sıkıntılar yaşanmasın.

Sonuçta azınlık topluluk ve bu topluluğun bireyleri olarak eşit koşullarda tam ve özgür gelişimi sağlamak için  anadilde eğitim vazgeçilemez bir unsurdur.  Kimliğimizi  sürdürme hakkımız ancak eğitimle bütünleşmelidir.

Türkçe eğitim varsa, Kosova’da Türklük de yaşayacaktır muhakkak.

Ercan Kasap

05.07.2021

0 0 0 0 0 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

PRİŞTİNE RADYOSU TÜRKÇE YAYINLARI  70 YAŞINDA

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
jojobetCasibom GirişJojobet Giriş YapcasibomMeritking Girişholiganbet girişbaywincasibom güncelcasibom girişdeneme bonusuCASİBOM GÜNCEL