a
b
b

DOBRUÇAN’DA ŞİİR RÜZGARI ESTİ

15032556_10153823943145146_108770495_n 15046286_10153823949045146_1555961750_n 15049672_10153823946445146_1889716456_n 15058777_10153823950115146_1056525170_nKosova Türk Yazalar Derneği, “Doğru Yol” Türk Kültür Sanat Derneği ve “Gerçek” Kültür ve Spor Dernekleri edebiyat kollarıyla birlikte Kosova’da İkinci Dünya Savaşı sonrası Türkçe Eğitimin, Türk Kültür Sanat Derneklerinin ve Türkçe yayın basın camiasının 65. yıldönümü vesilesiyle Dobruçan’da edebiyat buluşması düzenledi.

Dobruçan’ın “Nazım Hikmet” İlkokulunda tertiplenen buluşmada ölümünün 78. ölüm yıldönümünde Mustafa Kemal Atatürk, doğumunun 85. yılında Cemal Süreyya ve doğumunun 100. yıldönümünde Behçet Necatıgil’in aziz hatıraları şiirleriyle yâd edildi.

İstiklal Marşı, “Atatürk’ün Gençiğe Hitabesi” gibi eserlerden oluşan resitalle ve özgün şiirleriyle programda yer alan Dobruçanlı öğrencilerin heyecanı görülmeye değerdi.

Konukları selamlayan Dobruçan’ın “Nazım Hikmet” İlkokulu hocası Selim Selim, Gilan ve Dobruçan’da Türkçe eğitim tarihçesi ve güncel eğitim durumu kapsayan bir konuşma yaptı.

Ardından şair ve yazarlarımız Enver Baki, İskender Muzbeg, Zeynel Beksaç, Mürteza Büşra, Dr. Taner Güçlütürk, İrem Kasap, Edin Kude özgün şiirlerini okudular. Gilanlı genç şairimiz Safet Mehmet’in şiirini Nazmiye Poçinka heyecanla paylaştı.

Tiyatro sanatçısı Yunus Şimşek ise Fazıl Hüsnü Dağlarca’nın “Atatürk” şiirini, Cemal Süreyya’nın “İki Kol”, Behçet Necatıgil’in “Sevgilerde” ve Aydın Gün’ün “Telli Kavak” şiirlerini seslendirdi.

Dobruçan buluşmasına renk katan özel isimlerden biri de Gilan’ın genç ses ve gitar sanatçısı Tanju Şerif’ti. Özdemir Asaf, Karacaoğlan, Aşık Veysel’in bestelenmiş şiirlerini seslendiren Şerif, şairlerimizin şiirlerine gitarıyla eşlik etti. Tanju’nun müzik performansı katılımcılar tarafından büyük beğeni ve alkış topladı.

Yapılan konuşmalar sırasında iair Burhan Sait, Lalezar Emin ve eğitimci Halit Gaş hatırası yâd edilen isimlerdi.

Yazar ve şairlerimiz Enver Baki, Zeynel Beksaç ve Dr. Taner Güçlütürk özgün kitaplarını Dobruçan’ın “Nazım Hikmet” İlkokulu kütüphanesine armağan ederken, Kosova Türk Yazarlar Derneği’nin 2015 ve 2016 yıllarında düzenlediği edebiyat buluşmalarının gerçekleştirilmesi yanı sıra Balkanlarda Türk kültürü, sanatı ve edebiyatının yaşatılmasında sunmuş oldukları takdire değer katkıları adına hocalarımız Nuray Altuner Osmani’ye, Selim Selim’e ve “Halit Gaş” Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Şenol Poçinka’ya takdirnameleri sunuldu.

Kosova Türk Yazalar Derneği, “Doğru Yol” Türk Kültür Sanat Derneği ve “Gerçek” Kültür ve Spor Dernekleri edebiyat kollarıyla birlikte Dobruçan’da gerçekleştirdiği edebiyat buluşması, çekilen hatıra fotoğraflarıyla son buldu.

0 0 0 0 0 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

BU HAFTA HAVA DURUMU NASIL OLACAK?

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
jojobetCasibom GirişJojobet Giriş YapcasibomMeritking Girişholiganbet girişbaywincasibom güncelcasibom girişdeneme bonusuCASİBOM GÜNCEL