Dünya Bankası (DB) Group’un Yıllık İş Ortamı 2012 anketinde Kosova 117. sırada yer aldı. Bu konum Bosna-Hersek’ten (125.) daha iyi olmasına karşın, Karadağ (56.) ve Bulgaristan (59.) gibi bölgedeki diğer ülkelerin arkasında yer alıyor.
Dünya Bankası’nın Kosova Ülke Direktörü Jan-Peter Olters SETimes‘a verdiği demeçte, politika belirleyiclerinin Kosova’da daha iyi bir yatırım ortamı sağlamak için belli alanlarda reform yapmaları gerektiğini söyledi.
Olters, “Bu sonuç, ‘Kosova’da üretilmiş’ malların üretimi ve iç pazarda sağlanan hizmetlerin önündeki engelleri kaldırma amaçlı reformları sürdürme ve hızlandırmanın kritik öneminin altını çizmektedir.” diyerek şöyle devam etti: “Kosova’daki iş ortamı kredi alma, iflasların çözümü veya vergi ödeme gibi belli alanlarda nispeten elverişli olsa da, başta yatırımcının korunması, sözleşmelerin uygulanması, sınır ötesi ticaret ve elektrik almakla ilgili olanlar olmak üzere, diğer prosedürler ve şartlar KOBİ’lere belirgin ölçüde sorun çıkarmakta.”
Olters, yapısal sorunların dehal çözülmesi gerektiğini de belirtti.
DB yetkilisi, “Özellikle, tek yasal teklif olarak avro kullanma kararı, politika belirleyicilerinin devalüasyonu uluslararası rekabet gücünü artırma ve/veya üretkenliği artırma karşılığında maaş artışlarını dengeleme aracı olarak kullanmasını imkansız hale getirmekte.” dedi.
Kosova Ticaret ve Sanayi Bakanlığı Siyasi Danışmanı Arta Istrefi SETimes‘a verdiği demeçte, raporun Kosova’da yapılan son reformları hesaba katmadığını söyledi.
“Bizim için önemli olan olumsuz trendin durmuş olmasıdır …” diyen Istrefi şöyle devam etti: “Kosova’da bir dizi reformu başarıyla gerçekleştirmemize rağmen, Dünya Bankası ölçümleri bu yılın 1 Haziran’ında tamamlandı ve bu yüzden de o arada yapılan reformlar bu ölçümlere dahil edilmedi.”
Istrefi, “Dünya Bankası raporu yatırımı etkileyecek tek faktör değil. Nispeten önemli bir faktör, fakat hükümet iş için en uygun ortamı yaratma adına reformlar yapmakta.” dedi.
Danışman, şirket tescil süresi ve ithalata/ihracata ilişkin idari prosedürlerin azaltılması gibi son dönemde yapılan reformlara işaret etti.
Bazı vatandaşlar, bu değişikliklerin olumlu etkilerini henüz hissetmediğini söylüyor.
Şaban Arifi, kendi şirketini kurmak üzere 2009 yılında İsviçre’den Kosova’ya geri dönmüş Obiliçli bir çiftçi. SETimes‘a konuşan Arifi, ortamdan ve ülkenin sunduğu olanaklardan memnun olmadığını söyledi.
Arifi SETimes‘a şunları söyledi: “Buraya, ortağımla birlikte bana hem iş hem de mali istikrar sağlayacak olan kendi çiftliğimi kurmak için geldim. Ama bürokratik engellerle karşılaştım ve bu da ortağımın ülkeden gitmesine ve yatırım yapmamasına yol açtı. Bu da beni çok zor bir duruma soktu.”
Arifi, idari prosedürlerin fazla uzun olduğunu ve bazen belgeleri işleme koymak üzere bir daireden diğerine koşturmak için işini bırakması gerektiğini söyledi.
Arifi, “Bir belgeyi işleme koymak veya herhangi bir sertifika veya benzeri bir şey almam gerekirse, işimi bırakıp bütün gün kasabamda veya Priştine’de koşturmak için bir plan yapmam gerekiyor.” dedi.
Drita Hakay, Priştine’nin dışındaki Koliç köyünde bir çocuk yuvası ve çiçek yetiştirme merkezi işletiyor. SETimes‘a konuşan Hakay, ruhsat ve diğer izinleri alma prosedürünün fazla uzun sürdüğünü söyledi.
Hakay, “Şirket kumak için izinler ve ruhsatlar almamız gerekiyor ve yeni mali numaralarla bürokratik işlemlerle başa çıkmak sorun haline geldi. Bazen hepsini almak bir hafta veya daha uzun sürüyor. Karşılaştığım bir diğer sorun da [aldığım] krediyle [ilgiliydi]. Faizler çok yüksek ve bu faizlerle kâr etmek sadece bir rüya.” dedi.
SETimes‘a konuşan ekonomist Liridona Konushefci, gayrı menkul sorunları ve kamu idaresinin reformların uygulanmasındaki başlıca sorunlar olmaya devam ettiğini söyledi.
Konushefci, “Tapu sicillerinin kayıp olması ve mahkemelerde yıllarca süren prosedürler yüzünden, gayrı menkul [Kosova’da] [iş] yapmak açısından büyük sorun teşkil ediyor.” dedi.
Ancak Konushefci, Kosova’nın hala yatırımcı çekmek için iyi bir potansiyeli olduğunu da belirtti.
SETimes‘a konuşan Konushefci, “Kosova, [yabancı dili olan] iyi eğitimli genç bir nüfusa sahip. Bu da … insan kaynakları çok önemli olduğu için ekonomiyi geliştirmek açısından önemli bir varlık. Kosova ayrıca, enerji ve tarım sektörlerine yatırımcı çekme konusunda da iyi bir potansiyele sahip.” dedi./SİTimes/
İŞ BANKASI KOSOVA’YA GELİYOR
ARNAVUTLUK’TA AKRAN ŞİDDETİ PROTESTOSU
BALKANLAR’IN GELECEĞİ TİCARETLE ŞEKİLLENECEK
İSTANBUL EĞİTİM ZİRVESİ 2024 DÜZENLENİYOR
ÜSKÜP’TEKİ FESTİVALDE TÜRK ÇAYI TANITILDI
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.