a

DOÇ. DR. RIDVAN CANIM’A “SÜLEYMAN BRİNA” ÖDÜLÜ VERİLDİ

doç.dr.rıdvan canım-tahir luma

doç.dr.rıdvan canım-tahir luma

“Doğru Yol” Türk Kültür Sanat Derneği, Türkiye Yazarlar Birliğinin 24-27 Kasım 2011 tarihlerinde Prizren ve Mamuşa’da düzenlediği “Türkçenin 9. Uluslararası Şiir Şöleni” çerçevesinde Prizren Yunus Emre Türk Kültür Merkezinde “Rumeli ve Prizren Türküleri” konseri verdi. Yaklaşık iki saat süren konserde Rumeli ve Prizren Türkülerinin seçkin eserlerinden oluşan fasıl, Türk Dünyasından katılan şair ve misafirleri coşturdu, büyük bir beğeni toplayan konser ayakta alkışlandı.

Bu vesileyle konserde, “Doğru Yol” Türk Kültür Sanat Derneği “Süleyman Brina” Balkanlarda Türk Kültürüne Hizmet Ödülüne layık görülen Atatürk Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Rıdvan Canım’a ödülü takdim edildi.

“Doğru Yol” Türk Kültür Sanat Derneği Başkanı Tahir Luma, kuruluşunun 60. yıldönümünü kutlayan derneğin böyle anlamlı bir jübilesinde ödülü Atatürk Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Rıdvan Canım’a takdim etmenin onur ve ayrıcalığını yaşadıklarını vurguladı. Başkan Luma, “60. Yıldönümünü kutlamakta olan derneğimiz buralarda Türklüğün ve Türk kültürünün nöbetindedir. “Süleyman Brina” Balkanlarda Türk Kültürüne Hizmet Ödülü diğerleri arasında değerli hocamıza da layık görülmüştür. Kendileri bu vesileyle Kosova’da bulunurken ödülünü takdim ediyoruz. Kendisinin bura coğrafyadaki Türk kültürüne ve hizmetkarlarına desteği, emeği büyüktür. O yüzden ne desem azdır. Zaten üstadların yanında bize söz mü düşer? Ne desek hata ederiz. Hocam, bundan böyle de başarılarınızın devamını dilerim. Bundan böyle de başarılarınızın devamını dilerim. Elinize, yüreğinize, kaleminize sağlık. İnşallah daha nice ödüllere muaffak olmanızı dileriz…” dedi.

Doç. Dr. Rıdvan Canım, bu ödülü kendisine layık gören “Doğru Yol” Türk Kültür Sanat Derneği Başkanı Tahir Luma’ya, derneğin yönetim kurulu üyelerine ve “Süleyman Brina” Balkanlarda Türk Kültürüne Hizmet Ödülü seçici kurul üyelerine teşekkür etti. Doç. Dr. Canım, bundan böyle de Balkanlar ve Balkanlardaki Türk kültürüne ve emektarlarına  destek-hizmet sunmaya devam edeceklerini vurguladı.

2011 yılı “Süleyman Brina” Balkanlarda Türk Kültürüne Hizmet Ödülleri töreni, Aralık ayında gerçekleştirilecek. Tören, derneğin 60. yıldönüm etkinlikleri çerçevesinde düzenlenecek.

Rıdvan Canım kimdir?

Rıdvan Canım, l955 yılında Edirne’de doğdu. İlk ve Orta öğrenimini Edirne’de tamamladı. l979 senesinde Erzurum/Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nü derece ile bitirdi. Fakülte yıllarında Prof. Dr. M. Kaya Bilgegil, Prof. Dr. Orhan Okay, Prof. Dr. Mustafa İsen, Prof. Dr. Şerif Aktaş, Prof. Dr. Bilge Seyidoğlu, Prof. Dr. Saim Sakaoğlu, Prof. Dr. Celal Tarakçı, Prof. Dr. Fahrettin Kırzıoğlu, Prof .Dr. Turgut Karacan, Prof. Dr. Yavuz Akpınar, Prof. Dr. Fikret Türkmen, Prof. Dr. Kemal Yavuz, Prof. Dr. Hüseyin Ayan, Prof. Dr. Haluk İpekten, Prof. Dr. Recep Toparlı, Prof. Dr. Muhan Bali, Prof. Dr. Efrasyap Gemalmaz gibi hocalardan dersler aldı. Askerliğini 1980 yılında Erzincan’da kısa dönem olarak yaptı. l980-85 yılları arasında Erzurum /Tortum Lisesi’nde Türk Dili ve Edebiyatı öğretmeni olarak bulundu. 1985 yılında Atatürk Üniversitesi Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi’nde araştırma görevlisi olarak göreve başladı. l987 yılında ‘Türk Edebiyatında Sâkînâmeler’ adlı çalışma ile Yüksek Lisans öğrenimini tamamlayan Canım, l992 yılında Latîfî’nin Tezkiretü’ş-Şuarâ adlı eseri üzerinde yapmış olduğu inceleme ve tenkidli metin çalışmasını; Prof. Dr. Mustafa İsen, Prof. Dr. Orhan Okay ve Prof. Dr. Haluk İpekten’in oluşturduğu jüri önünde savunarak ‘Edebiyat Doktoru’ unvanını aldı.

