a

DAVUTOĞLU: TARİH DEĞİŞTİRİLEMEZ, YORUMLANMASI DEĞİŞTİRİLEBİLİR

Ahmet Davutoğlu- Enver Hoxhaj

Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Balkan turunun ilk ayağı Kosova’da Kosova Başbakanı Haşim Thaçi ile bir araya gelmesinin ardından Kosova Dışişleri Bakanı Enver Hoxhaj ile görüştü.

Görüşmelerin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Davutoğlu, gösterilen konukseverlikten dolayı teşekkür ederek, kendisini evinde hissettiğini kaydetti.

Görüşmelerinin çok kapsamlı olduğunu, ilişkilerin siyasi, ekonomik ve kültürel boyutlarını ele aldıklarını belirten Davutoğlu, siyasi olarak Türkiye ile Kosova arasında hiçbir sorun bulunmadığını kaydetti.

”Bizim için Kosova bağımsızlığı, egemenliği hak eden bir halktır” diyen Davutoğlu, Kosova’nın haklı mücadele sonunda doğmuş bir devlet olduğunu, o açıdan uluslararası toplumda hak ettiği saygınlığı kazanması ve tanınmasının kendileri için önemli olduğunu belirtti.

Bakan Davutoğlu, iki ülke arasında çok iyi ilişkiler bulunduğunu, karşılıklı ziyaretlerin çok sık olduğunu söyleyerek, Kosova’nın toprak bütünlüğünü koruyarak geleceğe emin adımlarla yürümesine büyük önem verdiklerini, bunu bir kez daha teyit etmek istediğini bildirdi.

Gerek eğitim gerekse kültürel ilişkilerin geliştirilmesi için Türkiye’nin üstüne düşen her şeyi yapmaya hazır olduğunu söyleyen Davutoğlu, iki ülkenin kültürel olarak ortak bir geçmişi paylaştıklarını, bu ortak havza üzerinde geleceği birlikte inşa edeceklerini kaydetti.

Davutoğlu, Kosova yetkililerine aydınlar ve akademisyenlerden oluşan ortak bir forum oluşturulması teklifinde bulunduğunu söyleyerek, böylelikle iki ülke aydınlarının birbirlerini daha iyi tanıyacağını, ortak kültürlerin birlikte keşfedileceğini bildirdi.

Davutoğlu, ”Biz ortak tarihimizi de açık bir şekilde tartışabilmeliyiz” diyerek, gelecek nesillerin sadece Türkiye ile Kosova arasında değil, bütün Balkan milletleri arasında ortak zemin oluştuğunu görmesi gerektiğini söyledi.

Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer’in Kosova’daki tarih kitaplarının değiştirilmesi gerektiğine ilişkin sözlerine Kosovalılar tarafından yapılan eleştirilerin hatırlatılması üzerine Davutoğlu, bu soruyu bir aydın olarak yanıtlamak istediğini, ”tarihin değiştirilemeyeceğini ancak yorumları ve algılamasının değiştirilebileceğini” söyledi.

”Kosova tarihi Kosova tarafından yazılır, ama 2011 Kosovalıları tarafından, yoksa Tito ya da Enver Hoca zamanındakiler tarafından değil” diyen Davutoğlu, karşı çıktıklarının soğuk savaş dönemi tarihçiliği olduğunu bildirdi.

Bakan Enver Hoxhaj, Davutoğlu’nun ziyaretinin kendileri için önemli olduğunu söyleyerek, iki ülke arasında çok iyi ilişkiler bulunduğunu belirtti.

Türkiye’nin Kosova’ya verdiği her türlü destek için teşekkür eden Hoxhaj, ”Türkiye bölgesel ve küresel anlamda önemli bir güce sahip ve ağırlığı olan bir ülke” dedi.

Türk yatırımları için Kosova’nın çok cazip bir yer olduğunu söyleyen Hoxhaj, eğitim, sağlık ve kültür alanlarında da çok iyi iyi ilişkiler bulunduğunu kaydetti.

 Bakan Hoxhaj da tarih kitaplarıyla ilgili soruya verdiği yanıtta, Davutoğlu’nun ve Türkiye’nin Kosova’nın dostu olduğunu söyleyerek, iki ülke ilişkilerinin çok iyi düzeyde olduğunu, iki ülke arasındaki bu ilişkilerinin tartışmalardan etkilenmesine izin vermeyeceklerini kaydetti.

”Tarihi akademisyenlerin yazması gerekir, siyasilerin ya da hükümetlerin değil” diyen Hoxhaj, siyasetçilerin tarih kitaplarının içeriği ile ilgili beyanda bulunmasının doğru olmadığını söyledi./kosovaport/

0 0 0 0 0 0
YORUMLAR

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

Sıradaki haber:

THAÇİ, DAVUTOĞLU’NU MAKAMINDA KABUL ETTİ

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............
casibomJOJOBETbahsegelcasibom giriş