Canım, 1989 yılında Prof. Dr. Mustafa İsen ile birlikte Hamâmizâde İhsan Bey – Hayatı – Eserleri ve Divanı adlı çalışmayı yayınladı. (Kültür Bakanlığı Yayınları. Ankara 1989). Prof. Dr. R.Yavaş Kıncal ile birlikte hazırladıkları Tâlim ve Terbiyede İnkılâp adlı kitap ise 1995 yılında Milli Eğitim Bakanlığı yayınları arasında çıktı. (Tâlim ve Terbiyede İnkılâp İ. Hakkı Baltacıoğlu. Milli Eğitim Bakanlığı Yay. İstanbul l995). Bunların dışında yaptığı kitap çalışmaları ise şunlardır : 3. Değişen Dünya ve Öğretmen. Erzurum. l993. 4. Bosna, Ah Bosna. Yedi İklim Yay. İstanbul l993, (2. Baskı l995). 143 s. 5. Başlangıcından Günümüze Edirne Şâirleri. Akçağ Yay. Ank. l995. 557 s. 6. Edebiyat Dersleri I-II. Denge Yay. İstanbul l996. 7. Mehmed Akif ve İstiklâl Marşı. Yedi İklim Yay. İstanbul l995. 200 s. İkinci Baskı : İst. l997.159 s. 3.Baskı; Aktif Yay. Erz. 2001. 174 s. 8. Şehir ve İnsan. Birey Yay. İstanbul l998. 197 s. 9. Türk Edebiyatında Sâkînâmeler ve İşretnâme. Akçağ Yay. Ankara l998. 279 s. l0. Yağmur Şarkıları. Şiir. Birinci Baskı: Taşmedrese Yay. Erzurum l999. 90 s. 1. Baskı: Ekev Yay. Erzurum 2000. 85 s. 11. Latifi. Tezkiretü’ş-Şu’ara ve Tabsıratü’n-Nuzama. İnceleme-Metin. Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığı. Ankara 2000. 903+37 s. 12. Mostar’dan Tiflis’e. Gezi Notları. Birey Yay. İst. 2002, 209 s. 13. Çarşamba Yazıları. Aktif Yay. İst. 2002, 154 s. 14. Suların Ötesi. Şiirler. 2. Kitap Birinci Baskı : Aktif Yay. İst. 2003. 96 s. 15. Şiirin Kanatlarında İstanbul. İstanbul Bayrampaşa Belediyesi Kültür Yay. İstanbul 2003, 103 s. 16. Anneme Mektuplar. Antoloji. Yedi İklim Yay. İst.2004, 211 s.

Bu kitap çalışmaları dışında Rıdvan Canım’ın çeşitli gazete ve bilimsel dergilerde yayınlanmış 150’nin üzerinde makalesi bulunmaktadır. Yaptığı çalışmalarla 2003 yılında Atatürk Üniversitesi K.K.Eğitim Fakültesi’nin yayın birincisi oldu.

1999 yılında Prof. Dr. Mustafa İsen‘in başkanlığında TİKA ve Komrat Üniversitesi tarafından Moldova/Komrat’ta gerçekleştirilen IV. Uluslararası Balkanlar Türk Kültür ve Bilgi Şöleni’ne “Rumeli Şairlerinin Dilinden Balkanlar ve Rumeli Coğrafyası” adlı tebliği ile katıldı. 2000 yılında Bosna’nın 700. Kuruluş Yılı kutlamaları vesilesiyle Saraybosna, Mostar ve Travnik’te bulundu. 2004 yılında Türkiye Yazarlar Birliği tarafından Fransa’nın Strasburg kentinde gerçekleştirilen “Türkçe’nin Uluslararası 5. Büyük Şiir Şöleni”ne katıldı. Yine 2004 yılında Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de yapılan “Uluslararası Türk Destanları Sempozyumu”na iştirak etti. 2005 yılında Kosova’nın İpek şehrinde düzenlenen Mehmet Akif Ersoy’u anma toplantısına “Balkanlar ve Mehmet Akif”, 2006 yılında Ukrayna’nın Kırım Özerk Cumhuriyeti’nde TİKA tarafından gerçekleştirilen “Uluslararası Aşık Ömer Günleri” sempozyumuna “Osmanlı Şiiri ve Kırımlı Aşık Ömer” adlı bildirileri ile katıldı.

2004 yılında bir grup arkadaşıyla birlikte Türkiye Yazarlar Birliği’nin Erzurum Şubesi’ni kurdu. Halen Türkiye Yazarlar Birliği Erzurum Şubesi başkanlığı görevini yürütmekte olan Rıdvan Canım, gezi ve inceleme amacıyla bugüne kadar Bulgaristan, Makedonya, Kosova, Romanya, Moldova, Almanya, İsviçre, İsveç, Fransa, İtalya, Avusturya, Kazakistan, Kırgızistan, Azerbaycan, Bosna-Hersek, Gürcistan ve Ukrayna (Kırım) gibi ülkelere gitti. Seyahat izlenimlerini anlattığı Şehir ve İnsan adlı eseri, l998 yılında Türkiye Yazarlar Birliği tarafından ‘Gezi’ dalında ödüle lâyık görüldü.

Boğaziçi, Yedi İklim, Dolunay, Dergah, Palandöken, Mînâ, Milli Eğitim, Kardelen, Millî Kültür, Ayane, Kayıtlar, Akademik Yorum gibi dergilerde yazıları ve şiirleri yayınlanmış bulunan Rıdvan Canım, halen Atatürk Üniversitesi Kâzım Karabekir Eğitim Fakültesi Türkçe Eğitimi Bölümü’nde öğretim üyesi olarak görev yapmaktadır.

Rıdvan Canım evli olup, A. Ü. İktisat Fakültesi mezunu bir kızı ve Bilkent Bilgisayar Mühendisliği Bölümü mezunu bir oğlu vardır.

” Doğru Yol ” TKSD

basın ve yayın

0 0 0 0 0 0
YORUMLAR

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

Sıradaki haber:

23 KFOR ASKERİ DAHA YARALANDI

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
casibom girişcasibomcasibom girişJOJOBETcasibom girişbahsegelcasibomcasibom girişcasibomcasibom giriş